Annons

Robert Dickson: ”Vi måste gå runt, vi har inte allmosor”

Göteborg Robert Dicksons stiftelse är tvungna att höja hyrorna om husen ska kunna stå kvar i framtiden. Det hävdar vice styrelseordförande och vd.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Även om hyran höjs med 60 procent uppfylls stadgarnas krav på att stiftelsen ska hyra ut bostäder till "billiga villkor". Det anser Robert Dicksons vice styrelseordförande och vd.

LÄS MER: Rädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Mats Arnsmar (S) sitter i Göteborgs kommunfullmäktige och är vice ordförande i Robert Dicksons stiftelse. Han säger att renoveringarna i Annedal är nödvändiga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Husen håller på att ramla ihop. De ligger på trossbottnar som håller på att försvinna, säger han.

Och för att bekosta grundförstärkningar och annat måste hyrorna på Carl Grimbergsgatan höjas, enligt Mats Arnsmar.

– Vi är en liten stiftelse med bara drygt 1 000 bostäder, vi kan inte slå ut den här kostnaden på ett stort bestånd. Hyrorna är vår enda intäkt, så antingen måste kostnaden tas av de som bor där, eller så får våra hyresgäster i Majorna och Gårdsten betala. Vi kan inte låna upp pengar utan intäkter, då kommer vi att hamna i en situation där vi måste sälja av, säger han.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Att stiftelsen nyligen byggt nytt i Gårdsten och har ytterligare ett bygge på gång i Flatås har inte med situationen på Carl Grimbergsgatan att göra, enligt Arnsmar. Detta eftersom varje projekt ska bära sig själv.

– Vi bygger inget utan att det går runt, det finns inget sådant, säger han.

Annons

Att stiftelsen ska gå med viss vinst finns också i stadgarna.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Det är inte så att vi har allmosor, vi måste gå runt.

Samtidigt står det i stadgarna att ni ska erbjuda bostäder till ”billiga villkor”. Hur går det ihop med den föreslagna hyreshöjningen?

– Vad innebär billiga villkor i centrala stan? Det är bruksvärdessystemet (se faktaruta) som avgör, och där har vi sagt att vi vill ligga i det lägre spannet. Det är allt vi vill ha.

Finns det inte risk att många hyresgäster kommer att bli tvungna att flytta?

– Jag tror att många blir tveksamma, ja, säger Mats Arnsmar.

Annons

Mikael Jansson är stiftelsens vd. Han påpekar att hyresgäster som inte vill eller kan bo kvar efter renoveringar och hyreshöjningar kommer att erbjudas lägenheter i andra delar av Robert Dicksons bestånd, till exempel i närbelägna Landala.

– Vi ska hjälpa till så gott vi kan. Planen är att renovera ett hus om året under en tioårsperiod, så det här kommer att ske under en ganska lång tid. Sedan kan det förstås vara svårt att hitta en lägenhet med precis samma förutsättningar, de här husen är speciella, säger Mikael Jansson.

Även han menar att renovering och hyreshöjning är nödvändigt för att de snart 150 år gamla husen ska kunna stå kvar på lång sikt.

– Vi har inget vinstsyfte som ett privat företag, vi vill bara behålla bostäderna i gott skick över tid.

LÄS MER: Rädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Fakta: Bruksvärdesprincipen

Bruksvärdesprincipen bygger på att man jämför likvärdiga lägenheter på en ort. Har en viss hyra förhandlats fram för ett hus, kan en värd med likvärdiga lägenheter kräva motsvarande.

En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel.

En lägenhet som har en planlösning som gör den lätt att möblera, har till exempel ett högre bruksvärde än en i övrigt likvärdig lägenhet som har en sämre planlösning.

Det är hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper som bestämmer dess bruksvärde. Olika individers skilda värderingar och behov påverkar inte bruksvärdet.

Om till exempel hyresgästerna i ett hus har tillgång till goda lekplatser, innebär detta inte att bruksvärdet är högre för de hyresgäster som har barn och lägre för de hyresgäster som inte har barn. Lägenhetens bruksvärde är alltså oberoende av vem som för tillfället bor i den.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.