Ockerhyror, stämningar och dödsfällor till lägenheter – här är landets 20 värsta värdar

Ockerhyror. Fönsterlösa bostäder som brandförsvaret dömer ut som dödsfällor. En industrilokal som används som bostäder, trots att det är olagligt. Det är några av de omständigheter som gör Wonna I de Jong Fastigheter toppar Hem & Hyras lista över Sveriges värsta hyresvärdar.

Värdar i storstäderna dominerar i topp när vi listar Sveriges 20 värsta hyresvärdar. Det innebär att dålig förvaltning av slitna kåkar oftast inte är det huvudsakliga problemet. I stället handlar det om att värdarna gör allt för att kunna ta ut långt mycket högre hyror än de förhandlade. Ett verktyg för att kunna göra det är att inte ge hyresgästerna besittningsskydd. Det vill säga: Klagar du så kan du åka ut med kort varsel. Under våra granskningar de senaste två åren, som ligger till grund för listan över landets värstingvärdar, har vi gång på gång visat hur giriga hyresvärdar hittar på olika sätt att kringgå lagar och regler.

Längst upp på den föga smickrande listan ligger Wonna I de Jong Fastigheter och Aeternum KB, båda kontrollerade av fastighetsmiljardären som fått ge namn åt det förstnämnda. Enligt egen utsago har de Jong 1 600 lägenheter och cirka 2000 lokaler i sin verksamhet. Trots storskaligheten tycks hon inte bry sig om varken lagar, regler eller tryggheten för hyresgästerna.

33 svartbyggen vid vår granskning

I Hem & Hyras granskning från i höstas fann vi 33 svartbyggen, som ett helt hyreshus. Gamla förråd, tvättstugor och skrubbar har gjorts om till lägenheter med dåligt ­eller obefintligt ljusinsläpp. Vi fann även en industrilokal vid köpcentret Kungens kurva som används som bostäder, trots att det är olagligt.

Av de 33 bostäderna har två över­huvudtaget inga fönster. Boverket har regler kring dagsljus och solljus som måste vara uppfyllda för en bostad. Vid en brand kan avsaknad av godkänna utrymningsvägar bli en dödsfälla.

– Långa källarkorridorer kan bli en dödsfälla om det blir rökfyllt. Finns inga fönster kan människor inte ta sig ut, ­förklarade Jan Tomtin, brandinspektör, i Hem & Hyras granskning av Wonna I de Jong Fastigheter.

Wonna I de Jong, värsta värden

Bild: Karin Törnblom/TT

Fastighetsmiljardär och Värsta värden. Wonna I de Jongs företag äger fastigheter värda miljarder. När Hem & Hyra granskade hennes verksamhet fann vi bland annat 33 svartbyggen.

Tar ut ockerhyror

Årets värsta hyresvärd hyr inte bara ut undermåliga bostäder. Wonna I de Jong Fastigheter tar också ut ockerhyror som kan vara nästan dubbelt så höga som de i samma hus som är förhandlade med Hyresgästföreningen. Via en mellanhand hyrs lägenheter ut i andra hand utan besittningsskydd. Bankgironumret som hyrorna ska betalas in till tillhör emellertid Wonna I de Jong. Pengarna hamnar alltså hos henne oavsett vilket bolag som står på kontraktet, visade Hem & Hyras granskning.

Wonna I de Jong Fastigheter har varit i blåsväder förut, men ägaren tycks ligga steget före myndigheterna. Trots miljardvärden så har hon valt att lägga nästan alla fastigheter i en enskild firma. Det gör det svårt att granska ekonomin.

Totalt 24 av de 33 svartbyggen vi hittar i Stockholm finns registrerade med lägenhetsnummer hos kommunen och Lantmäteriet. Lägenhetsnummer behövs för att människor ska kunna folkbokföra sig på adresserna, något som krävs enligt folkbokföringslagen. Men hur kan då ett boende som inte är lagligt ändå registreras och gå att folkbokföra sig på?

Hyresgästerna anmälde Wonna I de Jong.

Bild: Ida Karlsson

Åtta personer bodde i ett källarutrymme

Förklaringen är att det inte finns någon kontroll. Bygglovsärenden och lägenhetsregistret sköts av två olika avdelningar på kommunen. Registren samkörs inte. Därför har Wonna I de Jong Fastigheter och de Jongs andra bolag Aeternum Hus KB kunnat registrera lägenheter som saknar bygglov.

