HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oro för att trygghetsarbetet försämras

Botkyrka Ett bättre och effektivare trygghetsarbete eller en nedmontering av ett fungerande säkerhetsarbete. Åsikterna om följderna av Botkyrka kommuns omorganisation går isär.
Foto: Kenneth Samuelsson
Jan Karlsson, ordförande för styrgruppen Grannsamverkan och grannstöd i Botkyrka, är rädd för att säkerhetsarbetet i kommunen blir sämre.

”Under de senaste åren har vi sett en ökning av antalet bostadsinbrott och annan grov kriminalitet i kommunen. I år har bostadsinbrotten ökat särskilt mycket jämfört med senaste åren. Med anledning av den rådande hotbilden i kommunen anser styrgruppen att det vore mycket olämpligt att splittra den specialkompetens som säkerhetsgruppen besitter”

Så skriver styrgruppen för grannsamverkan och grannstöd i Botkyrka till politikerna i Botkyrka kommun i ett brev. Skälet är att kommunen vill förändra den säkerhetsgrupp med fem personer som arbetar med säkerhets- och trygghetsfrågor i kommunen. Idag sitter säkerhetsgruppen på Kommunledningsförvaltningen, men enligt förslaget ska gruppen delas upp i tre delar och sitta på social- och fastighetsförvaltningen och kommunledningsförvaltningen. Något som ogillas av Jan Karlsson, som företräder Grannsamverkan med 400 medborgare i Botkyrka, som arbetar ideellt med trygghetsarbete, genom att hålla öron och ögon öppna och bland annat köra runt dagtid med bil och stödja, informera och hålla koll i bostadsområdena.

Läs ocksåBrandmannens råd hjälper dig att överleva branden

– De slår sönder ett fungerande team som jobbar med trygghet- och säkerhetsfrågor i Botkyrka och kan mobilisera olika krafter när det till exempel brinner bilar. Och det händer saker rätt ofta här, säger han.

Kommunens säkerhetsgrupp jobbar bland annat med att tillsammans med polisen informera medborgarna genom att ge ut ett nyhetsbrev med statistik, tips och nyheter kring trygghetsfrågor, är ansvarig för styrgruppen där Grannsamverkan, nattvandrare, polis, Botkyrkabyggen, Mitt Alby, polisen och brandkåren ingår. Kommunens arbete har lett till att Botkyrka kommun fått pris för årets Grannsamverkanskommun under flera år.

– Vi vill vara med och diskutera vilka konsekvenser förslaget får för trygghetsarbetet och ska träffa politikerna. Som det ser ut nu vet vi inte vem som ska vara ansvariga för det som säkerhetsgruppen är ansvarig för idag, säger han.

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Mattias Jansson, kommundirektör i Botkyrka, har svarat på brevet från Grannsamverkan och ska träffa ordföranden Jan Karlsson och diskutera förändringen.

– Jag tror det rör sig om ett missförstånd. Vi vill inte slå sönder ett fungerande team utan är stolta  över vårt trygghets- och säkerhetsarbete.  Syftet med förändringen är att det ska bli bättre och effektivare.

Hur ska det bli bättre?

Läs ocksåExpert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"Stefan Axelsson, professor i cybersäkerhet, till vänster i bild. Till höger en öppen port med ett elektroniskt lås. I dörrglipan skymtar en stentrappa. i en trappuppgång

– Idag sitter säkerhetsavdelningen under kommunledningsförvaltningen och består av fyra personer och en chef. Förslaget innebär att vi delar upp gruppen och flyttar dem till tre förvaltningar där de kan bidra med sin kunskap. Förvaltningarna jobbar nära medborgarna och på så sätt flyttar vi säkerhetsexperterna närmare invånarna i Botkyrka, säger han. 

Grannsamverkan har efterlyst mer resurser till säkerhets- och trygghetsarbetet, vad anser du om det?

– Det kommer att bli det genom att arbetet blir effektivare och att säkerhets- och trygghetsexperterna slipper hantera en del administration som de gör idag och därmed kan fokusera på trygghetsarbetet, säger han.

Vem kommer att göra det som säkerhetsgruppen gör idag. Till exempel ger ut nyhetsbrevet och samordnar säkerhetsarbetet i kommunen?

– De kommer att ha kvar samma arbetsuppgifter samma som idag.

Läs också Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla Inflyttningsfesten förde dem samman – nu är Alexandra och Benjamin deckarmiljonärer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.