Annons

Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Ljusdal Flera bostadsbolag i region Aros-Gävle väljer nu att inte höja hyrorna för 2021 eller att ge rabatterad hyreshöjning: Ljusdalshem, Håbohus samt en liten hyresvärd i Norberg. Hyresgästföreningen hoppas att fler hyresvärdar följer deras exempel.
Ljusdalshem skippar hyreshöjningen för sina hyresgäster nästa år. Hyresgästföreningens Owe Hellberg är nöjd.

Ljusdalshem gick nyligen ut med att bolaget låter bli att yrka på hyreshöjning för 2021.

– Det är en bra julklapp för alla hyresgäster som bor i Ljusdalshems bostäder. Jag hoppas att fler allmännyttor är återhållsamma i sina hyreskrav för 2021, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Owe Hellberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Owe Hellberg

Även Fastighetsförvaltning i Norberg AB, som förvaltar 63 lägenheter, går på samma linje och låter hyresgästerna slippa hyreshöjning nästa år, med motiveringen att pandemin har påverkat hyresgästers ekonomi negativt.

Även för Håbohus hyresgäster får pandemin inverkan på hyrorna 2021. Hyresgästföreningen och Håbohus har nyligen kommit överens om en höjning på 1,29 procent, men den börjar gälla först i sommar.

Hyreshöjningen brukar vanligtvis märkas på fakturan i januari, men på grund av coronapandemin har bolaget gått med på att rabattera höjningen första halvåret. Det innebär att hyresgästerna får höjningen på 1,29 procent från och med juli. För en lägenhet med en hyra på 6000 kronor innebär det cirka 77 kronor mer i månaden.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Hyresgästföreningen är nöjd med uppgörelsen.

– I en pågående pandemi är det viktigt att tänka på den enskilde hyresgästens plånbok. Arbetslösheten har ökat kraftigt i kommunen och många har det tufft ekonomiskt. Genom att skjuta upp hyreshöjningen anser vi att Håbohus har visat en förståelse för den rådande situationen, säger Torbjörn Metsälä Lindell, ordförande i Hyresgästföreningen i Håbo kommun, i ett uttalande.

Läs även

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Så mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Annons

Så kan coronapandemin påverka din hyra

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.