Problemhus i blåsväder: frågetecken kring brandskydd
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Konkurrensverket vill bötfälla Huge Bostäder för upphandlingsbrott vid en rörupphandling. Rörinstallationen på Klockarvägen i Huddinge kom i sin tur till på grund av ett byggfel när husen byggdes. Brandförsvarsförbundet har också dömt ut brandskyddet på grund av många brister. Huge hävdade bland annat att husfasaden inte innehöll brandfarligt cellplast, något som borrprov visade att fasaden innehöll.
Det slutade med att Huge anlitade två brandkonsulter som konstaterade att husets konstruktion uppfyller byggreglerna. Trots att Brandförsvarsförbundet var missnöjda med husets brandskydd så lade de ner ärendet eftersom de ansåg att de med stöd av LSO, Lagen om skydd mot olyckor, inte kunde ställa högre krav än att byggreglerna uppfylldes.
Men två hyresgäster var missnöjda med att Brandförsvarsförbundet lade ner ärendet och överklagade till Länsstyrelsen Stockholm.
I ett beslut har Länsstyrelsens enhet för överklagande gett Brandförsvarsförbundet bakläxa och kräver att frågan utreds ytterligare. Länsstyrelsens uppgift är att bedöma om husets brandskydd uppfyller kraven som ställs enligt LSO.
Sara Linde, är jurist på Länsstyrelsen och har handlagt ärendet. Varför har ni återförvisat ärendet till Södertörns Brandförsvarsförbund?
– Därför att de har avslutat ärendet och det tycker vi inte de kan göra utan ytterligare utredning, säger hon.
Varför inte då?
– Vi tycker det finns flera frågetecken i brandkonsulternas rapport som behöver besvaras. Vi kan inte bedöma om de uppfyller kraven i LSO eftersom det finns flera frågetecken.
Hur allvarligt är det här?
– Svårt att säga, men tillräckligt för att vi vill att de ska titta på det här igen och återkomma med svar där det finns frågetecken.
I beslutet står bland annat att ”det inte är klarlagt hur mineralull är placerad mellan de olika partierna av fasaden och om denna utgör ett tillräckligt skydd mot spridning av en brand i en fasad i de aktuella husen. Det gäller även drevningen mellan fasadelementen. Det är inte heller utrett att spaltventilerna inte ligger i kontakt med cellplasten”
Länsstyrelsens beslut avslutas:
”Eftersom det finns frågor som inte är helt utredda och det tidigare har förekommit felaktiga uppgifter angående materialet i fasaderna anser länsstyrelsen att det saknas viktigt underlag för att kunna om avgöra om brandskyddet är tillfredsställande”.
Göran Uddholm, brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund, berättar att de har kontaktat Huge Bostäder, som nu ska komma med ett förslag på hur frågetecknen kan rätas ut.
– Jag misstänker att vi måste borra mer i fasaden för att se om till exempel det ligger cellplast nära spaltventilerna, säger han.
Men eftersom det är Huge Bostäder som är ansvarig för att brandsäkerheten är bra så ligger bollen hos dem.
– Det viktiga är att det en gång för alla blir tydligt om brandsäkerheten i huset är ok. Finns det brister måste de rättas till, säger han.
Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef på Huge Bostäder, kommenterar Länsstyrelsens beslut i ett mejl.
”Södertörns brandförsvarsförbund kom i oktober förra året fram till att fasaderna uppfyller kraven i Boverkets byggregler för brandskydd. Nu önskar länsstyrelsen få svar på ytterligare ett par frågor. Vi kommer självklart att samarbeta med brandförsvarsförbundet och göra det som krävs för att länsstyrelsen ska få svar”.