Annons

Marjatta befarar högre hyra med vattenmätning: ”Nya blandarna slösar med vatten”

Järva Marjatta Söderström är en av Victoriahems hyresgäster som fått en vattenmätare. Trots att hon bor ensam är hon orolig att vattenmätningen ska ge henne dyrare hyra. Inte för att hon slösar med vatten, utan för att de nya blandarna i badrummet krånglar. "Först är det iskallt så jag måste låta vattnet rinna, sedan blir det kokhett", säger hon.
Kvinna som tar vatten från badkaret
Foto: Linda Dahlin
"I duschen blir det först en liter iskallt vatten, sedan blir det kokhett, minst 42 grader varmt. Det hjälper inte att jag låter vattnet rinna, det är ändå hett", säger Marjatta Söderström, hyresgäst i Husby där Victoriahem installerat vattenmätare.

Marjatta Söderström har bott i sin tvåa på 46 kvadratmeter i Husby i 26 år. Tidigare jobbade hon som bland annat hemspråkslärare och sekreterare, men är nu pensionär. Hon har valt att bo kvar i en orenoverad lägenhet för att hålla nere sin hyra för att ha råd att bo. Nu är hon rädd för att behöva betala mer i månaden, då hyresvärden Victoriahem ska börja ta betalt för vattenförbrukning, så kallat IMD, individuell mätning och debitering av vatten.

I november förra året fick hon vattenmätare installerade i lägenheten. En viss mängd kallt och varmt vatten ingår i hyran. Om man använder mindre vatten än mängden som ingår, får man billigare hyra. Men använder man mer, så plussas det på hyran.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyresvärden är målsättningen med IMD att minska vattenanvändningen med 30 procent jämfört med 2015 års nivå fram till 2030 för att minska klimatbelastningen.

Körs på prov

Än så länge körs vattenmätningen bara på prov i tre månader, men när provperioden är över startar systemet för mätning av vattenförbrukningen. Efter det kommer hyresgästerna att se på hyresavierna om de får tillbaka pengar eller behöver betala mer.

Vattenmätare i badrum
Vattenmätare i Marjatta Söderströms badrum i Husby.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Victoriahems införande av vattenmätare i Järva, och oron som många trångbodda familjer känner över att de ska få dyrare hyror när de behöver betala för vattnet.

– Det känns som att Victoriahem bara vill tjäna pengar. Det här är ett område där det finns mycket ekonomisk fattigdom och det kommer att slå hårt mot oss. Många har det redan väldigt tufft som det är, säger hyresgästen och Rinkebybon Mohamed Hagi Farah, som Hem & Hyra intervjuade tidigare i januari.

Orolig över vattenkostnaden

För ensamhushåll kan det blir lättare att hålla nere förbrukningen, men Marjatta Söderström är ändå orolig över att det ska bli dyrare för henne att bo när hon ska betala för vattnet. Inför installationen av mätarna fick hon nya engreppsblandare till både kök och badrum.

Kvinna som sitter i köket och dricker kaffe
Marjatta Söderström tycker vattnet i kökskranen fungerar bra. ”Jag fick nya rör här i köket, kanske är det därför”.

I köket fungerar det bra, men i badrummet fungerar blandarna inte som de ska, hävdar hon.

– Vattenblandarna slösar vatten. I duschen blir det först en liter iskallt vatten, sedan blir det kokhett, minst 42 grader varmt. Det hjälper inte att jag låter vattnet rinna, det är ändå hett, det är hemskt att duscha. Jag bor på sjunde våningen men tidigare behöver jag inte låta vattnet rinna för att få rätt temperatur. Nu går det inte att få någon lagom temperatur.

Annons

Kalla rör kyler

Sedan de nya blandarna installerades har Marjatta fått kallare i badrummet.

– Rören som fungerar som ett element är ständigt kalla nu. Jag har felanmält flera gånger och de har varit här och försökt att fixa det men det hjälper inte, de blir kalla igen. Jag tror de har gått sönder när de installerade de nya blandarna.

Läs ocksåHyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjerMan som sitter i sitt kök
Tvättställ i lägenhet
Marjatta Söderström mäter temperaturen på vattnet i badrummet dagligen för att ha koll.

Även tvättställets vatten är svårt att få rätt temperatur på med den nya blandaren tycker hon.

– Trots att jag har på det varmaste läget blir det inte riktigt varmt. Jag bor ju högt upp i huset och är orolig över att jag ska behöva betala för vattnet bara för att jag måste låta det rinna en stund innan det blir bra temperatur.

Avtal med HGF

Avtalet om hur mycket vatten som ingår har förhandlats fram med Hyresgästföreningen.

För en tvåa på 45 kvadrat ingår 2 440 liter varmvatten per månad och 3 380 liter kallvatten per månad.

För en lägenhet på 77 kvadrat ingår 4 170 liter varmvatten per månad och 5 780 liter kallvatten per månad.

Enligt Victoriahem ska kvoten utvärderas årligen för att se om den motsvarar den genomsnittliga förbrukningen.

Läs ocksåSå snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: "Duscha max 5 minuter"Man som är energiexpert till vänster och en dusch till höger.

Kawal Shamal, områdeschef för Victoriahem i Husby, säger att de har installerat cirka 70 engreppsblandare i lägenheter i Husby, och hittills har ingen haft samma problem som Marjatta när det gäller för hett vatten i duschen.

Annons

– Vi får skicka en tekniker igen till hennes lägenhet för att undersöka vad problemet kan vara.

Ska ta 30 sekunder

När det gäller tvättstället och svårigheten att få varmt vatten där så är det ett problem som flera hyresgäster upplever och som Victoriahem jobbar på att lösa, säger Kawal Shamal.

– Vi har en entreprenör som är ute och tittar på det. Enligt avtalet med Hyresgästföreningen ska det ta max 30 sekunder innan vattnet blir varmt, och vi måste säkerhetsställa att det fungerar som det ska innan systemet drar igång.

Redan nu kan hyresgäster som fått vattenmätare installerade gå in på sina sidor på Victoriahem och följa förbrukningen.

– Då kan man se om man håller sig till kvoten. Det är många i andra områden där vi installerat vattenmätare som får lägre hyra för att de använder mindre vatten än kvoten, säger Kawal Shamal.

Marjatta Söderström önskar att hon hade fått nedsättning av hyran redan förra året då hon upptäckte att värmen inte fungerade i rören i badrummet. Hon är också trött på att värmeregleringen i duschen inte fungerar.

– Jag orkar inte vänta något mer nu. Det är fruktansvärt att behöva stå i duschen och bli bränd.

Fakta: Krav på IMD i nyproduktion
  • IMD står för individuell mätning och debitering av uppvärmning och tappvarmvatten.
  • IMD för tappvarmvatten ska alltid installeras i nya flerbostadshus enligt EU-beslut om energieffektivisering. Detta gäller då bygglov sökts från och med den 1 juni 2022.
  • I befintliga flerbostadshus är det krav på IMD för vatten vid en ombyggnad där det sker en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten för hushållsbruk eller en väsentlig ändring av befintligt system. Undantag kan göras om det inte är kostnadseffektivt eller tekniskt möjligt.
  • Det är kommunens byggnadsnämnd som är tillsynsmyndighet och avgör om ett flerbostadshus omfattas av krav på IMD eller om byggnaden uppfyller kriterier för undantag.

Källa: Boverket

Läs också Vattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: "Att betala 1 000 extra i månaden går inte" Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: "Vatten måste vara gratis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.