Annons

Ombud som dömts för rån och misstänks för utpressning företräder svartlistad värd

Åstorp Han har suttit i fängelse för rån och bokföringsbrott. Han ska snart ställas inför rätta, misstänkt för ett utpressningsförsök. Och flera andra domstolar har redan sagt nej till att han ska vara ombud. Men han företräder en svartlistad värd utan några invändningar från hyresnämnden. ”Det känns obehagligt”, säger hyresgästen Ahmed al-Baidhani. ”Jag tror inte att det finns en mer rättvis människa”, säger hyresvärden Doriora Bou i Åstorp.
En fasad till ett hus med texten "Jäv" och ett hakkors. En löpsedel med texten "Pralinligans ledare dömd". En pralin. En siluett.
Foto: Petra Martinsson/Polisen
På 1990-talet dömdes han till fängelse för rån på en antikhandlare, som dog sedan han ätit praliner med sömnmedel. Nu företräder han hyresvärdarna Bou i Åstorp.

Turerna kring Doriora och Dorinel Bous hyresfastigheter i Skåne har varit många och infekterade under de tre som tvisten pågått – och det senaste är att värdarna, som finns på plats 8 på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar, har fått betala tillbaka över 400 000 kronor till hyresgäster som betalt för mycket i hyra.

Under de juridiska processer som har varit i lika domstolar har fastighetsägarna två gånger valt att byta företrädare. Den person som nu företräder dom är tidigare dömd för brott, har nekats att vara ombud i andra rättegångar – och står dessutom själv åtalad i ett fall som kommer avgöras i höst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ahmed al-Baidhani är hyresgäst och bor i en av de lägenheter där värden utan framgång har velat höja hyran.

– Det känns obehagligt – vad ska man säga, säger han om motpartens val av ombud.

Ahmed Al-Baidhani bor i en hyreshus i Nyvång som ägs av makarna Bou.
Ahmed Al-Baidhani bor i en hyreshus i Nyvång som ägs av makarna Bou.

Ahmed reagerade när han fick veta om ombudets bakgrund. 1994 hamnade ombudet med bild på en kvällstidnings löpsedel, omtalad som ”Pralin-ligans ledare”. Det var detta år som en antikhandlare i Malmö hittades död. Polisen kom fram till att han troligen dött av att äta chokladpraliner som fyllts med sömnmedlet Rohypnol, efter att en kväll druckit alkohol och umgåtts med en ung kvinna som haft med sin godiset.

Polisen fattade snart misstanke om en man som bodde i Malmö och arbetade som privatdetektiv. I hans kassaskåp hittade Rohypnol och chokladpraliner. Och den unga kvinnan berättade i förhör hur hon fått i uppdrag att droga antikhandlaren, för att hennes medbrottslingar sedan skulle kunna ta sig in i lägenheten och lägga beslag på olika värdesaker.

Dömdes mot sitt nekande

Trots att antikhandlaren dog fälldes ingen person för mord. Men mannen, som nu alltså företräder hyresvärdarna Bou, dömdes mot sitt nekande till fyra års fängelse för rån. 2003 dömdes han till fängelse igen – denna gång för bedrägeri, olaga hot, brott mot inkassolagen, häleri och bokföringsbrott. Han fick också näringsförbud under fem år, så att han inte skulle fortsätta med att erbjuda tjänster som privatdetektiv och livvakt.

Susanne al-Baidhani är en av hyresgästerna som nu är hans motpart.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Får han lov att vara jurist i en domstol, frågar hon sig.

Svaret är att det beror på.

Henrik Bellander är doktor i processrätt vid Uppsala universitet. Han kan inte uttala sig om enskilda fall, men kan berätta om vilka regler som gäller generellt. När det gäller domstolar är reglerna väldigt tillåtande – och när det gäller hyresnämnden är det ännu lösare reglerat.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Mannen har företrätt hyresvärdarna i hyresnämnden, i tvister mot hyresgäster och Hyresgästföreningen, men även i tingsrätt och hovrätt – så kallade allmänna domstolar – sedan hyresnämndsdomarna överklagats.

Henrik Bellander, doktor i processrätt vid Uppsala universitet.
Henrik Bellander, doktor i processrätt vid Uppsala universitet.

I Sverige finns det inga krav på att ett ombud ska ha någon formell utbildning, till skillnad från vissa andra länder där hen måste vara utbildad jurist och medlem av ett advokatsamfund. Det finns inte ens krav på att ens anlita ett ombud. Den som hellre vill föra sin egen talan kan göra det.

– I Sverige har vi en väldigt liberal inställning till att fritt få välja ombud, säger Henrik Bellander.

Ombudet i det här fallet sa i polisförhör förra året att han har en utbildning från Polen, som motsvarar en kandidatexamen i juridik, men att den inte verifierats eller validerats i Sverige.

Annons

Har redan blivit avvisad

Men även om det ribban är lågt satt för att få ta plats i rättssalen, så har en domstol andra möjligheter – både innan och under rättegången.

– Det finns ändå en ventil där man kan säga ”nej, det här ombudet är inte lämpligt”, säger Henrik Bellander.

Och det är detta som har hänt för personen i fråga, fast i andra tvister. Lunds tingsrätt har redan från början avvisat honom som ombud i andra mål, som inte har med hyreshus att göra. Även Helsingborgs tingsrätt och hovrätten över Skåne och Blekinge har avvisat honom.

