Annons

Premiär för solceller på hyreshus i Hjällbo

Göteborg ​I går eftermiddag invigdes en av Sveriges största solcellsanläggningar. Den är placerad på fasader och tak på tre hyreshus i Hjällbo och ska förse de sju våningar höga husen med delar av den el som behövs till tvättstugor, belysning och ventilation. 

Annons
– Det ligger i framtiden att utnyttja solen när oljan så småningom tar slut och detta är ett första steg på vägen, sade invigningstalaren kommunalrådet Kia Andreasson (MP) som genom en knapptryckning satte igång den display på husfasaden som visar hur mycket el som produceras minut för minut.
 
– Det är extra roligt att exemplen på nya lösningar kommer från nordöstra Göteborg och jag är övertygad om att fortsättning följer. Nästa steg vore kanske ett vindkraftverk.
 
Solcellsanläggningen som består av 347 solpaneler och som totalt upptar en yta på 700 kvadratmeter är till största delen installerad på husens tak och syns därmed inte från marken. Men även på husens söderfasader har ett antal paneler installerats som både fångar solljuset och samtidigt är dekorativa.
 
Anläggningen ska bidra till att producera den el som går åt till bland annat husens tvättstugor, trapphusbelysning och ventilation.
 
– Men den kommer inte att täcka hela behovet utan vi räknar med ungefär 20 procent, säger Bettina Öster Tunberg, vd för kommunala Hjällbobostaden som ligger bakom satsningen på förnyelsebar energi.
 
Totalt har den nya anläggningen kostat 5,5 miljoner kronor. En investering som inte varit möjlig utan draghjälp av det statliga bidrag som täcker upp till 60 procent av kostnaden.
 
– Det hade blivit alldeles för dyrt att genomföra utan hjälp av bidraget, säger Malin Ekåsen, projektledare hos Hjällbobostaden, som lett arbetet med solcellsanläggningen.
 
– Det här kommer inte heller att vara kortsiktigt lönsamt, i alla fall inte inom de närmaste åren om nu inte energipriserna fullständigt rusar i höjden. Så det viktigaste med den här satsningen är att visa att vi tänker på och vill bidra till en bättre miljö.
 
Sedan årsskiftet ska även kommunägda bostadsbolag agera utifrån affärsmässiga principer. Men Östen Carlson, tillförordnad vd för Framtiden-koncernen där Hjällbobostaden ingår, menar att det inte alls utesluter satsningar på förnyelsebar energi även om de i nuläget inte är ekonomiskt lönsamma.
 
– Man måste se affärsmässigheten som ett långsiktigt mål, säger han. Indirekt innebär det en bedömning av hur energipriserna kommer att utvecklas.
 
– Om det blir högre och högre kan en sådan här investering på sikt bli lönsam och därför går det inte att bara se det här för stunden.
 
Att det finns ett starkt intresse för att investera i förnybar energi även från andra aktörer än Hjällbobostaden märks tydligt hos länsstyrelsen i Västra Götaland, som fördelar det statliga bidraget till solcellsanläggningar. Ett bidrag som kan sökas av både privatpersoner, organisationer och företag.
 
– Trycket är stort och vi får in fler ansökningar än vi har pengar att fördela, säger länsbyggnadsingenjör Flemming Åkesson. Jag är övertygad om att den här tekniken har kommit för att stanna även om det just nu behövs lite subventioner för att få igång det hela.

Annons
Fakta: Statsstöd till solceller


Infördes av regeringen år 2009 för att bidra till energiomställningen och öka andelen solenergi i Sverige
Kan sökas av både privatpersoner, organisationer och företag.
Täcker upp till 60 procent av investeringskostnaden för solcellsanläggningar. Dock finns ett tak på två miljoner kronor per anläggning.
Installationen ska vara slutförd senast 31 december i år för att vara bidragsberättigad.Källa: Energimyndigheten

Läs också Solel sänker elräkningen – för hyresvärden Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.