Annons

Politiker åtalas – misstänks ha lurat fastighetsbolag

Södermanland En politiker och nämndeman i Södermanland har åtalats för grovt bedrägeri på en rad punkter. Mannen ska under flera år ha lurat till sig ersättning för förlorad arbetsinkomst, bland annat från ett kommunalt fastighetsbolag. Han förnekar brott.
Lagboken - Sveriges rikes lag.
Foto: Patrik Svedberg

Politikern är misstänkt för att under nästan sju år – från januari 2011 till december 2017 – ha begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst trots att han inte var berättigad till det. Totalt rör det sig om 568 000 kronor.

Mannen var nämndeman i en av Sörmlands två tingsrätter och hade utöver det flera politiska uppdrag. Han satt i kommunfullmäktige och var styrelsemedlem i flera kommunala bolag, bland annat i ett fastighetsbolag som för några år sedan fusionerades med kommunens stora allmännyttiga fastighetsbolag. I den rollen ska mannen, enligt åtalet, vid sju tillfällen under 2015 ha begärt och fått ersättning på totalt 25 000 kronor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Åtalet har väckts av chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren, som bland annat handlägger brott som nämndemän misstänks ha begått.

I stämningsansökan anger Tidén flera personer som kommer att vittna om att mannen inte haft något arbete som gett honom en inkomstförlust. Politikern misstänks också ha lämnat falska handlingar och för att ha diktat upp en person som skulle bekräfta att hans krav på ersättning var korrekta.

Annons

Bland bevismaterialet finns även mejl till Arbetsförmedlingen och handlingar från Försäkringskassan som enligt åklagaren visar att han inte hade något arbete. Här finns även kontrolluppgifter från Skatteverket och beslut om arbetslöshetsersättning till mannen.

Läs också2 000 nya hyresrätter på gång i Sörmland

Martin Tidén vill inte närmare gå in på vad politikern sagt i förhören.

– Han förnekar brott, men vad han sagt får du fråga honom eller hans försvarare om, säger han.

Annons

Hem & Hyra har sökt men inte lyckats nå politikerns advokat.

Läs ocksåBostadsbristen är stor i Sörmland

Det är inte klart när rättegången mot mannen ska hållas.

Läs också Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.