Annons

Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem

Luleå Just nu pågår det standardhöjande åtgärder och renovering i lägenheter hos Rikshem på Porsön i Luleå. Hyresgäster som Hem & Hyra har talat med är oroliga för hyreshöjningar. Även i Umeå finns farhågor om vad nya renoveringar hos Rikshem ska leda till.
Foto: Ulrika Vallgårda
Lägenheterna mitt emot Mario Ekman renoveras just nu för fullt, men till honom har turen inte kommit ännu. Det han befarar är att hyran ska höjas.

I samband Rikshems renovering på Mariehem i Umeå steg hyrorna i vissa med flera tusen kronor. Hyresgästerna organiserade sig och stred för sin sak och det väckte medial uppmärksamhet runt hela Sverige. Men de förlorade kampen. Hem & Hyra rapporterade om det i flera artiklar.

Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

Rikshem lyssnade inte på protesterna mot ”renovräkningarna”

Hem & Hyra har nu pratat med flera hyresgäster på Porsön i Luleå, där Rikshem just nu genomför en omfattande renovering samt standardhöjande åtgärder. Reaktionerna här var blandade när hyresgästerna fick kännedom om planerna. Några ser fram emot att få det fint. Andra befarar att de inte ska ha råd att bo kvar när renoveringen är genomförd.

En av dem är Lars Johansson, 57 år. Han är långtidssjukskriven och rädd att han får svårt att ha råd med hyran om den höjs.

– Jag har ju ingen inkomst mer än sjukpenning nu, så det är klart att det blir tufft, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Lars Johansson har inte råd med någon höjd hyra, menar han.

Hans äldsta son är snickare och han har även andra bekanta som hade kunnat hjälpa honom med en renovering. Men när Rikshem tog över området från Lulebo för några år sedan togs bofonden bort, så möjligheten att själv ombesörja renoveringen med pengar ur bofonden finns inte kvar.

Mario Ekman, 32 år, är ensamstående pappa till två barn och arbetar som undersköterska. Med el och hyra betalar han idag 6000 kronor i månaden för sin tvåa. Renoveringen av hans lägenhet ligger ett eller ett par år framåt i tiden. Han tycker att informationen har varit bristfällig och befarar en kraftigt höjd hyra.

– Jag funderar redan nu på att söka en annan lägenhet. Jag har råd med höjd hyra, men jag vill inte lägga de pengarna det handlar på mitt boende.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.
Mario Ekman tycker att han lägger tillräckligt med pengar på hyran redan idag.

Även han hade föredragit att sköta renoveringen på egen hand med pengar från bofonden.

– Jag har pratat med grannar som har fått hyran höjd med 2000–3000 kronor. Det känns väldigt onödigt, om grejerna som finns i lägenheten fungerar. Då finns det ju inget behov, säger han.

Ulf Ohlsson, fastighetschef hos Rikshem i Luleå, berättar att bolaget köpte de 448 lägenheterna på Porsön som tidigare har varit i Lulebos ägo i december 2015. Husen var då i stort behov av renovering.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Nu byter bolaget stammar, sätter in ny el, elcentral och inkommande vattenledningar.

Annons

– Det har uppdagats att det är problem med vattenskador eftersom det inte fungerar som det ska, säger han.

Samtidigt passar man på att renovera och höja standarden på badrum och kök och att förbättra ventilationen.

Hur mycket hyrorna höjs i de enskilda fallen kan han inte svara på.

– Det blir en bashyra som är förhandlad med Hyresgästföreningen och sedan får hyresgästerna själva välja vilken nivå på standarden de ska ha, vilka tillval de vill göra.

Renoveringen på Porsön i Luleå inleddes för två år sedan och beräknas pågå i fyra år. Under tiden som lägenheten renoveras får hyresgästerna tillfälligt bo någon annanstans.

Renoveringen startade för två år sedan och föregicks av ett möte med hyresgästerna och bildandet av en samrådsgrupp.

– Hyresgästerna själva fick berätta vad de vill förbättra i lägenheterna.

