HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter

Skåne I norra Skånes och Hallands utsatt områden bor cirka 35 000 hyresgäster men här är Hyresgästföreningens representation låg. I regionens mest utsatta kvarter finns inga aktiviteter alls.
Foto: Jenny Leyman
På Andersberg i Halmstad har några hyresgäster startat nattvandringar. Det har gett resultat men i stort har Hyresgästföreningens aktiviteter minskat i området.

Sedan 2015 har polisen en lista över ”utsatta områden” i Sverige. Enligt kriterierna har kriminella i ett utsatt område fått en sådan inverkan på kvarteren att det har skapats egna normer och regler. I Hyresgästföreningens region norra Skåne, där södra Halland ingår, finns fyra sådana bostadsområden och lika många riskområden. 2016 hamnade Andersberg i Halmstad på listan. Här bor cirka 4 700 personer. Hyresgästföreningen representeras i nuläget av 13 förtroendevalda i tre olika lokala föreningar.

I Skånes utsatta- och riskområden bor cirka 30 000 människor. Förra året bedömde polisen att läget var särskilt allvarligt i Karlslund i Landskrona som då sattes upp på listan över särskilt utsatta områden. Där finns idag en lokal hyresgästförening och en husombud, dock har man sedan tre år tillbaka inga aktiviteter. I Kristianstads utsatta områden finns inga lokala föreningar men fem aktiva medlemmar. Dock inga på Charlottesborg.

Läs ocksåJanne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm
Kristianstad Antal lokala föreningar Antal förtroendevalda Antal invånare
Charlottesborg 0 0 1300 Utsatt område
Gamlegården 0 5 aktiva medlemmar 5300 Utsatt område
Landskrona
Karlslund 1 7 4200 * Särskilt utsatt område
Helsingborg
Dalhem 2 18 5800 Riskområde
Fredriksdal 2 13 5500 Riskområde
Söder 2 8 4600 Riskområde
Drottningshög 2 8 2900 Riskområde
Halmstad
Andersberg 3 13 4700 Utsatt område
Totalt: 34300
*Kopparängen, Pilängen, Silvergården, Pilåkern
Som förtroendevald räknas husombud och styrelsemedlemmar. Aktiva medlemmar verkar i samråd med förtroendevalda eller anställd personal.

På Karlslund har polisen högprioriterat sitt arbete och vittnar om ett bra samarbete mellan dem, kommunen och fastighetsägare. I polisens analyser kommer man fram till att utsatta områden saknar vad man kallar den kollektiva förmågan, att invånarna som grupp har slutat fungera och till exempel inte kan stå mot kriminella krafter. Här kan en förening som Hyresgästföreningen bidra.
– En sak som Grannsamverkan skulle kunna stärka den kollektiva förmågan, säger kommunpolis Anders Engkvist som arbetar i Landskrona.

Petra Lundh, enhetschef på Hyresgästföreningen, håller med om att Hyresgästföreningen kan vara med och stärka den kollektiva förmågan.
– Nattvandring är ett bra exempel och även språkcafé. Vi kan också samverka med andra föreningar. Som det ser ut nu har vi en svag representation men vår styrka är att vi ändå har lokal närvaro i dessa områden. Men vi skulle behöva vara ett tydligare språkrör, säger hon.

En gång i tiden var det fler hyresgäster på Andersberg som höll samman men under åren har befolkningen bytts ut och engagemanget svalnat. Också på Karlslund var de aktiva en gång i tiden fler. Att vända trenden är ingen lätt uppgift.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Behövs en storsatsning? Det pratas ofta om utsatta områden som en ödesfråga för Sverige.
– Vi skulle kunna anställa mer personal men vi tror ju på att engagemanget bärs ute i bostadsområdena. Nu gör vi också en storsatsning nästa år på att få med fler aktiva.

Tanken är att föreningen ska öppna upp den formella strukturen med lokala föreningar styrda av styrelser men också arbeta mot att samverka med andra föreningar. Petra Lundh har inget färdigt recept på hur arbetet ska eller borde se ut.
– Förutsättningarna är olika. I Halmstad kan vi vara mer av ett komplement till det kommunala bostadsbolaget HFAB som är mycket aktivt. I Kristianstad är vi inne i ett skeende där vi öppnar upp vår organisation och samverkar med andra föreningar. I Landskrona har vi krokat arm med privata värdar.

Hem&Hyra åkte till Jan-Åke Linderoth och Christer Berglund och pratade framtidsdrömmar i ett skyddsrum på Koppargården i Landskrona. Vi träffade också nattvandrarna på Andersberg en mörk fredagskväll för att höra vad de tror om Hyresgästföreningens framtid i deras kvarter. Läs om det här.

Läs ocksåHär är temperaturen du behöver uthärda hemma
Fakta: Utsatta områden

Även om ett område är hårt kriminellt belastat behöver det inte vara ett ”utsatt område”. För det krävs också att det är socioekonomiskt utsatt och därmed behöver ”samhällets gemensamma krafter”.
Källa: Polisens operativa avdelning (NOA)

Läs också Pedofilmisstänkt har gjort vissa erkännanden – yngsta offret två år Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.