Pojkvännen låstes ut när kärleken tagit slut
Tvisten rör en av det kommunala bostadsbolaget MKB:s lägenheter. När en man och en kvinna gemensamt skrev på hyreskontraktet i oktober förra året var de tillsammans. På inflyttningsdatumet två månader senare hade dock saker och ting ändrats.
– Vi var inte ett par när vi flyttade in, berättar mannen för Hem & Hyra.
I slutet av juni sade mannen upp kontraktet för sin del, och det är vad som hände efteråt som har fått honom att vända sig till Kronofogden med en ansökan om särskild handräckning för att få tillgång till lägenheten.
Strax efter att mannen sa upp kontraktet flyttade två andra personer in i lägenheten. Enligt mannen var dessa vänner till den andra hyresgästen, och skulle vara inneboende.
– När de här människorna flyttade in ställde de vissa krav, säger mannen.
– Jag blev fråntagen min nyckel. De skulle ha rätt till min bostad, säger mannen och berättar att polis kallades till lägenheten vid ett tillfälle.
Han fick senare tillbaks nyckeln, som en av de inneboende hade tagit från hans ficka.
Polisen kan för Hem & Hyra bekräfta att de varit på plats i lägenheten i slutet av juni, och att de då upprättade en anmälan om misstänkt egenmäktigt förfarande. Det finns även en anmälan om ofredande, som gjordes av ex-pojkvännen tidigare samma månad.
Efter incidenten ville mannen inte bo kvar i lägenheten, även om han hade rätt till det enligt kontraktet.
– Det var väl mer eller mindre omöjligt att bo kvar, säger han.
Därför flyttade han till en kompis på en annan ort i Skåne. Men problemen tog inte slut med detta.
När mannen en knapp månad senare kom för att hämta sina sista möbler och sin post upptäckte han att låset till lägenheten var utbytt. ”Jag behöver hjälp från Kronofogden med särskild handräckning”, skriver mannen i sitt brev till myndigheten. Eftersom uppsägningstiden inte löper ut förrän i september vill han kunna ha tillträde till lägenheten tills dess.
Anna Lilja är fastighetschef på MKB och säger att det inte finns någonting som bostadsbolaget kan göra mot att den ena hyresgästen hindrar den andra från att komma in.
– De har fått tillträde till lägenheten genom att båda två har fått nycklar, säger hon.
– Vi kan inte göra någonting.
Det som MKB förväntar sig är att allt som har med låsen att göra återställs när lägenheten blir helt tom. Att en hyresgäst byter ut låskolven är med andra ord inga problem, så länge de ursprungliga låskolven sätts tillbaka och nycklarna till denna lämnas tillbaks.
– Vi har inga huvudnycklar till lägenheterna. Vi hade inte kunnat gå in ens om vi ville – och det gör vi inte, säger Anna Lilja.
Vid en lägenhetsbrand eller någon annan akut situation litar MKB istället på att polis eller räddningstjänst bryter upp låset.
Hem & Hyra har utan framgång sökt den andra hyresgästen för en kommentar.