Annons

Peter gillar rökförbud – men olika regler för nya och gamla hyresgäster är inte okej

Strängnäs Strängnäs Bostads AB förbjuder nya hyresgäster att röka inomhus. ”Skitbra” säger hyresgästen Peter Hjukström. Men juridiken är allt annat än solklar.
Man som sitter i en soffa och tittar åt sitt högra håll
Foto: Anna Rytterbrant
"Det bästa jag har gjort", säger Peter Hjukström om beslutet att sluta röka 2004. Orsaken var hans höga blodtryck – som sjönk direkt när han slutade med cigaretterna.

Brandsäkerheten ökar, kostnader för renoveringar och nikotinsaneringar minskar, boendemiljöerna blir trivsammare. Där har ni anledningarna till att kommunala Strängnäs Bostads AB (SBAB) från och med nyår bara tecknar rökfria hyresavtal med sina nya hyresgäster. De får visserligen röka på balkonger och uteplatser men förbjuds att göra det inomhus.

På sin hemsida hänvisar bolaget till den undersökning Hem & Hyra gjorde 2018. Den visade att nästan sju av tio hyresgäster vill förbjuda rökning inomhus.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men bostadschefen Rosita Hellberg understryker att rökare ändå är välkomna att bo hos SBAB.
– Vi vill inte peka ut dem som rökare men de får bara inte röka i lägenheten, säger hon.

Olika regler i samma hus

Nyordningen hos SBAB gör att det blir olika regler för boende i samma fastighet. De gamla hyresgästerna får röka inomhus, de nya får det inte. Men en ny hyresgäst som bolmar ändå riskerar troligen inte särskilt mycket.

Närbild på en leende Johan Candler
Johan Candler.

Det finns inget stöd i lagen för att hindra hyresgäster från att röka inomhus eller på sin balkong.
– Det är osannolikt att hyresvärden kan säga upp en hyresgäst som bryter mot det här villkoret, om hyresgästen i övrigt är skötsam. Just av det skälet att rökförbudet inte gäller för alla i huset, säger Johan Candler som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Skulle det vara annorlunda om det var ett nybyggt hus där alla hyresgäster har rökfria kontrakt?
– Ja, då är det ändå lite större risk att ett sådant villkor skulle accepteras. Men hur det skulle gå kan man bara spekulera om.

Annons

Få fall med rökförbud

Rättsläget är nämligen oklart och det finns få fall där rökförbud är prövat av hyresnämnden. Vad Johan Candler vet har inget ärende gått vidare till hovrätten som är sista rättsliga instans.
– Så det finns ingen tydlig praxis på området. Det har inte prövats så att man vet hur man ska tolka en sån här situation.

Han känner bara till ett fall där en hyresgäst förlorat kontraktet på grund av rökning. Det var dock lite speciellt i och med att hyresgästen ifråga bodde i ett allergihus.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.
Man i blå kostym framför ett fönster.
Lars Matton.

Även Lars Matton, chefsjurist på Sveriges Allmännytta, håller med om att rättsläget är oklart. Han berättar att organisationens råd till sina medlemmar är att utforma rökförbud som en ordningsföreskrift och inte som ett löfte till hyresgästerna om att de ska få bo i ett rökfritt hus.
– Nej, för ett sådant löfte kanske man inte kan hålla, säger han.

Får ni många frågor från bostadsbolag om detta?
– Nej, det skulle jag inte säga även om det förekommer. Oftast är det beslut som de tar själva, utan att rådgöra med oss.

Vanligare med krav

Både Lars Matton och Johan Candler tror att det har blivit allt vanligare med krav på rökfria hyresgäster. Acceptansen för sådana åtgärder har ökat i takt med att den allmänna attityden till rökning har blivit allt mer negativ.

Rosita Hellberg är medveten om problematiken med juridiken men tror att samtal med hyresgästerna är nyckeln.
– I och med att hyresgästen skriver på ett avtal om rökförbud så tror och hoppas vi att man följer de regler som finns. Gör man inte det så får det bli en dialog.

Annons

Men hon utesluter ändå inte att pröva ett ärende i hyresnämnden.

Närbild på Peter Hjukström som ler och tittar in i kameran. Peter är för ett rökförbud inomhus.
Peter Hjukström slutade röka när han hade fått veta att han hade högt blodtryck. ”På väg ut från läkaren kastade jag cigaretterna”, säger han.

”Rökförbud ett steg i rätt riktning”

Hyresgästen Peter Hjukström i Mariefred har själv rökt i många år, men lade av 2004 – 49 år gammal.
– Jag fimpade direkt när jag fick reda på att jag hade högt blodtryck. Då föll det till mer normala värden.

I dag är Peter ”hyperkänslig” för tobaksrök – och han har sin åsikt klar om SBAB:s nya regel:
– Skitbra!

Tror du att andra hyresgäster stödjer den här åtgärden?
– Svårt att säga, de som röker kanske tycker att det inkräktar på deras integritet. Men majoriteten i området där jag bor röker i alla fall inte. Rökning är ett stort hälsoproblem och det här är ett steg i rätt riktning.

Fakta: Fler och fler rökfria hus

Antalet rökfria flerbostadshus i landet ökar. Det kan man se i de undersökningar som Astma- och Allergiförbundet gjort tillsammans med Sveriges Allmännytta. År 2017 fanns det minst 56 rökfria flerbostadshus i landet. Två år senare hade den siffran stigit till 149.
Förbundet vill att regelverket ska ses över så att det blir enklare och juridiskt hållbart att erbjuda hyresgäster att bo rökfritt. Ett anat önskemål är att rökfria och allergianpassade bostäder ska erbjudas i alla kommuner.

 

Fakta: Rök får inte störa

• Även om du får röka inomhus och på balkongen så får tobaksröken inte vara störande eller skadlig för dina grannar. Då riskerar du att bli av med lägenheten.
• Du kan bli ersättningsskyldig om hyresvärden tvingas sanera lägenheten på grund av tobaksrök. Det kan handla om mycket pengar.

Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Tunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkning Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.