Annons

Ombildningar lockar yngre och välutbildade

Nyheter Ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter leder till att äldre och lågutbildade flyttar ut och yngre och välutbildade flyttar in. Det hävdar bostadsforskaren Lena Magnusson Turner som granskat ombildningarnas effekter. – Sedan 1980 har andelen pensionärer i Stockholms innerstad halverats, säger hon.​

​Under åren 1991-1996 ombildades drygt 2 600 hyresrätter till bostadsrätter på Östermalm, i Stockholm.

Annons
Bostadsforskaren Lena Magnusson Turner vid institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet, har undersökt hur det påverkade befolkningen i området.
Fyrtio procent av dem som bodde på Östermalm år 1995 hade fem år senare lämnat stadsdelen.
För dem som bodde kvar efter ombildningarna låg medelinkomsten på drygt 230 000 kronor om året. De nyinflyttade tjänade betydligt mer, drygt 340 000 kronor om året.
Även utbildningsnivån låg betydligt högre bland de nyinflyttade, men den största skillnaden stod åldern för.
Genomsnittsåldern bland dem som bodde kvar efter ombildningarna var 53 år. De som flyttade in efteråt var mycket yngre, i snitt 34 år.
– Det har skett en kraftig föryngring i hela Stockholms innerstad. Sedan 1980 har andelen pensionärer i innerstaden halverats, säger Lena Magnusson Turner som tror att staden som boendemiljö lockar till sig allt fler barnfamiljer.
 
Fyrtio procent av dem som flyttade till Östermalm efter ombildningarna var familjer som sålt villan för att bo i stan.
– I dag är det möjligt att bo i staden med barn på ett sätt som inte var möjligt tidigare, med daghem och olika fritidssysselsättningar, säger hon.
Lena Magnusson Turner tror att trenden med välutbildade och välbeställda som flyttar in till städerna kommer att förstärkas framtiden.
– Priserna på centrala bostäder har nått sådana nivåer att det bara är kapitalstarka grupper som har råd att bo där. Det gäller inte bara i Stockholm utan även på andra håll i landet, säger hon.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.