Redan 2018 upptäckte polis i Skärholmen att företaget hyrde ut flera olovliga bostäder. Det handlade om ombyggda tvättstugor utan bygglov. Det anmäldes till stadsbyggnadskontoret med hänvisning till ”fara för säkerhet och hälsa”. I ett källarutrymme bodde åtta personer tillsammans, flera av dem uppgav att de var anställda av Wonna I de Jong. Hem & Hyra kunde visa att hyran för ett fönsterlöst utrymme kan ligga på 12 000 kronor i månaden, enligt polisens anteckningar.

Hotades av miljonvite

Först i juli 2020 skickar stadsbyggnadskontoret ett beslut till Wonna I de Jong om användningsförbud för olovligt inredda bostäder och hotar med sammanlagt 2,5 miljoner kronor i vite om värden inte upphör med att använda lokalerna som bostäder.

Sedan dröjer det ytterligare nästan två år. Då gör stadsbyggnadskontoret ett ­besök hos värden igen. Kommunen uppger att de inte hunnit med tillsynsbesök tidigare, på grund av omsättning av personal.

I juni 2022 konstaterar stadsbyggnadskontoret att lokalerna som fått ­användningsförbud inte längre används som bostäder och att hyresvärden slipper vite. Förbudet står fast då det fortfarande inte finns några fönster i bostäderna och det saknas bygglov.

Bild: Kenneth Samuelsson

Wonna I de Jong tjänar pengar på att hyra ut svartbyggen i bland annat källare.

Läsare tipsar oss anonymt

Efter Hem & Hyras avslöjande hör flera hyresgäster av sig och berättar om sina upplevelser och iakttagelser. 

Ett av tipsen tar oss tillbaka till Brantholmsgränd i Skärholmen i södra Stockholm, där polisen några år tidigare upptäckt olovliga bostäder. Flera hyresgäster vill visa oss flera olovliga bostäder som inte upptäckts i Hem & Hyras granskning. Anonymitet är en förutsättning. Tillsammans med reportrarna Kenneth Samuelsson och Ida Karlsson, som gjort granskningen, visas jag runt i området. 

Video. Miljardären hyr ut olovliga skrubbar

Skriv en text..

Det är en fredag i januari och Stockholmsvintern bjuder på någon enstaka plusgrad och duggregn. Utanför flera olovliga bostäder sitter lås för nyckelbrickor kvar och vittnar om att det tidigare varit gemensamma utrymmen. Dörrarna har numera också vanliga lås och brevinkast med namn på, men ingen öppnar när vi ringer på.

Vi går ner i de råa källargångarna. En skumgummimadrass står längs väggen. I ett litet utrymme har mängder av skräp efter avskalade kablar lämnats. Det tycks som att någon velat åt den värdefulla koppartråden.

Wonna I de Jong, skyddsrum, Skärholmen

Bild: Conny Pettersson

Bakom den här dörren uppehöll sig en man. Det är oklart om han bodde där, men rummet var inrett med bland annat hyllor och mikrovågsugn.

Mannen i skyddsrummet

Vi närmar oss lunchtid när vi passerar ett skyddsrum nere i en av källargångarna. Nyfikna försöker vi öppna vredet men det går oförklarligt tungt. Kenneth får använda kroppen som hävstång och plötsligt öppnas dörren till skyddsrummet. Där står en medelålders man som ser yrvaken ut.

– Det här är privat, förklarar han besvärat.

– Oj, ursäkta låg du och sov, bor du här?

Mannen i skyddsrummet stänger beslutsamt igen dörren. Mötet varar högst en halv minut. Vi ser att inne i skyddsrummet finns hyllor med bland annat en mikrovågsugn. 

Bilden av den till synes yrvakne mannen i skyddsrummet dröjer sig kvar. Bodde mannen inne i skyddsrummet? Om inte, vad gjorde han där nere? Vad känner fastighetsägaren till?

Wonna vill sluta förhandla hyran

Bild: Ida Karlsson

Strax innan jul meddelade Wonna I de Jong att hon inte vill fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hennes hyresgäster i Stockholm ska få.

