Annons

Hyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjer

Järva Nu ska Victoriahems hyresgäster i Järva betala för sin vattenförbrukning. En viss mängd vatten ingår i hyran. Använder man mindre blir det billigare, men går det åt mer plussas det på hyran. "I Järva bor många trångt, det kommer att bli dyrare för oss. Många är nog oroliga över de vanliga hyreshöjningarna", säger hyresgästen Mohamed Hagi Farah.
Man som sitter i sitt kök
Foto: Linda Dahlin
"Här i Järva är det vanligt med stora familjer, många är oroliga över att det ska bli ännu dyrare att bo när de ska mäta vatten", säger Mohamed Hagi Farah, en av Victoriahems hyresgäster i Rinkeby som ska få vattenmätare i lägenheten.

Mohamed Hagi Farah är en välkänd profil i Järva. Han jobbade tidigare som medborgarvärd i Rinkeby och var ordförande i sin lokala Hyresgästförening. Numera är han pensionär men har inte trappat ner på sitt engagemang.

– Jag tycker om att vara ute och prata med folk, det håller mig ung, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är det Victoriahems införande av vattenmätning för hyresgästerna i Järva som upprör honom.

Snart installeras mätarna

Han är en av Victoriahems hyresgäster i Rinkeby som fått hem ett brev om att det ska installeras vattenmätare i lägenheten. Det är hyresvärden som inför så kallat IMD, individuell mätning och debitering av vatten.

En mängd kallt och varmt vatten ingår i hyran. Bor man i en stor lägenhet ingår det mer vatten än i en mindre. Om man använder mindre vatten än det som ingår, blir det billigare att bo. Men använder man mer, så läggs det på hyran.

Läs ocksåEfter chockkravet på 12 procent: Fastighetsägarna strandar hyresförhandlingarnaDomarklubba och pengar
Man utanför hus i Rinkeby
Mohamed Hagi Farah bor i ett av Victoriahems hus i Rinkeby där det ska installeras vattenmätare.

– Här i Järva är det vanligt med stora familjer, många är oroliga över att det ska bli ännu dyrare att bo när de ska mäta vatten. Det känns som att Victoriahem bara vill tjäna pengar. Det här är ett område där det finns mycket ekonomisk fattigdom och det kommer att slå hårt mot oss. Många har det redan väldigt tufft som det är, säger Mohamed Hagi Farah.

”Det är hårda tider”

Hans hyra höjdes med drygt 50 procent efter att lägenheten renoverades 2017. Många stora familjer väljer att bo kvar i orenoverade lägenheter för att hålla nere hyran, och ändå har de svårt att få ekonomin att gå ihop, berättar han.

– Det är hårda tider, här jobbar många inom serviceyrken och riskerar att bli arbetslösa när företag tvingas spara på grund av lågkonjunkturen. Många är tillräckligt oroliga över de kommande hyreshöjningarna. Fastighetsägarna har yrkat på 12 procent i höjning. Blir det ytterligare kostnader för vatten blir det svårt, säger han.

Annons
Läs ocksåFörhandlingar kraschar på löpande band – hundratusentals kan få hyran bestämd av kommitté

– Vi bor i en så kallad renoverad lägenhet men har problem med värmen. Vi fick till exempel aldrig nya element, de har bara målat om dem. Vi har fått köpa extra element för att hålla värmen, det är inte gratis, säger han.

Man visar sitt element i lägenhet
”Elementet i köket fungerar inte som det ska. Vi har fått köpa extra element för att hålla värmen, det är inte gratis”, säger Mohamed Hagi Farah.

Victoriahem har som målsättning att minska vattenanvändningen med 30 procent jämfört med 2015 års nivå fram till 2030 för att minska klimatbelastningen. Hittills har bostadsbolaget installerat vattenmätare i 30 procent av lägenheterna i hela beståndet. I Järva kommer vattenmätare att installeras i samtliga hus som Victoriahem har.

– IMD vatten grundar sig på EU:s direktiv om energieffektivisering som tillämpas genom lagen om energimätning i byggnader. Det är obligatoriskt i nyproduktion, men även för vissa ombyggnader. Förutom att minska energibelastningen så blir mer rättvist när varje hushåll betalar för sitt eget vatten. Med dagens system betalar alla hyresgäster lika mycket, oavsett hur mycket vatten de använder, säger Daniel S Mattsson, regionchef för Victoriahem.

