HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Retroaktiv hyreshöjning för 72 000 Stockholmare

Stockholm Stockholms kommunala bostadsbolag höjer hyran med 1,3 procent från första januari. Det innebär att stockholmare i 72 000 lägenheter får en retroaktiv hyreshöjning.
Två av ordförandena i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer, Henry Nilsson och Yngve Sundblad, vid samma bord där de nyss undertecknat förhandlingsöverenskommelsen.
Foto: Cecilia Landmark
Två av ordförandena i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer, Henry Nilsson och Yngve Sundblad, vid samma bord där de nyss undertecknat förhandlingsöverenskommelsen.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Stadsholmen började i oktober 2017. Men det är först nu efter en vända i tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK, som hyran är klar, sju månader senare.

– Vi är särskilt tillfreds med att Stadsholmen omfattas av den gemensamma förhandlingen, det har vi fått argumentera för, trots att vi är en självklar del av allmännyttan, säger Henry Nilsson, ordförande i hyresgästernas förhandlingsdelegation gentemot Stadsholmen.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2018

Bostadsbolagens krav var en höjning på 2,8 procent, något som Hyresgästföreningen motsatte sig. När parterna lät HMK avgöra frågan låg Hyresgästföreningens slutbud på 0,9 procent, medan bostadsbolagen begärde 2,2 procent. HMK:s rekommendation var att hyran skulle höjas med 1,3 procent från första januari 2018, något som parterna har sagt ja till.

– Vi startade långt ifrån varandra, men kan konstatera att resultatet ligger närmare vårt bud, säger Yngve Sundblad, ordförande i förhandlingsdelegationen gentemot Svenska Bostäder.

Svenska Bostäders vd Pelle Björklund är inte lika glad.
– Nja, det blev en överenskommelse men vi är lite missnöjda. Det är en för låg nivå, långt under inflationen för tredje året i rad. Det är inte långsiktigt hållbart, säger han och fortsätter.

Läs ocksåVd-förslag ska minska missnöjet med hyrorna

– Det har dessutom tagit alldeles för lång tid. Det borde kunna gå fortare. Det visar att vi behöver ett annat system.
Han har nyligen varit med i den grupp av vd:ar som tagit fram förslag på hur ett sådan utveckling kan se ut. Bland annat föreslår de en opartisk tvistlösare. En sådan har funnits med i HMK under denna runda.

– Men det räcker inte med en opartisk ordförande. Vi måste ha ett regelverk, vad som är själva grunden för hyresförändringen, säger Pelle Björklund.

För första gången har förhandlingarna skett med alla fyra bolag samtidigt, med ett tjugotal personer runt förhandlingsbordet.

Läs ocksåHär höjs hyrorna mest – och minst

– Det har gått trögt och varit svårt eftersom vi varit så många människor som varit med och förhandlat. Men vi är relativt nöjda med resultatet med tanke på omständigheterna, säger Berit Harlén, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm.

För den som har en hyra på 6 500 kronor blir höjningen 84 kronor. Hyresgästerna får en retroaktiv höjning från 1 januari. För den som har en hyra på 6 500 kronor innebär det en extrakostnad på hyran i juni på 504 kronor.

Berit Harlén säger att det är vanligt att fastighetsägare delar upp den retroaktiva höjningen på flera månader och hon förstår inte varför de stora stockholmsbolagen inte kan göra det.
– Jag tycker inte det är värdigt mot hyresgästerna att de får ta hela den retroaktiva höjningen före sommaren. Många har inte så mycket pengar.

– Parterna måste i så fall förhandla om att dela upp den retroaktiva delen, men det var inte görligt, säger Jonas Schneider, vd i Familjebostäder.

Totalt återstår 56 000 lägenheter i Stockholms stad hos främst privatvärdar som inte är färdigförhandlade.

Läs också Så påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen Medlemsantalet i Region Mitt fortsätter att öka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.