”Ni får skriva vad ni vill”

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå Wonna I de Jong för att hon ska få kommentera att hennes företag utnämns till Sveriges värsta värd. I samband med vår granskning lyckades vi få en kort kommentar. Nu finns inget intresse av att synas. 

– Ni får skriva som ni vill. Jag är inte tillgänglig.

Wonna I de Jong lägger på luren och samtalet bryts.

Några veckor efter att granskningen publiceras kommer en reaktion. Wonna I de Jong Fastigheter vill säga upp den så kallade förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen med omedelbar verkan.

Som skäl till att värden vill sluta förhandla hyror hänvisar Wonna I de Jong Fastigheter till ”den mediala och den negativa uppmärksamhet som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra skapat”. ]

Fakta. Så nominerar vi värsta värdarna.

Det är Hem & Hyras redaktion som nominerar Värsta värdarna, även om vi har täta kontakter med Hyresgästföreningens jurister. Listan baserar sig på den bevakning vi haft under slutet av 2020 till slutet av 2022. Här är de huvudsakliga kriterierna till varför de hamnar på listan:

• Undermålig förvaltning. Värden struntar helt enkelt i att sköta om sina hus och hyresgäster.
• Tar ut oskäligt höga hyror som inte förhandlats.
• Undviker att ge hyresgästerna förstahandskontrakt med besittningsskydd.
Till exempel genom att teckna så kallade rivningskontrakt utan att det finns några planer på omfattande renoveringar.
• Dåligt bemötande. Värden struntar i att svara på telefonsamtal och mejl. Kommer med grundlösa anklagelser när hyresgäster påtalar fel och
brister. Allmänt otrevligt uppträdande är också en faktor.
• Beslut i hyresnämnd/hovrätt/tingsrätt/ samt förelägganden från kommunen.
• Antal berörda hyresgäster. Ju fler som berörs av den bristfälliga förvaltningen, desto värre.

Hela listan: De 20 värsta värdarna 2023:

Wonna I de Jong

Bild: TT/Charlotte Brunzell/Ida Karlsson

1. Wonna I de Jong Fastigheter, Aeternum KB
Vid Hem & Hyras granskning fann vi 33 svartbyggen, som ett helt hyreshus. Gamla förråd, tvättstugor och skrubbar har gjorts om till lägenheter med dåligt eller obefintligt ljusinsläpp. Wonna I de Jong Fastigheter tar också, via en mellanhand, ut ockerhyror som kan vara nästa dubbelt så höga som de som är förhandlade med Hyresgästföreningen. Dessa hyresgäster saknar besittningsskydd. Bankgironumret som hyrorna ska betalas in tillhör emellertid Wonna I de Jong. Av en värd som har 1600 lägenheter förväntar vi oss mer. Har inte gått att nå för en kommentar till nomineringen. I samband med vår granskning sa hon dock ”ni kan skriva vad ni vill, jag är inte tillgänglig”.

Lars Danckler

Bild: Johan Nilsson/TT

Leijontornets ägare Lars Danckler.

2. Leijontornet AB, Hörby och Eslöv
Fastighetsbolaget Leijontornet kräver och stämmer ovanligt ofta sina hyresgäster på olika ersättningar, vilket vi belyst i en serie artiklar 2022. Det har handlat om otillräcklig flyttstädning och påstådda skador som hyresgästerna nekar att vara skyldiga till. En trasig tapet drogs till tingsrätten. En hyresgäst krävdes på 10 000 kronor om hon flyttade inom ett år. Bakom Leijontornet står advokaten Lars Danckler. När bolaget stämmer hyresgästerna vill han ha rättegångskostnader på jobbet som han lägger ner på att dra in pengarna. Nyligen varnades Lars Danckler av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Har inte gått att nå.

Bild: Polisen

Friluftsfantast. Rent Xpress ägare Thomas Traneving presenteras på ett av hans tidigare företags hemsida. Bolaget har numera gått i konkurs.

3. Rent Xpress, Stockholm/Sollentuna
Med några veckors varsel kastades närmare 100 av deras hyresgäster, varav flera barnfamiljer, ut på gatan. Mellanhanden Rent Xpress hade tagit in hyresgäster som dragit till sig kriminalitet. Den ursprungliga fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder sa då upp kontrakten med mellanhänderna. Längst ner i kedjan stod hyresgästerna, som dessutom har tvingats betala omkring 10 000 kronor för lägenheter på 20-25 kvadrat samt en månadshyra i deposition. Ingen av över 30 hyresgäster vi pratat med har sett röken av dessa pengar. Företrädaren Thomas Traneving har inte gått att nå för en kommentar.

