Annons

”Omoraliskt och orimligt att höja stödet i Stockholm”

Stockholm Boverket föreslår att investeringsstödet till byggande av hyresrätter i Stockholm ska höjas. Bostadsminister Peter Eriksson är kallsinnig och kritiserar den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus. "Ministerns sätt att agera är inte särskilt konstruktivt", menar Jan Valeskog (S).
Foto: Jann Lipka
Bostadsminister Peter Eriksson (MP).

I går rapporterade Hem & Hyra att Boverket föreslår att investeringsstödet till byggande av hyresrätter i Stockholm ska höjas kraftigt. Bakgrunden är att medan investeringsstödet efterfrågas i övriga landet så har intresset hittills varit svalt i huvudstaden. Den maximala hyresnivån på 1 450 kronor anses för låg för att stödet på 6 600 kronor per kvadratmeter ska vara intressant.

Boverket vill öka intresset i Stockholm genom att höja stödet till 8 000 kronor per kvadratmeter.
Förslaget har fått bostadsminister Peter Eriksson (MP) att själv ringa upp Hem & Hyra för att få kommentera förslaget från Boverket. Han är kritisk och menar att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus i stället borde se över sin markpolitik. I dag är kostnaden för byggbar mark väsentligt högre i Stockholm än i övriga delar av landet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Investeringsstödet och den maximala hyresnivån är redan betydligt högre i Stockholm. Den stora skillnaden är markpriserna, det är i övrigt inte så stor skillnad på byggkostnad. Jag tycker det känns omoraliskt och orimligt att övriga Sverige ska gå in med pengar för att Stockholm ska kunna ha höga markpriser och därmed hålla nere kommunalskatten, säger Peter Eriksson till Hem & Hyra.

I stället vill bostadsministern att den rödgrönrosa majoriteten ska jobba mer aktivt med markpolitiken. Exempelvis genom att ställa krav på maximal hyresnivå för den som vill bygga hyresrätter på mark som ägs av staden.

Annons

– Investeringsstödet är effektivt för att få ner kostnaderna. Det går även att bygga billigare, exempelvis Sabos och SKL:s ramupphandlade hus, även i Stockholm, säger Peter Eriksson.

Läs ocksåRimlig hyra villkor för investeringsstöd

Jan Valeskog (S), ordförande i Exploateringsnämnden i Stockholm, möter bostadsministerns uttalande med förvåning:

– Vi påpekade just denna brist på effekt för Stockholm i vårt remissvar redan 2015. Det har också kommunicerats på andra sätt med departement vid flertalet tillfällen. Att man först nu verkar förstå effekten av sin egen politik är märkligt. Det har varit känt länge. Ministerns egen myndighet gör ju exakt samma bedömning, nämligen att systemet är felkonstruerat och borde göras om. Möjligtvis brast det i överlämningen när Miljöpartiet bytte bostadsminister, vad vet jag, säger Jan Valeskog i en skriftlig kommentar.

Annons

Han menar att Peter Erikssons sätt att reagera inte är särskilt konstruktivt.

Läs ocksåNu sänks hyrorna i nybyggda lägenheter

– Vi från stadens sida bidrar gärna med sakkunskap och expertis för att ändra felaktigheter i systemet. Bostadsministern har tidigare hänvisat till Stockholms markpriser. Det är en felaktig bild av hur Stockholm arbetar. Hyresrätter byggs på tomträtt med en hyra betydligt under vad ett marknadsmässigt pris skulle vara. Stockholm subventionerar redan i dag markpriserna mer än vad många andra storstadskommuner gör, menar Jan Valeskog.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.