Annons

Hyresgäst som misstänks ha bedrivit bordell i lägenhet sägs upp

Malmö En malmöbo som misstänks för delaktighet i en prostitutionshärva riskerar att bli av med sitt lägenhetskontrakt. Fler uppsägningar kan komma – oavsett hur det går i människohandelsrättegången, säger jurist på MKB.
Foto: Polisens förundersökning
Under julhelgen förra året gjorde polisen tillslag mot lägenheten på Sorgenfri. Nu riskerar lägenhetsinnehavaren att bli av med kontraktet.

Malmöbon bor i en MKB-lägenhet i stadsdelen Sorgenfri och åtalas för människohandel, alternativt grovt koppleri. Enligt den del av åtalet som riktas mot hyresgästen ska en nigeriansk kvinna lurats till Europa med löfte om arbete, men istället tvingats prostituera sig och ta emot kunder i flera olika hyreslägenheter i Malmö. En form av voodoo-magi som kallas juju ska ha använts för att utöva påtryckningar på kvinnan. En annan afrikansk kvinna som misstänks ha blivit utnyttjad i samma härva berättar i polisförhör hur en präst klippte av en bit av hennes könshår, för att kunna använda till att på avstånd bringa olycka eller sjukdom över kvinnan.

En av de målsägande kvinnorna berättar i polisförhör att hon tvingades att sova på balkongen till lägenheten på Sorgenfri.

MKB har lämnat in en ansökan till Hyresnämnden om att säga upp hyresgästen på Sorgenfri – men inte med anledning av det misstänkta människohandelsbrottet.

– Vi hade ingen kännedom om det vid ansökningstillfället, säger Lars-Gunnar Larsson, jurist på bostadsbolaget MKB.

Människohandelsrättegången i Malmö tingsrätt är avslutad men domen har inte kommit än.

När frågan om kontraktet tas upp i hyresnämnden är det istället upprepade sena hyresinbetalningar och en skuld på drygt 28000 kronor som MKB använder som skäl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan låta konstigt men har man tillräckligt många försenade hyresinbetalningar är det oftast det enklaste sättet att driva ärendet, säger Lars-Gunnar Larsson.

Annons

Ytterligare två av MKB:s lägenheter misstänks ha använts då kvinnor från Afrika tvingats prostituera sig, med flera kundbesök varje dag.

Läs ocksåSexköp i lägenheter – han jobbar mot det

När polisen under julveckan förra året gjorde en utlänningskontroll i en lägenhet på Holma öppnade en kvinna som bara hade trosor och bh på sig. Poliserna beskriver en torftigt inredd lägenhet, med lakan spikade för fönstren, en bäddmadrass på golvet, flera ständigt ringande mobiltelefoner samt ett antal kondomförpackningar i ett skåp. ”För mig var det uppenbart att denna lägenhet användes i ett enda syfte, att sälja sex”, skriver en polis i sin rapport. Lägenhetsinnehavaren är inte åtalad för något brott i människohandelsrättegången, men Lars-Gunnar Larsson utesluter inte att det som framkommit i polisens förundersökning också kan användas av MKB i hyresnämnden för att säga upp hyresgästen – med hänvisning till att lägenheten i huvudsak använts för brottslig verksamhet.

– Det kan vara väldigt svårt att styrka. Vi väntar tills dom faller i målet för att kunna se hur det här har gått till, säger Lars-Gunnar Larsson.

Hyresgästen i en annan lägenhet på Holma misstänktes inledningsvis för koppleri, men åtalades inte för detta. Han medger i polisförhör att han hyrt ut ett rum till två kvinnor, men förnekar att han kände till att de sålde sex i lägenheten.

Annons
Läs ocksåLägenhetsbordell avslöjades – nu riskerar hyresgästen att vräkasSveriges blå lagbok framför ett hus.

Om en hyresgäst döms till ett längre fängelsestraff kan denne sägas upp med motiveringen att det finns ett bristande behov av lägenheten, något som skett på andra håll i landet. Men även om hyresgästen på Holma inte var aktuell för åtal kan MKB använda sig av det som kommit fram i brottsutredningen. Han har erkänt en andrahandsuthyrning till de två kvinnorna – som skulle kunna vara en svartuthyrning i hyresnämndens ögon. Och i lägenheten hittade polisen dessutom ett andrahandskontrakt med namnet på en tredje person.

Två olika lägenheter på Holma i Malmö förekommer i prostitutionshärvan.

Samtliga lägenheter som misstänks ha använts i bordellhärvan tillhör MKB, men Lars-Gunnar Larsson tror att det varken är lättare eller svårare att bedriva denna typ av kriminell verksamhet i det kommunala bostadsbolagets lägenheter än i andra värdars bestånd.

– Det är olyckligt men eftersom vi har trettio procent av hyreslägenheterna i Malmö är det kanske inte helt oväntat. Våra lägenheter ska användas som bostäder och inget annat.

 

Läs också Övernattningslägenheter användes för prostitution Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.