Bild: Anders Paulsson

Bergsgatan 16 i centrala Malmö.

4. Frank & Robert Fastighets AB, Malmö
På Bergsgatan 16 i centrala Malmö bor de som inte är välkomna någon annanstans. Skattebetalarna står för hyror samtidigt som myndigheterna förgäves har försökt stoppa fastighetsägaren Frank Dovic, stadens mest jagade hyresvärd. Enligt polisen sänker fastigheten hela området. Fastigheten är mycket nergången men hyrorna höga.

Fastighetsägaren Frank Dovic slår ifrån sig kritiken och menar att det är hyresgästerna som är problemet. Många betalar ingen hyra och förstör lägenheterna. ”Jag har kämpat och renoverat i 30 år”, säger han.

Bild: Joakim Roos

Lennart Adfors går igenom hyresgästernas sopor.

5. Lennart och Jonas Adfors, Göteborg
Lennart Adfors har systematiskt låtit alla hyresgäster teckna rivningskontrakt under minst 20 års tid. Han öppnar också de boendes soppåsar och dumpar avfallet på den offentliga återvinningsstationen intill huset. Lennart Adfors förnekar att han går igenom hyresgästerna sopor – trots att det är fångat på film. Däremot har han inga problem att prata om att han enbart tecknar rivningskontrakt. ”Det är alldeles för svårt att bli av med folk annars”. Jag har fått 20-30 samtal från andra värdar som tackat mig för tipset. Bland annat ha de gett mig cigarrer, hårkräm och någon flaska sprit.”

Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.

Bild: Anders Paulsson

Kinesiska muren i Malmö där Brf Femman ligger.

6. Brf 5:an, Malmö
I rikskända fastigheten Kinesiska muren ligger den här misskötta bostadsrätts­föreningen. Miljöförvaltningen har beslutat om viten kopplade till skadedjur, mögel och dålig värme. Det är oklart hur många hyresrätter som finns i fastigheten, men 25 är en siffra som nämns. Huset hotas av tvångsförvaltning. Dessutom har banken via tingsrätten krävt tillbaka sina lån motsvarande 27 miljoner kronor. Företrädaren Sapko Sinani har ­tidigare sagt till Hem & Hyra att huset inte är misskött och att han har bidragit till att föreningen överlevt.

7. Nässjö kommun
Hyrorna för särskilda boenden ­sänktes för ett fåtal men höjdes för de allra flesta när en ny hyresmodell infördes. För ­vissa ­boende med upp till 1 500 kronor i ­månaden. Hyresgästerna protesterade och såväl hyresnämnden som hovrätten gav dem rätt. Trots det så har Nässjö ­kommun enbart sänkt hyrorna för hyresgäster som protesterade, inte de cirka 400 ­övriga ­boende. Ann-Cathrin Gunnar ( C ), var ­tidigare ordförande i socialnämnden. Hon försvarar beslutet. ”Alla hade möjlighet att överklaga”, säger hon.

Bild: Anders Paulsson/ Petra Martinsson

Efter förhandlingar i Helsingborgs tingsrätt skulle hyresvärdarna betala tillbaka överhyror. När de inte gjorde det självmant kopplades Kronofogden in.

8. Doriora och Dorinel Bou, Åstorp
I flera år betalade hyresgästerna i den ­lilla orten Nyvång utanför Åstorp ­kraftig ­överhyra. Hovrätten beslutade att ­makarna Bou ska betala tillbaka sammanlagt över 400 000 kronor till fyra ­hyresgäster. Trots det vägrar värden betala. Nu ­driver ­Kronofogden in pengarna. Makarna Bou överklagar allt som går att ­överklaga. ­Doriora Bou menar att de ­förhandlade ­hyrorna är alldeles för låga. ”Allt är ­korruption. Det som beslutats är inte ­rimligt, men till slut kommer rättvisan att vinna”, säger hon.

