Annons

Rörupphandling gick fel – Huge krävs på 220 000 i böter

Huddinge Huge Bostäder anlitade en VVS-firma för nästan tre miljoner – utan att göra en laglig upphandling. Det menar Konkurrensverket som anmält bostadsbolaget och kräver att de betalar 220 000 kronor i böter.
Foto: Kenneth Samuelsson
Det finns flera frågetecken kring brandsäkerheten i husen på Klockarvägen som Länsstyrelsen nu vill ha svar på.

Huges nyproducerade hus på Klockarvägen i Huddinge är återigen i blåsväder. Hem & Hyra har tidigare skrivit om att husen har kritiserats av brandförsvaret för stora brister i brandskyddet.

Nu menar Konkurrensverket att Huge Bostäder har brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, när de köpte VVS-tjänster av ett företag.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Natacha Otte Widgren, processråd på Konkurrensverket, berättar att avtalet mellan VVS-företaget och Huge Bostäder, medgav att bostadsbolaget köpte tjänster för maximalt en miljon kronor. Men i det anmälna fallet har bostadsbolaget köpt tjänster för nära tre miljoner kronor (2 963 000 kronor).
– De har gjort en otillåten direktupphandling och det är ett av de allvarligaste överträdelserna av LOU, säger hon.

Kan ramavtalet med VVS-företaget tolkas som att det är tillåtet att köpa tjänster för mer än en miljon kronor?
– Nej, det finns en tydlig beloppsgräns i avtalet på en miljon kronor som inte får överstigas. Man har inte rätt att använda avtalet för att göra den här upphandlingen överhuvudtaget, men det har man gjort, säger hon.

Annons

Konkurrensverket har nu gått till Förvaltningsrätten i Stockholm med krav att domstolen ska döma Huge att betala 220 000 kronor i böter.

Läs ocksåHuge får bakläxa av brandkåren: de är inte seriösa

Huge Bostäders vd kommenterar händelsen i ett mejl.

– Vi ser självklart allvarligt på att Konkurrensverket anser att vi brutit mot upphandlingsreglerna. Vi har dock valt att inte kommentera detta vidare förrän Förvaltningsrätten sagt sitt, säger Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder.

Annons

 

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.
Läs också Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka” Juristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande" Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.