HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadslösa ”dumpas” i Gävleborg och Västmanland

Söderhamn En rad kommuner i Gävleborg och Västmanland får ta över kostnader och ansvar när storstadskommuner inte klarar av sin egen bostadsförsörjning. Söderhamns kommun var med i den delegation som i vintras vände sig till regeringen för att få ett stopp för så kallad ”social dumpning”.
Foto: Söderhamns kommun/arkivfoto
John-Erik Jansson (C), kommunalråd i Söderhamns kommun, har reagerat mot att kommuner i Stockholmsområdet hänvisar bostadslösa invånare till mindre kommuner. "I vissa fall har folk haft en sysselsättning i kommunen de flyttat ifrån och blivit sysslolösa när de flyttat hit", säger han. I bakgrunden syns oppositionsrådet Maria Lind (S).

Hem & Hyras Norrlandsredaktion har gjort en stor kartläggning av vilka kommuner i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län som upplever att bostadslösa utan försörjning på olika sätt blir hänvisade till deras kommuner av andra. Av de 36 Norrlandskommuner som svarade vittnar 23 om det förekommer i större eller mindre omfattning.

Även i Gävleborgs län är några kommuner berörda. I Ljusdal och Ockelbo handlar det om ett mindre antal fall, medan Söderhamn uppger att de har påverkats mer av problematiken. Söderhamns kommun deltog tillsammans med 18 andra kommuner i ett möte i januari i år med civilminister Lena Micko för att försöka få ett stopp för så kallad ”social dumpning”.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Bekymret är att när folk väl har flyttat hit är de vårt ansvar, med bostadsbiten, försörjning och allting. Så det stjälper de andra kommunerna över på oss och det känns inte rimligt att det ska vara så, säger John-Erik Jansson (C), kommunalråd i Söderhamn.

Hur påverkar det här kommunens ekonomi?
– Det är betydande belopp. Det påverkar ju hela kedjan från barnomsorg till socialtjänst.

I grunden handlar det om en ojämn bostads- och arbetsmarknad. När storstan har bostadsbrist ses mindre orter som ett alternativ. Där finns ofta fler lediga lägenheter. Men färre jobb.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

–  I vissa fall har folk haft en sysselsättning i kommunen de flyttat ifrån och blivit sysslolösa när de flyttat hit. Och blivit bidragsberoende. Det handlar om familjer med barn också, som rivs upp och måste flytta, säger John-Erik Jansson.

Några som har drabbats av en sådan situation är familjen Mohseni, som kände sig tvingade att flytta från Sigtuna kommun, som ligger mellan Uppsala och Stockholm, till Kramfors kommun i Ångermanland.

John-Erik Jansson säger att vissa hyresvärdar i Söderhamns kommun har riktat in sig på att locka personer ur just den här målgruppen – bostadslösa som inte kan hitta bostad i sin hemkommun.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

– Det är inte alltid lägenheterna är i det bästa skicket heller, så det blir inte en bra situation av det hela. Men står man utan boende och kanske har familj och barn, då har man ju inte så mycket val, säger han.

Ett annat bekymmer för kommunen är att personer och familjer kan dyka upp oväntat, vilket gör det svårare att planera ett bra mottagande.

– När någon som har stöd av socialtjänsten ska flytta från vår kommun brukar vi försöka föra en dialog med kommunen personen flyttar till för att se till att övergången fungerar bra. Men i de fallen vi har upptäckt har det inte skett någon dialog med kommunen de har flyttat ifrån, säger han.

Anders Roth, chef för integrationsenheten på Ockelbo kommun, instämmer i att det har saknats en dialog med kommunerna personerna har flyttat ifrån.

– Första gången jag känner till att det här hände i Ockelbo stod de på stationen och visste inte var de skulle ta vägen. De som kom till oss då fick boende i Lingbo, utanför huvudorten, där det gick att få lägenheter utan kötid, men det gör det inte längre, säger han.

Anders Roths bild är att kommuner i Stockholms län på ett ganska systematiskt sätt har förmått bostadslösa att söka sig till andra kommuner med mindre uttalad bostadsbrist.

– Jag vet att de har haft så kallade boendekonsulenter som har hjälpt folk att sätta upp sig i bostadsköer. Jag har själv haft kontakt med en av boendekonsulenterna. Till vår kommun har det kommit ett antal familjer i några omgångar, men inte rasande många, säger han.

Fenomenet förekommer även i Bergslagen, bland annat i Västmanlandskommunerna Surahammar, Norberg, Hallstahammar, Arboga, Köping, Kungsör och Skinnskatteberg, visar Hem & Hyras rundringning.

Fakta: De här kommunerna har upplevt "social dumpning"

Gävleborgs län:
Söderhamn
Ockelbo
Ljusdal

Västmanlands län:
Surahammar
Norberg
Hallstahammar
Arboga
Köping
Kungsör
Skinnskatteberg

Fakta: Berörda kommuner i Norrland
  • Av Norrlands 54 kommuner svarade totalt 44 på frågan.
  • 26 av dem, varav tre i Gävleborg, upplever att det sker en inflyttning av socialt utsatta där personen själv inte tycks vara drivande i flytten.
  • I Gävleborgs län svarade åtta av de tio kommunerna (alla utom Nordanstig och Gävle) på Hem & Hyras fråga.
Läs också Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Här är intresset störst för statliga pengar till Bostad först

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.