9. Fastighets AB Larsbörs, Varberg
Har i två år vägrat att ta itu med mögel hemma hos en hyresgäst. Förklaringen är att man inte kunnat erbjuda någon ­er­sättningslägenhet. Nu väntar vite på 30 000 kronor för Larsbörs. ­Hyresgästerna har fått ordna ersättningsboende ­själva. Bolaget har genom åren haft en rad ­ärenden hos såväl miljöförvaltningen som Hyresgästföreningen. ”Får man blommor”, undrar ägaren Bo Nilsson, när vi berättar om ­nomineringen. Sedan säger han ”vi kan ­diskutera mellan fyra ögon om du kommer ner till Varberg”.

10. Mej förvaltning, Vimmerby
Bolaget har blivit ökända för sina ­nitiska besiktningar när hyresgäster flyttar. Så ökända att flera städfirmor vägrar ta sig an flyttstädningar i Mej ­förvaltnings hyreshus. Hem & Hyra var i sin granskning i kontakt med tre hyres­gäster som fått sina flyttstädningar underkända. Två av dem har anlitat ­städfirmor. Ägaren Maj-Lis Liljeblad vill inte kommentera mer än att de ­kontrollerar städningen och att företaget har nöjda ­hyresgäster och nöjda inflyttande hyresgäster.

De slitna gamla arbetarbostäderna i Tobo utanför Tierp.

11. Northrock Investment Group, Tierp
Skandalhusen i norduppländska byn Tobo utanför Tierp har varit en följetong så länge Hem & Hyra funnits. Ägarna har växlat men problemen består. Dåligt underhåll och värdar som är svåra att få tag på när hyresgästerna vill få något åtgärdat. En hyresgäst berättar att hon fått torrvarorna i skafferiet fuktskadade och fångat åtskilliga möss i lägenheten. Vi har sökt vd Christoph Svahn för en kommentar.

Bild: Lena Mattsson/Pavel Koubek

Blötbergets fastigheters företrädare Tino Bessou. Husen till höger är numera sålda och utdömda att bo i.

12. Blötbergets fastigheter, Ludvika
Värsta värden från 2021 har fått steppa ner ett antal placeringar. Det beror inte på att fastighetsförvaltningen blivit så mycket bättre – snarare tvärtom. Flertalet av ­familjen Bessous fastigheter är nu i så ­dåligt skick att det inte bor några hyresgäster i dem. I Blötberget utanför Ludvika möttes en familj som skulle flytta in av så kraftiga fuktskador att kommunen ­beslutade om att belägga lägenheten med uthyrningsförbud. Vi har utan framgång sökt Tino Bessou.

13. Landia, Stockholm
Landia använder sig av mellanhänder som trissar upp hyrorna och försätter hyres­gästerna i en utsatt situation utan ­besittningsskydd. Har dömts att betala närmare 100 000 kronor i ­sanktionsavgift efter att ha kört en hiss i nästan ett år trots användningsförbud. Dessutom ­vittnar hyres­gäster om dåligt bemötande. Vd och styrelseordförande Jonas ­Ramstedt tillbakavisar kritiken och menar att Hem & Hyra inte tar reda på fakta. ”Det är Hyresgästföreningen som förstör för mig och hyresgästerna”.

Bild: Kajsa Wedberg

Tangen fastigheters hus i centrala Strömstad.

14. Tangen fastigheter, Strömstad
Var med på listan även för två år sedan och sedan dess har inte situationen i huset i ­centrala Strömstad blivit bättre. Bara en av 19 brister som Räddningstjänsten hittat var åtgärdade när Hem & Hyra besökte fastigheten i slutet av 2021. Dömdes i ­september 2022 att betala 50 000 kronor i vite för utebliven OVK-besiktning. Har inte gått att nå för en kommentar.

15. Stig Hedlund fastigheter AB, ­Göteborg
Totalrenoverade utan samråd med ­hyresgästerna och chockhöjde sedan ­hyrorna. Alla badrum tillgänglighets­anpassades, men utan att hissen i huset når vare sig Boverkets eller kommunens krav. Hyrorna har fått förhandlas om och värden har fått betala tillbaka sammanlagt 774 000 kronor till hyresgästerna. Vd:n Morgan Westerlund medger att bolaget gjort fel men att Hyresgästföreningen ­varit sen­färdiga. ”Vi påkallade åtminstone fyra ­förhandlingar. När vi inte fick någon ­respons satte vi en hyra vi tyckte var lämplig”, säger han.