Kommit överens med HGF

Avtalet om hur mycket vatten som ska ingå har förhandlats fram med Hyresgästföreningen.

Sedan tidigare finns det redan en trepartsöverenskommelse mellan Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen samt föreskrifter från Boverket med rekommenderad kvot som är normgivande för IMD.

– Kvoten i Järva har dock satts efter en analys av den genomsnittliga förbrukningen för området och är därför högre än både Boverkets normer och trepartens rekommendationer, säger Daniel S Mattsson.

Daniel S Mattsson, regionchef Victoriahem.

137 liter varmvatten om dagen

För en trea på 77 kvadratmeter ingår 4,17 kubikmeter, alltså 4 170 liter varmvatten per månad och 5 780 liter kallvatten i månaden.

Annons

– För en lägenhet på 77 kvadrat ingår det hela 190 liter kallvatten och 137 liter varmvatten per dag utan någon kostnad. Det är över 10 000 liter vatten per månad efter de grundeffektiviseringar i fastigheten vi gjort som snålspolande munstycke, effektivt varmvattensystem, engreppsblandare, möjlighet till uppföljning av sin förbrukning samt informationsmöte med tips och råd om att få ned sin förbrukning, säger Daniel S Mattsson.

Många bor trångt i Järva och är oroliga över att de kommer att få betala mer i hyra, vad säger du om deras oro?

– Kvoten i Järva ska utvärderas årligen för att se om den motsvarar den genomsnittliga förbrukningen med möjlighet till förhandling om justeringar. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi blir mer medvetna om våra förbrukningar och vår miljöpåverkan och hushålla med våra gemensamma resurser som i detta fall vatten. Därför hoppas jag att våra hyresgäster ser vinsterna med dessa investeringar som värnar om miljön och klimatet och samtidigt ger ett rättvist system som möjliggör besparingar och incitament om man inte förbrukar hela sin kvot.

”För tidigt att säga något”

Ann-Margrethe Livh, tidigare bostadsborgarråd i Stockholms stad, och ordförande i Hyresgästföreningen Järva, tycker det är för tidigt att säga något om införandet av IMD för Victoriahems hyresgäster i Järva.

– Det är många bostadsbolag som är på gång att införa IMD som en klimatåtgärd. Vi har ännu ingen tillförlitlig undersökning om hur det blir i Järva, men jag vet att många som är ensamstående är jättenöjda då de inte gör av med så mycket vatten. Men jag vet också att flera stora familjer är jätteoroliga över systemet. Det ligger i tiden med det här miljötänket, men man får inte ha avtal som missgynnar stora familjer, säger hon.

Fakta: Krav på IMD i nyproduktion
  • IMD står för individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten.
  • IMD för tappvarmvatten ska alltid installeras i nya flerbostadshus enligt EU-beslut om energieffektivisering. Detta gäller då bygglov sökts från och med den 1 juni 2022.
  • I befintliga flerbostadshus är det krav på IMD för vatten vid en ombyggnad där det sker en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten för hushållsbruk eller en väsentlig ändring av befintligt system. Undantag kan göras om det inte är kostnadseffektivt eller tekniskt möjligt.
  • Det är kommunens byggnadsnämnd som är tillsynsmyndighet och avgör om ett flerbostadshus omfattas av krav på IMD eller om byggnaden uppfyller kriterier för undantag.

Källa: Boverket

Fakta: Avtal med HGF
  • Hur mycket vatten som ska ingå per lägenhet i Järva har Victoriahem förhandlat fram med Hyresgästföreningen Region Stockholm. Enligt de avtal de finns så är kvoten för förbrukningen 0,65 kubikmeter/kvadratmeter för varmvatten och 0,9 kubikmeter/kvadratmeter kallvatten per år.
  • För att räkna ut hur mycket vatten som ingår per lägenhet per månad så multipliceras mängden kubikmeter kall- och varmvatten som ingår för respektive lägenhet med lägenhetsstorleken. Sedan divideras summan med tolv.
Läs också Så snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: "Duscha max 5 minuter" Vattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: "Att betala 1 000 extra i månaden går inte" Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: "Vatten måste vara gratis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.