Annons

Rikshem lyssnade inte på protesterna mot ”renovräkningarna”

Umeå Isac Enetjärn, frontfiguren i kampen mot ”renovräkningarna” i området Mariehem i Umeå, har valt att flytta från sin lägenhet till en annan kommun. Torbjörn Oscarsson bor kvar i brist på alternativ. Rikshem gav inget gehör för protesterna och hyran höjs med flera tusen kronor i månaden.
Foto: Ulrika Vallgårda
Isac Enetjärn har tömt lägenheten på Mariehem och flyttat till Vännäs. Torbjörn Oscarsson har valt att stanna i området trots en hyreshöjning på 3200 kronor i månaden.

I vintras mötte Hem & Hyra några av de hyresgäster i omårdet Mariehem i Umeå som skulle få hyran höjd med flera tusen kronor i samband med Rikshems renovering. Nio månader senare har Isac Enetjärn och hans sambo valt att flytta från Umeå. Han ser sig om en sista gång i sin tömda lägenhet.

Hur har det gått efter protesterna förra vintern då Hem & Hyra besökte er sist?
– Det har väl gått som man hade kunnat förutspå. Rikshems planer står fast. Renoveringarna har pågått sedan i april, så det gick väldigt fort, säger Isac Enetjärn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han hade gärna bott kvar i Umeå, där han jobbar och hans sambo studerar, men de såg ingen möjlighet till det. De har sökt andra lägenheter, främst i det kommunala fastighetsbolaget Bostaden och även i några privata, men det närmsta de kom var en åttondeplats i kön för en lägenhet i Sävar.

Istället valde de att flytta till grannkommunen Vännäs, där de har möjlighet att hyra en del av ett hus av en släkting. Nu pendlar de till Umeå.

– Det var tråkigt att lämna Umeå. Vi hade ju hoppats på något annat.

Läs ocksåHyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

För honom och hans sambo skulle hyran för den trerumslägenhet de bodde i ha höjts med 3000 kronor – från 6500 kronor i månaden till 9500 kronor i månaden.

Annons
Renoveringarna på Mariehem pågår för fullt. Hyresgästernas protester fick inget gensvar.

Torbjörn Oscarsson och hans familj har däremot valt att bo kvar i sin fyra, trots en hyreshöjning på 3200 kronor i månaden. Deras lägenhet ska renoveras i mars, men de har redan nu i höst flyttat in i en lika stor nyrenoverad lägenhet i samma område.

  • – Det är ju svårt att få tag i något annat. Vi söker både privat och kommunalt i de områden vi vill bo i, säger han.

Tycker du att er lägenhet var i behov av renovering?
– Stambyte och nya fönster – ja, det behövdes. Men inne i själva lägenheten krävdes det inte något annat än normalt underhåll.

När de boende i området fick kännedom om vad som var på gång gick de samman för att protestera. De hade flera möten och bildade en Facebook-grupp som snabbt fick över 300 medlemmar. Deras protester har fått stort genomslag i media, både lokalt och i hela Sverige.

– Jag har varit intervjuad bland annat i DN och i Plånboken i P1, berättar Isac Enetjärn.

Men ingenting förändrades. De samrådsmöten de hade initialt med Rikshem kändes bara som informationsmöten där de inte hade någonting att säga till om och därför valde de och Hyresgästföreningen att avsluta samrådsförfarandet.

Läs också1000 nya lägenheter i Umeå

Har du gett upp kampen nu?

Annons

– Jag har gett upp min egen kamp när det gäller att kunna stanna kvar i lägenheten jag bodde i. Men på något sätt tycker jag det är viktigt att fortsätta driva den stora frågan. Att det handlar om en allmän pensionsfond, fjärde AP-fonden, som äger Rikshem, och som man tycker borde jobba med långsiktiga lösningar både socialt och ekologiskt, säger Isac Enetjärn.

Varför känner du så starkt att du inte vill bo kvar?
– Det har framförallt med hyran att göra. Men också principiellt har jag inte så stor lust att vara kvar hos en hyresvärd som man inte kan föra fram sin talan hos. Vi hade kunnat få en ny lägenhet hos Rikshem, men vi vill inte bo i en nyrenoverad lägenhet och om vi skulle flytta till en lägenhet i samma prisklass som nu, så vet vi ju inte när den hade stått på tur att renoveras. Samma sak skulle kanske hända igen.

Rikshem har kommenterat renoveringarna på Mariehem tidigare i Hem & Hyra och har inte ändrat hållning sedan dess.

– Vi tycker det är tråkigt att det finns missnöjda hyresgäster men kan samtidigt konstatera att de som nu flyttat in i de lägenheter som renoverats är nöjda och att kundnöjdheten i området har ökat det senaste året, säger kommunikationschefen Jennie Wolmestad.

Läs också Regeringens svar till FN om "renovräkningar" Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.