Annons

Partier misslyckas med jämställdhet i bostadsbolag

Dalarna Hem & Hyra har granskat jämställdheten i de politiskt tillsatta styrelserna inom bostadsbolagen i sju län. Det är en dyster läsning. Endast 25 procent av ledamöterna är kvinnor.

Inför valethar Hem & Hyra granskat hur styrelser och vd-poster fördelats mellan män och kvinnor. Det är de politiska partierna som tillsätter styrelseledamöter utefter hur många röster de får i kommunvalet.

Resultatet från förra valet är – manligt. I samtliga 76 granskade styrelser, är endast 25 procent kvinnor. Något lägre än riksgenomsnittet på 29 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I de sju länen Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Södermanland, Värmland och Örebro är det nämligen vanligare att styrelsen består av endast män, än att de har lika många män som kvinnor.

I 11 av styrelserna har partierna lyckats få fram enbart män till de ordinarie styrelseposterna.

I två av styrelserna i de sju granskade länen är det lika många kvinnor som män. Och i två är fördelningen 60 procent kvinnor.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Ingen styrelse har enbart kvinnor.

Sämst i klassen är Värmlands län. Där har politikerna misslyckats att hitta en enda kvinna till fem av de kommunala bostadsbolagens styrelser.

Annons

Sett till partitillhörighet oavsett län – är det bara ett parti som gör bra ifrån sig.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

Och sämst på jämställdhet är de borgliga blocket.

Av de kommuner som på sina hemsidor uppger partifärg på ledamöterna i de sju länen, visar det sig att det röda blocket har 146 styrelseplatser och det blå blocket 137.

Av dem är långt under hälften, 38 procent, kvinnor inom det röda blocket.

Men endast 10 procent inom det blå.

Miljöpartiet är det parti som ligger bäst till i vårt område. I de sju länen har de totalt 16 platser i de politiskt tillsatta bostadsstyrelserna, varav 9, eller 56 procent, innehas av kvinnor.

Och mönstret fortsätter.

Annons

Ser vi till vilka styrelserna anställt som vd:ar, är även det övervägande män. I de sju länen är endast 12 av 73 vd:ar kvinnor.  Sämst på jämställdhet i det här avseendet, är länen Södermanland och Västmanland med 100 procent vd:ar av manligt kön.

Styrelsen i de kommunala bostadsbolagens bransch- och intresseorganisation, Sabo, har startat en mångfaldsgrupp för att försöka påverka de politiska partiernas valberedningar att inse att de behöver välja in fler kvinnor i styrelserna.

– Det är ett systemfel. De tänker att bostadsbolag sysslar med byggande och många män tycker det är kul att bygga. Men de ser inte att det kan finnas andra viktiga kompetenser som de missar. En styrelse behöver ha en bredd med olika kompetenser och erfarenheter. De tar en affärsrisk om de inte förstår det, säger Elisabet Sundberger som är ansvarig för Sabo:s styrelseutbildningar samt sekreterare i Sabostyrelsens mångfaldsgrupp.

Jämställdheten i kommunala bostadsstyrelser

Län Andel kvinnor Värt att veta
Dalarna 22 procent 3 av 14 vd:ar är kvinnor. Tre styrelser har endast manliga ledamöter. Gamla byn är en av länens två jämställda styrelser med 50/50.
Gävleborg 27 En styrelse har endast manliga ledamöter.
Södermanland 30 Inget bolag i länet har kvinnlig vd.
Uppsala 21 Två styrelser har endast manliga ledamöter.
Värmland 22 Fem styrelser saknar kvinnor. En styrelse har 60 procent kvinnor.
Västmanland 30 Inget bolag i länet har kvinnlig vd. En styrelse har 60 procent kvinnor.
Örebro 24 Degerforsbyggen har en av länens två jämställda styrelser med 50/50

Siffrorna bygger på de uppgifter som bolagen presenterade på sina eller kommunernas hemsidor eller som fanns registrerade på Proff i mitten av februari.

Siffrorna om antalet vd:ar bygger på Hem & Hyras enkät till bostadsbolagen i oktober 2013.

Fakta: Så här gjorde vi granskningen

Genom att gå igenom kommuners och bostadsbolags webbplatser har vi listat alla ordinarie ledamöter så som de uppgav styrelserna i mitten av februari 2014.

I de fall där styrelserna inte funnits på deras hemsidor, har vi tittat på de namn som finns registrerade på Proff.

Det betyder att om kommunerna inte uppdaterat sina hemsidor vid eventuella förändringar, kan några siffror vara inaktuella.

I de sju länen fick vi fram 76 styrelser och 484 ledamöter.

Av dessa 484 ledamöter framgår partifärg på 314.

Vi har räknat på partiblock: Röd (V och S), Blå: (M, Fp, Kd och C).

Miljöpartiet, lokala partier/ opolitiska ledamöter och Sverigedemokraterna har räknats var och en för sig.

Räknat på det totala antalet ledamöter är det 25 procent kvinnor i styrelserna.

Räknat på de ledamöter där partifärg framgår är det 26 procent kvinnor i styrelserna.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.