16. Mattias bygg och fastigheter i ­Mellansjö AB, Umeå
Hyresnämnden beslutade nyligen att ­värden ska åtgärda en lång rad brister i fastigheten i Holmsund, utanför Umeå. Så skedde inte och värden riskerade att få ­betala vite. Det handlar om små­saker som att sätta fast fönsterlister och se till att tvättstugan har en torktumlare. I sista stund åtgärdade värden ­bristerna. Ägaren Mattias Lundin menar att det är hyres­gästerna som orsakat problemen. ­Exempelvis genom att ha klippt av tv-­kabeln så att inte mottagningen fungerar och slagit sönder en fönsterruta för att ha som kattlucka.

En kvinna sitter i rullstol ovanför en trappa.

Bild: Anna Rytterbrant

Hyresgästen Tina nekades trapphiss. Trots att det skulle vara gratis för värden.

17. Fastigheten Fiolen, Kristinehamn
Har vägrat en rullstolsbunden hyresgäst att få en trapphiss installerad – trots att det inte skulle kosta värden en krona. Det ­ledde till att hyresgästen inte kunde ta sig ut ur lägenheten på 13 veckor. Värden Marcus Andersson ska också ha förbjudit hennes särbo att komma på besök. ”Jag har ingen kommentar, tack ändå”, säger Marcus Andersson och lägger på luren.

Bild: Kajsa Wedberg

Skräpigt. Gården utanför Golden Cars fastighet i centrala Borås.

18. Golden Car, Borås
Fastigheten på Billdalsgatan i ­området Norrby i Borås hotas av flera viten. Bland annat för brister i brandskydd. ­Ägare är ­bolaget Golden Car. Företrädaren ­Mohammed Radjaian har tidigare haft I&M fastigheter, som bland annat ägt om­skrivna Järnvägshusen i Åmål.”Jag kör bil och kan inte prata”, säger han. När vi försöker nå Mohammed Radjaian dagen därpå är svaret ”ring inte mer”.

19. Hembla (numera Victoriahem), ­Haninge
När kaklet rasade ner i en hyresgästs ­badrum tejpade värden upp det med ­silvertejp. Fyra månader senare satt tejpen kvar. Först efter Hem & Hyras besök tog värden tag i problemet. Sedan detta ­hände har värden Hembla gått samman med Victoria Park och heter Victoriahem. Hyresgästföreningen vittnar om att det blivit bättre, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Kommunikationschef Jonatan Öhman beklagar det som hänt men säger att det ligger två år bakåt i tiden. Bolaget har förbättrat sin ­förvaltning ­avsevärt.

20. Leijon Property, Gällivare
När en av hyresgästernas barn ­mådde dåligt av mögel i fönster, ­åtgärdades ­problemen bara delvis. Kommunen ­beslutade om vite på 50 000 kronor, ­värden ­överklagade och fick rätt eftersom före­läggandet inte ansågs nog ­tydligt. Har tagit ut ”­för­tursavgift” på 2 500 ­kronor. I två fall har hyrorna sänkts efter att ­Hyresgästföreningen kopplats in. Stefan Ovrell, delägare och representant, skriver att man är en ny och liten fastighets­ägare. Leijon Property jobbar på att bli bättre och hoppas på att hamna på ”bästa värden” nästa gång.

Fakta. Därför listar vi värstingarna

Drömmen om en bostad kan få ett mörkt slut för den som hamnar hos fel hyresvärd. Generellt har vi i ­Sverige en god boendestandard. Vi är ur ett internationellt ­perspektiv rätt skickliga på husbyggande. Det vet alla som besökt ett badrum i London eller spenderat några nätter på ett halvbilligt hotell i New York i november.
Men det finns avarter.
Värdar som ibland verkar tro att de äger människorna de hyr ut till lika mycket som de äger sin fastighet. Det är den sortens värdar som riskerar att hamna på Hem & ­Hyras Värsta värden-lista som vi ­publicerar vartannat år.
Listan bygger på mängder av ­fakta, som våra 30 medarbetare runt om i landet samlat på sig i sin ­bevakning av hyresmarknaden de senaste två åren. Dessa fakta är noggrant vägda mot varandra utifrån en lista av kriterier.
Listan ska läsas som en konsumentupplysning och en välvillig varning.