Annons

På folkhögskola frodas vänskapen och kunskapen

Dalarna Visste du att Hyresgästföreningen är med och driver en folkhögskola? Häng med till Bergslagens folkhögskola i Norberg! I höstas öppnades även en filial i Köping.
I Norberg har eleverna gott om tid att ägna sig åt sina intressen. Fr v Oscar Lundberg, Elias Hjelm, Fredrik Uliana och Benjamin Eklund., , ,

Den lilla bruksidyllen Norberg i Bergslagen är kanske mest känd för Elsa Anderssons konditori med specialiteteten tangotårta som främsta lockbete. Men här finns också Bergslagens folkhögskola, som med sin inriktning på teater och musik lockar kreativa unga människor från hela Sverige.  

– Det är mysigt här och skönt att det är litet, då kan man fokusera mer på utbildningen, säger teatereleven Magdalena Gustafsson som flyttat hit från Hallsberg.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Till skillnad från många andra folkhögskolor erbjuder Bergslagens folkhögskola inget boende på internat. I stället får eleverna hyra in sig hos olika hyresvärdar på orten. I bostadsöverskottets Bergslagen är det inget större problem.  Det är inte ovanligt att flera elever delar på en större lägenhet och får på så vis ändå till ett slags korridorsboende. Magdalena och åtta andra elever har ett helt litet ljusgult hyreshus för sig själva. Vid Hem & Hyras besök tränger sju av dem ihop sig i den slitna blå hörnsoffan från Ikea, som de delar med ett stort gosedjursmonster.

Det är klart bättre att bo så här än på ett internat, tycker Benjamin Eklund från Uppsala.

– På internat är det ofta högre hyror och så tar de betalt för maten. Men egentligen skulle det vara billigare att köpa ett stort hus tillsammans. Nu kan ju hyresvärden höja hyran rum per rum om de vill, funderar han.

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Huset ägs av fastighetsbolaget Gruvporten och de unga hyresgästerna har hittat hit på lite olika vägar. 

Annons

– Jag hade kompisar som bott här innan, så jag tog bara över min kompis rum, säger Magdalena. 

– Min mamma hittade huset på internet. Jag bodde först i det billigaste rummet på sex kvadrat, säger Benjamin.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Finns det några nackdelar med att dela hus, då? 

– Vi har ju lite olika städ- och diskpreferenser. Det kan vara lätt att glömma att diska, och så är vi så många så det är svårt att peka ut vem det var, säger Benjamin och skrattar. 

– Och när vi tvättar kläder är det först till kvarn som gäller. Ett tag var vi nära att sätta upp ett tvättschema, men det kom aldrig upp, säger Magdalena.

– Jag skulle ju tvätta en natt, men då hade du typ slängt in en vante, kontrar Oscar Lundberg från Avesta.

Annons

Men på det stora hela är det ett gäng som trivs ihop. På kvällarna finns möjlighet att repa i skollokalerna. Hemma lagar man matlådor, kollar film och bakar, vilket en odiskad chokladbollsskål i diskhon vittnar om.

– Det är mysigt här på kvällarna, när många lagar mat samtidigt, säger Oscar.

Tanken från början när Hyresgästföreningen var med och grundade folkhögskolan på 1960-talet var att förtroendevalda inom Hyresgästföreningen skulle få chansen att vidareutbilda sig. Då fanns det inte lika mycket internutbildningar inom Hyresgästföreningen som det gör i dag.

Fortfarande hålls ledarskapskurser för förtroendevalda i folkhögskolornas regi. Men i övrigt är skolorna som vilka folkhögskolor som helst. I Västerås och i Köping, där man nyligen öppnat en filial, är fokus på SFI-utbildningar och allmänna kurser.

Läs också Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021 Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus Bostadslösa "dumpas" i Gävleborg och Västmanland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.