Lunds tingsrätt har hänvisat till bestämmelser i rättegångsbalken, som säger att ett ombud ska vara lämpligt med hänsyn till ”redbarhet, insikter och tidigare verksamhet”.

”Redbarhet” handlar om huruvida någon är dömd för brott innan.

– Hur många domar är en faktor och hur långt tillbaka i tiden är en annan, säger Henrik Bellander.

Även vilken typ av brott det är kan spela roll.

Allmänheten ska ha förtroende

Det finns också en möjlighet för en domstol att avvisa ett ombud fast än processen redan har börjat.

– Det kan vara så att man uppfyller grundkvalifikationerna men så gör man så mycket tokigheter under en rättegång så att man blir avvisad av det skälet, säger doktorn i processrätt.

Att denna möjlighet finns handlar om att upprätthålla allmänhetens förtroende om att domstolsprocessen ska fungera som den är tänkt att fungera. Och även om det låter motsägelsefullt kan också motparten drabbas av att den andra sidan har ett dåligt ombud.

– Den extra tid, arbete och besvär som ens eget ombud då måste lägga ner kan vara illa nog, säger Henrik Bellander.

Doriora och Dorniel Bou äger bland annat denna hyresfastighet i samhället Nyvång strax utanför Åstorp.
Doriora och Dorniel Bou äger bland annat denna hyresfastighet i samhället Nyvång strax utanför Åstorp.

Men att trots att Lunds tingsrätt avvisat mannen som ombud i fem olika mål har han ändå företrätt hyresvärdarna Bou i Kristianstads tingsrätt, som prövat den tvångsförsäljning som Kronofogden ansökt om. Ombudet vände sig också i början av juli till Högsta Domstolen, för att få hyresnämndens tidigare beslut om en förhandlingsordning för en av fastigheterna upprivet.

Hur kan det komma sig?

Varje domstol gör nämligen en egen bedömning i varje enskilt fall, berättar Henrik Bellander, och det är inte alltid säkert att domstolen känner till bakgrunden på den person som vill vara ombud.

– Det finns en lucka i den här begränsningen till domstolar och det smittar inte till andra mål eller domstolar, säger han.

Annons

I vissa fall kan en domstol avvisa ett ombud för alla mål i just den domstolen, men då är det för en begränsad tid.

När det gäller hyresnämnden finns det också en bestämmelse om att den som vill bli ombud ska vara ”lämplig för uppdraget”, som det står i förvaltningslagen. Alltså en något mer allmänt hållen formulering, än det som står i Rättegångsbalken och gäller allmänna domstolar. En hyresnämnd kan till skillnad från en tingsrätt inte stänga av ett ombud som misskött sig helt under en begränsad tid.

Misstänks för försök till utpressning

Bous ombud har som sagt avvisats som ombud för andra personer i Lunds tingsrätt – och i ett av dessa fall riskerar han dessutom att bli straffad. Han misstänkts nämligen för försök till utpressning, sedan han tagit sig an att företräda en kvinna som berättat att hon blivit utsatt för en våldtäkt.

Ombudet skickade ett brev till den man som pekats ut och formulerade två alternativ: antingen att betala 70 000 kronor och lämna en skriftlig ursäkt till kvinnan, eller att han skulle bli anmäld till polisen. ”Så får du fängelse straff [sic] samt du blir också tvungen att betala till [kvinnans namn] skadestånd”, står det i brevet.

1. "Du betalar till [namn] ett skadestånd på belopp av 70.000,- kr till SEBank konto [kontonummer], senast den 26 augusti 2021, samt att Du skriftligen genom vykort, ber [namn] om ursäkt. 2. I det fall, att du förkastar ovan uppgörelse, lämnas anmälan till Polisen för Våldtäktsförsök, så får du fängelse straff samt du blir också tvungen att betala till [namn], skadestånd. Avgörandet ligger hos dig:
Det brev som ombudet skickade till mannen som anklagades för ett sexuellt övergrepp är nu en del av bevisningen i åtalet om försök till utpressning.
Polisutredningen om våldtäkt har lagts ner men mannen har åtalats för försök till utpressning och rättegång ska hållas i oktober. Han förnekar brott.

Hyresgästen Susanne Al-Baihani tycker det känns obehagligt att hennes hyresvärd har denna person som ombud.

– Att han suttit i fängelse för grejer som är rätt så stora också, det känns ju heller inte så där vidare bra, säger hon.

När Hem & Hyra kontaktar hyresvärden Doriora Bou säger hon att hon inte känner till hennes ombuds tidigare fängelsedomar, eller den brottsmisstanke som nu riktats mot honom. Men hon säger också att de hittills varit nöjda med hans insats.

– Jag ska prata med honom om detta, jag lovar. Men jag tror inte att det finns en mer rättvis människa, säger Doriora Bou.

Och när ombudet varit i kontakt med henne, så ringer han själv till Hem & Hyra. Han säger att han ska polisanmäla tidningen och kräva skadestånd.

– Nu måste vi börja kriga därför att när man försöker smutskasta och förtala människor och sprida falskt rykte då begår man brott och du har precis gjort detta till mina klienter, säger han.

Hem & Hyra vill fråga honom om hur han själv ser på sin bakgrund och vad han har för juridisk kompetens. Men detta vill han inte prata om.

– Jag vill inte svara på dina frågor, säger han och avslutar telefonsamtalet.

Läs också Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.