Opartisk ordförande löste segdragen konflikt
När förhandlingarna om hyresnivån hos de tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm körde fast kallade Hyresmarknadskommittén för första gången in en opartisk ordförande.
– Hyresmarknadskommitténs beslut om att ta in en opartisk ordförande var motiverat i detta ärende. Det var första gången och är ett led i kommitténs utveckling av både sitt arbete och hyresförhandlingssystemet generellt, säger Susanna Höglund, ekonomi- och finanschef på de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo.
Möjligheten att använda sig av en opartisk ordförande är resultatet av ett regeringsuppdrag att utveckla systemet för hyressättning. Den här gången landade ansvaret på Thore Brolin, tidigare rådman vid Stockholms tingsrätt.
– Det var många som var berörda, säger han om förhandlingarna som handlade om hyran för 72 000 lägenheter.
Men trots att ärendet handlade om så många lyckades Thore Brolin lösa konflikten förvånansvärt lätt – i alla fall med tanke på hur segdragna förhandlingarna hade varit.
– Det var inte svårare än något annat man ska avgöra och döma.
Det hela slutade i att parterna – på ena sidan Hyresgästföreningen och på den andra Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder – kom överens om en hyreshöjning på 1,3 procent.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är lättad över att tvisten till slut blev löst, samtidigt som han beklagar att det hela gick så långt.
– Det visar att kommittén har olika verktyg till sitt förfogande för att avgöra tvister i de fall ledamöterna inte kommer överens. Tillsammans med den opartiska tvistelösningsmodell som finns för presumtionshyror har vi tagit ansvar för ytterligare en del i vårt arbete med regeringsuppdraget att utveckla hyressättningen. Det bästa hade dock varit om de lokala parterna kommit överens.
Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell kommitté som prövar tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo.
2016 togs ett 25-punktsprogram fram i syfte att effektivisera hyresförhandlingarna.
Samma år föreslog även regeringens utredare att en skiljenämnd med opartisk ordförande skulle kunna avgöra tvister och nu har den möjligheten prövats för första gången.