Annons

Så snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: ”Duscha max 5 minuter”

Stockholm Max 5 minuter i duschen. Det är energiexperten Lasse Ejeklints råd för att duscha energisnålt. Har man tonåringar som gärna vill duscha länge – lär dem att stänga av vattnet när de schamponerar och tvålar in sig.
Man som är energiexpert till vänster och en dusch till höger.
Foto: Privat/Linda Dahlin
Energiexperten Lasse Ejeklint ger sina bästa råd om hur du kan spara in på vattenförbrukningen.

I Sverige har vi tillgång till rent och drickbart vatten i våra kranar och många reflekterar inte ens över sin förbrukning.

I och med att det blir allt vanligare med individuell mätning och debitering av vatten, så kallad IMD, så blir vattenförbrukningen märkbar för de de hushåll som använder mycket vatten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det innebär att man får betala för den mängd som överstiger den bestämda vattenkvoten per lägenhet. Använder hushållet mindre vatten än kvoten blir det lägre kostnad, som dras av på månadshyran.

Hem & Hyra har i en rad artiklar belyst införandet av IMD för Victoriahems hyresgäster i Järva, och hur svårt det är för stora familjer att få den bestämda mängden vatten som ingår att räcka till.

Annons

Den här artikeln finns även på arabiska.

Läs ocksåMax fyra minuter i duschen - så ska värden få hyresgästerna att hålla tidenDuschklocka i form av ett timglas och en man som står i duschen.

Mest vatten till hygienen

Enligt energiexperten Lasse Ejeklint går det åt mest vatten till den personliga hygienen. För en dusch på fem minuter går det åt mellan 45 och 60 liter duschvarmt vatten om man inte har ett väldigt snålspolande dusch­munstycke. Och längre än så ska man inte duscha om man vill minska sin varmvattenanvändning enligt honom.

– Det är en rimlig tid för en energieffektiv dusch utan någon större uppoffring eller komfortsänkning.

De flesta duschar dock längre tid än så i Sverige. Enligt duschtillverkaren Grohes kartläggning Vattenbarometern spenderar vi i genomsnitt mellan 6 till 10 minuter i duschen. Var fjärde person duschar mellan 11 och 15 minuter.

Annons
Läs ocksåVattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: "Att betala 1 000 extra i månaden går inte"Två kvinnor sitter i en soffa

Längst tid duschar studenter, med en duschtid på 14 minuter i genomsnitt enligt barometern. Kortast tid duschar gruppen 60 år och äldre, men en genomsnittlig duschtid på 5,73 minuter, enligt Vattenbarometern.

”De flesta duschar längre än de tror”

Här delar Lasse Ejeklint med sig av sina bästa tips på hur man kan minska sin vattenförbrukning:

  • Ta tiden! Börja med att mäta hur lång tid ni duschar. De flesta duschar längre än de tror.
  • Begränsa duschtiden. Det enklaste sättet är att stänga av vattnet under tiden man schamponerar håret och tvålar in kroppen. Om alla i familjen duschar en minut kortare varje gång så minskas vattenanvändningen med cirka 12 000 liter per år för en familj på fyra personer.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Låt aldrig kranen i tvättstället vara på i onödan.
    Samma sak när du rakar dig, spola upp lite vatten i tvättstället i stället för att låta vattnet rinna.
  • Diska i maskin. Den använder mycket mindre vatten än när du diskar för hand. Om du inte har en diskmaskin, diska i diskhon och skölj disken i en annan balja för att spara på vattnet.

Läs också Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: "Vatten måste vara gratis" Marjatta befarar högre hyra med vattenmätning: "Nya blandarna slösar med vatten" Hyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.