Annons

Rädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Göteborg Robert Dicksons stiftelse ska hyra ut till billiga villkor åt göteborgska arbetare. Nu vill stiftelsen höja hyrorna med mellan 40 och 60 procent på Carl Grimbergsgatan i Annedal. ”Flera personer har sagt till mig att de hoppas att de hinner dö innan de tvingas flytta", säger hyresgästen Kerstin Serenander.
Foto: Gustaf Görfelt
Kerstin Serenander och Claes Jansson bor i Robert Dicksons gamla arbetarbostäder i Annedal. Ingen av dem kan se hur de ska kunna bo kvar om hyran höjs med mellan 40 och 60 procent. "Man blir ganska förvånad över att stiftelsen gör så här. Det är sorgligt" säger Claes Jansson.

Bakgrunden är att husen, som är byggda på 1870-talet, behöver renoveras. Robert Dicksons stiftelse vill göra grundförstärkningar, fasadrenovering och stambyte. Dessutom vill man byta ut badrum och kök i lägenheterna.

I samband med dessa renoveringar vill stiftelsen höja hyran med 40–60 procent.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Kerstin Serenander bor sedan 34 år tillbaka i en tvårummare. I dagsläget betalar hon 5 835 kronor i månaden inklusive el. Om höjningen blir verklighet på den lägsta nivån kommer hennes nya hyra att hamna runt 8 000 kronor plus el. Med den högsta nivån landar den på en dryg tusenlapp ytterligare, omkring 9 300 kronor.

– Jag är pensionär och kan inte bo kvar i så fall, säger Kerstin Serenander.

Hon påpekar att av de 82 lägenheterna i husen är 60 stycken ettor. Enligt Kerstin Serenander är det många av hennes grannar som också kommer att tvingas bort.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

– Det är mest ensamstående som bor här, många pensionärer och studenter. Tanken med stiftelsen är ju att hyra ut till mindre bemedlade. Följden av sådana här hyreshöjningar är att bara rika har råd att bo i innerstaden, säger hon.

En samrådsgrupp bildades bland de boende när stiftelsen presenterade sina planer hösten 2016. Men för en dryg månad sedan valde Robert Dicksons stiftelse att avsluta samrådet.

Annons

Enligt Kerstin Serenander är oron stor i husen.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– Flera personer har sagt till mig att de hoppas att de hinner dö innan de tvingas flytta, säger hon.

Nu sätter hyresgästerna sitt hopp till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för stiftelser. Detta eftersom de boende anser att stiftelsen bryter mot sina egna stadgar (se faktaruta).

Samtidigt pågår förhandlingar mellan Robert Dicksons stiftelse och Hyresgästföreningen.

Sofi Bringsoniou är förhandlare hos Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon menar att stiftelsens önskan att byta ut badrum och kök påverkas av att det bara är sådant som ger rätt att höja hyran. Fasader, grunder och liknande räknas som underhåll och ger inte rätt till hyreshöjning.

Dessutom har Robert Dicksons styrelse, som består av kommunpolitiker i Göteborg, nyligen beslutat att avkastningen för stiftelsens bostadsbestånd måste vara minst 5 procent. Det innebär att hyran per automatik måste höjas i många lägenheter.

Får inte stiftelsen i genom sin vilja i förhandlingarna med Hyresgästföreningen ska man enligt styrelsens beslut gå till hyresnämnden och, om så krävs, överklaga till Svea hovrätt.

Annons

– Vår fastighetstekniker har varit och tittat i lägenheterna på Carl Grimbergsgatan. Det är fullt tekniskt möjligt att genomföra stambyte utan att riva ut köken, men de vill byta skåp och allt. I badrummen ville de först ha plastmatta, men när vi sa att det inte ger rätt till så stor höjning bytte de till klinker, säger Sofi Bringsoniou.

Stiftelsen hänvisar också till att lägenheterna ligger lågt i förhållande till bruksvärdet. Det betyder att de är billigare än många andra jämförbara lägenheter hos andra värdar.

Sofi Bringsoniou säger att det stämmer, men menar att det också är rimligt med tanke på stiftelsens syfte.

– Bruksvärdet utgår från den högsta förhandlade hyran som finns på en jämförbar lägenhet. Då kan man tycka att Robert Dickson borde ligga lägre. Men det är ett svårt läge för oss. Allt vi kan göra är att vädja till deras goda vilja och att de ska följa sina statuter. De borde åtminstone jämföra med allmännyttans nivåer istället för privata hyresvärdar som har betydligt högre hyror.

LÄS MER:
Robert Dickson svarar: ”Vi måste gå runt, vi har inte allmosor”

Fakta: Robert Dicksons stiftelse

Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 och är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser. Den har sin grund i den förmögne köpmannen Robert Dicksons testamente.

Stiftelsen skall skapa möjligheter för vanliga arbetare i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, att bo med god standard till skäliga hyror.

Fakta: Stiftelsens syfte

Utdrag ur stiftelsens stadgar:

§ 1Denna bestämmelse innebär att lägenheterna ska hyras ut till vanliga arbetare i Göteborgsområdet, med vanliga eller låga inkomster, som ska få bo med god standard till skäliga hyror.

…till ändamål att bidraga till befordrande af sedlighet och gudsfruktan hos arbetsklassen i Göteborg, för hvilket ändamål stiftelsens tillgångar böra i första rummet användas till uppförande derstädes af sunda och väl försedda byggnader, som mot billiga villkor skola uthyras till bostäder åt välfrejdade, för arbetsamhet och ordentlighet kände, mindre bemedlade personer, företrädesvis gift arbetsfolk…

§ 6 – Denna bestämmelse innebär att stiftelsen ska gå med vinst och att denna vinst ska användas till nybyggnation.

Af behållna hyresafkastningen af stiftelsens byggnader afsättes

* 90 procent till nybyggnation – en byggnadsfond för uppförande av sådana byggnader som stadgas i ändamålsbestämmelsen, ”så länge behofvet det kräfver”

* 10 procent till exempelvis undervisningsanstalter inom stiftelsen för mindre bemedlade personers barn.

Källa: Robert Dicksons stiftelses hemsida.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.