Polisen: Det går åt rätt håll i Fröslunda och Lagersberg
På måndagen presenterade polisens nationella operativa avdelning, Noa, en rapport om de 60 områden i landet som myndigheten listat som utsatta. Rapporten visar på en generellt positiv utveckling i landet.
Det går åt rätt håll även för de utsatta områdena Lagersberg och Fröslunda i Eskilstuna. Kommunpolisen Thomas Bergqvist vill dock inte dra för stora växlar på rapporten.
– Till stora delar är det status quo och det är fortfarande brottsutsatta områden vi pratar om. Men visst ser vi ändå en positiv utveckling, säger han.
Thomas Bergqvist kan inte peka på några enskilda detaljer utan i stället lyfter han fram samarbetet med kommunen, fastighetsägare och i vissa fall näringslivet som avgörande.
– Om det fanns en enda superåtgärd som löste allt skulle den vara framtagen för länge sedan. Men det här är ett på sikt-arbete, det gäller att vara uthållig och samarbeta med alla de aktörer som kan vara intresserade av trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder.
Han framhåller ändå särskilt det nätverk polisen sedan tio år ingår i tillsammans med fastighetsägarna i kommunen.
– Nätverket gör det lätt att nå ut direkt till hyresgästerna. Det gör också att vi har fastighetsägarna direkt med i processen när vi försöker ta fram problembilder i bostadsområdena. Vi kan också få information från till exempel fastighetsskötare och fastighetsförvaltare som vi tar in i vår lägesbild.
Samarbetet inom EST – Effektiv samordning för trygghet – där representanter för kommunen, polisen och fastighetsägarna ingår, är en annan viktig faktor, menar Thomas Bergqvist.
– Sedan får man inte glömma bort att det finns andra parametrar än brott när man pratar om utsatta områden. Hur hög är arbetslösheten, utbildningsnivån, hur ser den socioekonomiska nivån ut? Ligger de här värdena så att säga illa till är området mer benäget att hamna på listan över utsatta områden.
Eskilstuna har ytterligare ett område som klassas som utsatt – Skiftinge. Där är situationen oförändrad, enligt Noas rapport.
– Men jag är jäkligt nöjd med att det inte har blivit sämre i något av de här tre områdena. Det finns en drogscen i alla dessa områden och vi jobbar hårt för att få bukt med den offentliga drogförsäljningen.
Noas bedömning är att 60 områden i Sverige nu är utsatta, varav 22 bedöms som särskilt utsatta. I de särskilt utsatta områdena är situationen så svår att läget bedöms som akut. Här är det svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag och här finns i viss mån extremism och parallella samhällsstrukturer. Det finns inga särskilt utsatta områden i Eskilstuna eller övriga Sörmland.
Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som: • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man, • narkotikahandel som bedrivs öppet och • ett utåtagerande missnöje mot samhället.
Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen. Läget anses allvarligt.