Annons

Plötsligt hörs höga barnskrik

Nyheter En rejäl smäll följs av upprörda barnskrik. Gungbrädan går sönder mitt under leken.
Mohamed "Gaashan" Hassan Kulmiye och Esat Esen på parkleken Rinken i västra Stockholm är snabbt framme när gungbrädan går sönder. Foto: Kristina Sahlén.

Måndag förmiddag med solglimtar mellan molnen lockas många till Rinken, den stora parkleken i Rinkeby i västra Stockholm. Det är barn överallt, lång kö till rutschkanan och åtskilliga trehjulingschaufförer som styr i sicksack mellan stojande kompisar och intensiva fotbollsmatcher i miniformat.

Plötsligt hörs en skarp smäll och höga skrik. Dubbelgungbrädan borta i vänstra hörnan går sönder. En av de bärande fjädrarna går mitt itu. Mohamed ”Gaashan” Hassan Kulmiye, vikarie på parkleken, skyndar dit och spärrar sedan av med rödvitt varningsband.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi gör en anmälan bums, och sådant här brukar åtgärdas hyfsat snabbt, säger han och tröstar samtidigt pojken intill som tror att det är hans fel att gungbrädan brakat samman mitt under leken.

Meho Halilovic som besöker Rinken med sonsonen Alvin, 14 månader, tycker att det är bra med parkpersonal som snabbt kan ta itu med skador – både på redskap och barn. Tvåbarnsmamman Pamela Slowinska instämmer. Själv kontrollerar hon alltid att parken och lekredskapen är okej innan hon låter sönerna, Christian 3 år och Valentino 1,5 år, leka fritt.

Annons

– Valentino trillar ofta och slår sig. Honom får man hålla efter lite extra, säger hon.

Läs ocksåSe upp med riskerna på lekplatsen

Lyckligtvis kom inga barn till skada på parkleken när gungbrädan gick sönder. Redan dagen efter var fastighetsägaren på plats, inspekterade och beställde reservdelar.

Knepigare var det dock att få fram information från stadsdelen om när parkleken i Rinkeby senast besiktigades.

Annons

Trots upprepade påtryckningar får Hem & Hyra inte ens veta var, eller om, det finns något protokoll att titta på.

Läs också"Lekplatserna är för dåliga"
Fakta: Blod och brutna ben
  • Akutvård efter lekplatsolyckor rör oftast ben- och armbrott samt blödningar. Armar och axlar är mest skadedrabbade, därefter skador på huvudet.
  • Hjärnskakning och sårskada är vanligare hos pojkar, medan vrickning är vanligare hos flickor. De flesta skadade är 6-11 år.
  • Två tredjedelar av skadorna beror på underlaget. De lekredskap som oftast är inblandade i olyckor är klätterställningar, gungor och rutschkanor.
  • Det var värre förr. 2003-2007 skadades varje år 19 000 barn så allvarligt på skolgårdar och lekplatser att de behövde söka vård på en akutmottagning. Vid den senaste mätningen hade antalet sjunkit till 16 000.
  • Utöver besöken på akutmottagningarna tillkommer årligen cirka 32 000 barn som söker annan vård, på vårdcentral, jourmottagning eller hos tandvården.

Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Konsumentverket.

Läs också Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.