Annons

Pengar från MKB finansierar Malmös kulturliv

Malmö Närmare 40 procent av MKB:s vinst gick till att finansiera kultur i Malmö förra året. 149,5 miljoner kronor flyttades från bostadsbolaget till Stadsteatern och Malmö live.
MKB bidrar med 149,5 miljoner kronor i koncernbidrag. Pengarna slussas över till Malmö stadsteater och Malmö live.

Även parkeringsbolaget P Malmö och Vagnsparken i Skåne AB bidrog med 5,6 miljoner kronor respektive 7 miljoner kronor i så kallade koncernbidrag. Det skriver tidningen Sydsvenskan.

Bakgrunden är att bostadsbolaget numera ingår i en koncern som omfattar alla Malmö stads bolag. Det var i december 2014 som kommunfullmäktige i Malmö beslutade att bilda en bolagskoncern för stadens många bolag, däribland bostadsbolaget MKB till en helägd koncern, Malmö Stadshus AB.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Genom den nya bolagskonstruktionen blir det möjligt för kommunen att flytta vinster inom koncernen och på så sätt slippa att betala skatt för dessa. Bolagsvinsterna används för att täcka utgifter i andra bolag och bara det sammanlagda resultatet i koncernen beskattas.

– Det är en form av kommunal skatteplanering som blir allt vanligare. Vi ser en tendens att kommunerna gärna blandar in  bostadsbolagen i den kommunala ekonomin på ett sätt som inte är gynnsamt, vare sig för bostadsbolagen eller hyresgästerna, säger Pär Svanberg, bostadspolitisk expert på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Men koncernbidraget på 149,5 miljoner kronor innebär inte att kommunen tömmer MKB på pengar.

Annons
Läs ocksåVärdens ovanliga julklapp: 30 miljoner kronor till hyresgästernaMKB-skylt och en påse med julklappar.

– Det vanligaste är att kommunen skickar tillbaka det som inte skulle gått till statlig skatt. Annars är det fråga om en värdeöverföring, säger Pär Svanberg.  

 Istället för att skatten går till staten så skattar bostadsbolaget då indirekt till kommunen i stället. Men kommunen, moderbolaget kan också välja att behålla en större del av summan. Då är det fråga om en värdeöverföring eller vinstuttag. Hur stor den värdeöverföringen får vara är reglerat i Allbolagen från 2011 (se faktaruta) I Malmö har MKB de senaste åren bidragit med 30 miljoner kronor till den kommunala kassan. Men koncernbidraget är nytt för 2015.

Anneli Philipson, chef för bostadspolitik och kommunikation på Hyresgästföreningen i södra Skåne konstaterar att transaktionerna är fullt lagliga men tycker det är olyckligt att kommunen ägnar sig åt den här formen av ekonomiska manövrer.

Läs ocksåHotfull hyresgäst hängde upp rysk flagga: ”Skydd mot solen” - tvingas flyttaRysslands flagga och händer som river ett hyreskontrakt itu.

– Politikerna gör sig beroende av vinster och hyreshöjningar, det tycker jag är illa. Det som händer är att MKB:s hyresgäster blir den där bufferten som man kan plocka av när det behövs.

Annons

Hon befarar att systemet med koncernbidrag skapar ett intresse för att hålla uppe de höga vinstnivåerna i det kommunala bostadsbolaget. 2015 gjorde MKB en rekordvinst på 400 miljoner kronor.

– Det borde vara dags att hålla igen kraven på hyreshöjningar. MKB:s vinst består av de hyror hyresgästerna betalar in. 

Fakta: Detta säger lagen om värdeöverföringar

Kommunen får ta ut ett belopp motsvarande räntan på det kapital som kommunen skjutit till i bolaget som betalning för aktier, dock maximalt hälften av bolagets vinst. 
Vid försäljning av fastigheter får maximalt hälften av vinsten (skillnaden mellan en fastighets försäljningspris och dess bokförda värde)  gå till kommunen om kommunfullmäktige godkänner detta.
Om vinsten används för ” sådana åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar” så gäller inga begränsningar för hur stor värdeöverföringen får vara. 

Allbolagen 2011

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.