De skickade också ut en enkät till samtliga hyresgäster.

– Alla hyresgäster har varit inbjudna till informationsmöten som beskrivit i stort vad som är tänkt att utföras, en grov tidsplan och även om vilka tillval som är möjliga att välja. Därefter bjuds de boende in till ett särskilt möte när vi startar med de enskilda huskropparna samt att var och får ett enskilt möte för att vi ska kunna svara på frågor och hitta en lämplig evakueringslägenhet, säger Ulf Ohlson.

Gunilla Gahnström, boendeutvecklare hos Hyresgästföreningen i Luleå, var sammankallande för den samrådsgrupp som bildades inför Rikshems renoveringar på Porsön. Ändå är hon inte förvånad över att det finns hyresgäster som är oroliga.

– Det är alltid en risk vid renoveringar att det uppstår en oro över många saker. Inte bara hyreshöjningen, utan också för var ska man bo under tiden och över flytten i sig. Det börjar lätt spridas rykten. Då är det bra att kontakta Rikshem och ta reda på fakta, säger hon.

Renoveringarna på Porsön har föregåtts av ett samrådsmöte och bildandet av en samrådsgrupp då hyresgästerna fick möjlighet att lämna önskemål och synpunkter.

Hur stora hyreshöjningarna blir efter en renovering eller ombyggnad kan man inte säga exakt i förväg, för det ska förhandlas när renoveringen är klar, förklarar hon.

Vad gäller bofonden så finns det många missförstånd runt den, konstaterar hon.

– En bofond är egentligen inte personlig. Det handlar om en pott med pengar som gör det möjligt för hyresgästen att själv bestämma när underhållet i lägenheten ska ske. Bofonden har tagits bort i alla Rikshems lägenheter I Luleå, eftersom bolaget självt vill ha kontroll över när renoveringarna ska ske.

Att hyran höjs efter standardhöjande ombyggnader är inget unikt för Rikshem, utan hör till det normala, menar hon.

Annons

– Som hyresgäst har man ingenting att sätta emot. Du kan vägra att skriva på godkännandet och då går det till hyresnämnden, men i princip alltid går de på fastighetsägarens linje. Och på Porsön behövs verkligen renoveringen.

På Sandbackavägen i Umeå misstänker hyresgästerna att en renovering snart är på gång.

Även på Sandbackavägen 22 i Umeå går det rykten om att Rikshem ska renovera och de lägenheter som hyrs ut nu hyrs ut på korttidskontrakt.

– Det är klart man är orolig. Om hyran plötsligt stiger med 3000 kronor i månaden, säger en äldre man som vill vara anonym.

Grannen Jenny Idenfors instämmer.

– Om det skulle bli så skulle jag inte ha råd att bo kvar, säger hon.

Ellen Hellgren tillhör de nyinflyttade på Sandbackavägen som har fått hyra på korttidskontrakt av Rikshem.

– Det är ju lite stressigt att inte veta om man kanske får flytta ut om tre månader. Man hör inte så mycket utan får själv försöka kontakta dem och få tag i information.

Ellen Hellgren i Umeå har bara ett korttidskontrakt på sin lägenhet på Sandbackavägen och tycker det känns stressande.

Rafael Widell har bott i ett år på korttidskontrakt på Sandbackavägen.

– Jag vet inte om jag får bo kvar efter en renovering och jag vet inte när det ska ske. Det känns osäkert, säger han.

Rafael Widell har bott i ett år på korttidskontrakt på Sandbackavägen.

Jennie Wolmestad, kommunikationschef hos Rikshem, bekräftar att man håller på med ett utredningsarbete för fastigheten på Sandbackavägen eftersom fasaderna är i dåligt skick.

– Men vi är än så länge i ett tidigt skede, så det finns inga planer på vad som kan behöva göras.

Hyresnämnden i Umeå uppger att man ”har godkänt ett antal överenskommelser om avstående från besittningsskydd avseende de aktuella adresserna där parterna åberopat rivning/renovering som skäl”.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.