HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Ljusdal Flera bostadsbolag i region Aros-Gävle väljer nu att inte höja hyrorna för 2021 eller att ge rabatterad hyreshöjning: Ljusdalshem, Håbohus samt en liten hyresvärd i Norberg. Hyresgästföreningen hoppas att fler hyresvärdar följer deras exempel.
Ljusdalshem skippar hyreshöjningen för sina hyresgäster nästa år. Hyresgästföreningens Owe Hellberg är nöjd.

Ljusdalshem gick nyligen ut med att bolaget låter bli att yrka på hyreshöjning för 2021.

– Det är en bra julklapp för alla hyresgäster som bor i Ljusdalshems bostäder. Jag hoppas att fler allmännyttor är återhållsamma i sina hyreskrav för 2021, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Owe Hellberg.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Owe Hellberg

Även Fastighetsförvaltning i Norberg AB, som förvaltar 63 lägenheter, går på samma linje och låter hyresgästerna slippa hyreshöjning nästa år, med motiveringen att pandemin har påverkat hyresgästers ekonomi negativt.

Även för Håbohus hyresgäster får pandemin inverkan på hyrorna 2021. Hyresgästföreningen och Håbohus har nyligen kommit överens om en höjning på 1,29 procent, men den börjar gälla först i sommar.

Hyreshöjningen brukar vanligtvis märkas på fakturan i januari, men på grund av coronapandemin har bolaget gått med på att rabattera höjningen första halvåret. Det innebär att hyresgästerna får höjningen på 1,29 procent från och med juli. För en lägenhet med en hyra på 6000 kronor innebär det cirka 77 kronor mer i månaden.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Hyresgästföreningen är nöjd med uppgörelsen.

– I en pågående pandemi är det viktigt att tänka på den enskilde hyresgästens plånbok. Arbetslösheten har ökat kraftigt i kommunen och många har det tufft ekonomiskt. Genom att skjuta upp hyreshöjningen anser vi att Håbohus har visat en förståelse för den rådande situationen, säger Torbjörn Metsälä Lindell, ordförande i Hyresgästföreningen i Håbo kommun, i ett uttalande.

Läs även

Läs ocksåStörsta hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbastI Härryda har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyrorna snabbast i hela Västra Götaland de senaste åren. Hyresökningen i halländska Varberg ligger inte långt efter.

Så mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Så kan coronapandemin påverka din hyra

Läs också Här har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigt Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.