Pengarna är slut – vill ha över 10 miljoner kronor för att rädda tvångsförvaltat hus

Hyresgästerna var övergivna, huset misskött och ekonomin i total oordning. När kommunen ansökte om tvångsförvaltning av skandalföreningen Femmans fastighet i Kinesiska muren i Malmö skulle det bli slutet på åratal av kaos.
Det var vad alla hoppades på, men riktigt så har det inte blivit. I stället har problemen fortsatt och den tillfällige förvaltaren, Malmöbaserade företaget Trianon, får inte in tillräckligt med pengar för att hantera situation. Ekonomin går inte ihop och nu vill man ha hjälp från kommunen för att rädda situationen. Bristerna innebär ”allvarliga risker för de boendes hälsa”, skriver Trianon i sin ansökan. Det som behöver lösas omgående är bland annat om trasiga hissar, uttjänta tvättstugor, vattenskador, sönderrostade källardörrar och mögel i ett antal lägenheter.
– För att kunna fullfölja uppdraget behövs det kapital eftersom vi relativt snabbt efter att vi tog över såg att relativt få hyresgäster betalar hyran direkt till oss, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Bara var tredje betalar hyran rätt
Av de 67 lägenheterna i huset är det bara ett tjugotal boende som har betalat in hyra eller avgifter till Trianon sedan beslutet om tvångsförvaltning. Totalt har det kommit in 158 000 kronor. Det är långt ifrån de drygt 10 miljoner som Trianon anser sig behöva för att täcka kostnaderna. Var resterande pengar från de boende tagit vägen vet ingen.
– Vi behöver pengar för att kunna hantera tvångsförvaltningen. Det är mycket underhåll som är eftersatt och den ordinarie skötseln har inte heller fungerat, säger Olof Andersson.
Men föreningen har större problem än så. Bostadsrättsföreningen Femman har under lång tid haft svårt att betala sina räkningar. Det handlar bland annat om viteskrav och fjärrvärmefakturor. I höstas gick det så långt att leverantören Eon stängde av värmen och varmvattnet. Först när temperaturen sjönk och vintern närmade sig valde Eon att sätta på fjärrvärmen igen av humanitära skäl. Så sent som i förra veckan hotade Eon återigen med att stänga av värmen på grund av obetalda skulder.
Hem & Hyra har även tidigare kunnat berätta att Skatteverket i vintras började granska föreningen efter misstankar om att pengar hamnat i fel fickor.
Utöver att hyresnämnden i mars beslutade att sätta fastigheten under tvångsförvaltning har Femmans skulder till Kronofogden fortsatt att växa. De är nu uppe i 3,5 miljoner kronor och Kronofogden har utmätt fastigheten och värderar den nu inför en tvångsförsäljning. Och Olof Andersson på Trianon tror att en försäljning är nära förestående.
– Som jag ser det finns det två vägar att gå i nuläget med tanke på skulderna. Antingen att fastigheten säljs på exekutiv auktion eller att den säljs innan dess, säger han.
Är ni intresserade av att köpa?
– Som ett lokalt fastighetsbolag utvärderar vi alltid det som kommer ut till försäljning. Mer än så vill jag inte kommentera, säger Olof Andersson.
- Mars 2025 – Hyresnämnden godkänner Malmö stads ansökan om tvångsförvaltning. Trianon tar över.
- Januari 2025 del 1 – Skatteverket misstänker att bostadsrättsföreningen töms på pengar och gör en razzia
- Januari 2025 del 2 – Förhandlingarna om en eventuell tvångsförvaltning inleds i hyresnämnden i Malmö.
- November 2024 – Malmö stad kräver tvångsförvaltning av den vanskötta bostadsrättsföreningen Femman. Skälet: Omfattande vanskötsel
- Oktober 2024 – Värmen och varmvattnet stängs av för boende i Femman. Skälet är obetalda räkningar.
- Juni 2024 – Fyra hushåll i Femmans bostadsrättsförening ansöker med hjälp av Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande med krav på fungerande betalvägar för hyror.
- Maj 2024 – Knight Security, tidigare Sinani Security, som skött hyror och skötsel i båda föreningarna går i konkurs.
- Maj 2023 – Hyresgästföreningen begär tvångsförvaltning av Bostadsrättsföreningen Femman. Hyresnämnden säger nej. Handelsbanken stämmer föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt, detta dras sedan tillbaka.
- November 2022 – Flera styrelsemedlemmar döms i tingsrätten för bokföringsbrott kopplade till de två bostadsrättsföreningarna.
- December 2021 – MKB tar över Taxeringsrevisorn 2 och tidigare hyresgäster tvingas sedan flytta.
- Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på föreningen Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
- Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
- Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
- Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
- 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
- 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
- 2008: Ombildning till bostadsrättsföreningar
- 1971: Huset byggs av MKB. Det görs om till kontor på 1980-talet innan det återigen byggs om till bostadsrätter.