Annons

Västsvensk kritik mot Hyreskommissionen

Västra Götaland Hyreskommissionen ska utreda hyresförhandlingssystemet. Kommissionen är skapad på initiativ av Hyresgästföreningen och leds av före detta bostadsminister Stefan Attefall (KD). I fredags gästade han Göteborg, men inom region Västra Sverige finns hård kritik mot kommissionen.
Foto: Johan Öhman
Före detta bostadsminister Stefan Attefall (KD) sitter i Hyreskommissionen. I fredags gästade han Hyresgästföreningen Västra Sveriges regionkontor på Första Långgatan i Göteborg. Här tillsammans med Hyresgästföreningens boendeekonom Martin Hofverberg.

Inför Västra Sveriges årsmöte på lördag har det kommit in både en motion från Angeredsföreningen och ett yttrande från lokala hyresgästföreningen Slottsälven. Bägge är kritiska till Hyreskommissionen. Dessutom antog Hyresgästföreningen Norra Göteborg nyligen ett uttalande mot kommissionen på sitt årsmöte.

Kritiken handlar om att Hyreskommissionen förutom att innehålla forskare är sammansatt av vd:ar från fastighets- och bostadsbolag samt personer med koppling till allianspartierna. Människor med starka band till intressen som förespråkar marknadshyror och utförsäljningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Johan Jensen.

Lokala hyresgästföreningen Slottsälven frågar sig vem som företräder hyresgästerna i den samlingen. Johan Jensen är den som hållit i pennan.

– Vi tycker att Hyresgästföreningen ska företräda sina medlemmar snarare än att söka allierade bland våra motståndare, säger han.

Kommissionen är tillsatt på uppdrag av den Hyresgästföreningens förbundsstyrelse, men Johan Jensen frågar sig vilket mandat som egentligen finns hos medlemmarna.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

– Det är knappast medlemmarna som tycker att vi ska bredda oss åt det hållet, möjligen anställda och personer i organisationstoppen. Jag tror snarare att man ska bredda Hyresgästföreningen mot andra grupper som ligger närmare medlemmarnas intressen, till exempel aktivistgrupper i förorten, säger Johan Jensen.

Annons

Han riktar även en känga åt att kommissionen lanseras som ”oberoende”.

– Det är skrattretande. Det här är ju personer som står jättenära byggbranschen, de representerar kapitalet och dem som profiterar på bostadsbristen. Jag förstår inte varför man ska låta dem komma med förslag, säger Johan Jensen.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissarNimas mamma Frida Dahlin har tusentals bilder på sin son i mobilen. Han skulle ha fyllt sex år i september, men miste livet på grund av hissen hemma i hyreshuset. Nu vill ansvarig minister Andreas Carlson (KD) skärpa lagen för att förhindra fler olyckor.
Bengt Svensson, regionordförande.

Bengt Svensson är ordförande för region Västra Sverige och sitter även i Förbundsstyrelsen. Han delar inte alls Johan Jensens syn.

– Jag tycker kommissionen är ett smart drag. Alla klagar på hyressättningssystemet, och fastighetsägarsidan är de som hörs mest. Vi tycker det här är bästa sättet att både motverka det och samtidigt komma ut på banan. Alla som håller på med förhandling vet att systemet behöver utvecklas, vi kan inte bara hålla på som vi gjorde för tjugo år sedan, säger Bengt Svensson.

Vad gör ni om kommissionen lägger fram ett förslag som ni inte alls gillar?

Annons

– Då får vi titta på det då. Det är vi som äger det här, de ska inte lägga fram ett lagförslag.

Kritikerna menar att det här inte alls är en oberoende kommission, utan att den har starka kopplingar till fastighetsägarna. Samtidigt finns ingen hyresgästrepresentant i gruppen. Vad svarar du på det?

– Visst kan man ha synpunkter på sammansättningen om man vill, men om vi ska vara trovärdiga som organisation kan vi inte instifta en oberoende kommission och sedan sitta med själva. Det är ändå ganska känt vad Hyresgästföreningen tycker i de här frågorna.

LÄS MER: Attefall hjälper föreningen att utreda hyressättningen

Läs också Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade” Bostadspolitisk rundtur inledde förbundsstämman En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.