Annons

Grannarna kartlade rökaren i allergihuset – nu får han en vecka på sig att flytta

Malmö Grannarna gjorde ett detaljerat schema över den äldre mannens rökvanor. Och han medgav själv att han rökt vid några tillfällen i hyreshuset där rökning är förbjuden. Det räckte för hyresnämnden.
Foto: Hyresnämnden

På bilder som hyresvärden lämnat in till hyresnämnden syns flera öppnade cigarettpaket liggande på ett bord på mannens inglasade balkong.

Det här var ett av flera bevis som skulle övertyga nämnden om att den äldre mannen brutit mot rökförbudet i allergihuset i Malmö och därför borde flytta, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om. Dessutom hade grannar kartlagt mannens rökvanor. En granne hade spanat och fört en röklogg. På flera sidor i loggen syntes datum och klockslag på minuten när mannen tände sina cigaretter. Ibland rökte han flera cigaretter i timmen, enligt det detaljerade rökschemat. Grannen hade även kommenterat rökningen:

ANNONSGuide till hemförsäkringar
  • Om den 1 juli i år stod det: ”Hemsk eftermiddag, röker hela tiden”
  • Kvällen den 27 juni: ”Jag hostar och lider”
  • Den 5 juli: ”Röker hela tiden, slutar aldrig”
  • Den 7 juli: ”Ett rent helvete”.

Hyresvärden hade varnat mannen och erbjudit honom lägenheter i hus som inte var byggda speciellt för allergiker. Den äldre mannen ville dock inte flytta, utan tyckte att han trivdes bra i huset. När hyresvärden sade upp honom medgav han i Hem & Hyra att han visst rökt, men i väldigt begränsad utsträckning. Och inte alls på det vis som grannarna hävdade.

Annons

– Jag stör ingen över huvud taget. Jag har rökt någon enstaka gång, det är allt, sa han då.

Nu har hyresnämnden prövat fallet. Under förhandlingen förklarade mannens ombud att mannen, som är i 80-årsåldern, lider av en demenssjukdom och att det därför inte går att räkna med att han ska sluta röka. Ombudet ifrågasatte att det verkligen rör sig om ett allergihus när det är tillåtet med husdjur. Men argumenten bet inte på nämnden som beslutade att det var rätt av hyresvärden att riva kontrakten. Eftersom huset byggts särskilt för att vara rökfritt och att rökfriheten tas upp både i själva hyreskontraktet och på särskilda anslag i trapphuset är mannens rökning att betrakta som en störningen. Det skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Annons
Läs ocksåRökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningenRökning

Mannen fick en vecka på sig att lämna lägenheten.

Läs också L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.