Annons

Rekordhöga hyreskraven kan pågå i flera år – trots sjunkande inflation: “Orealistiskt”

Nyheter Inflationen sjunker och ekonomer ser nu ljuset i tunneln med lägre kostnadsökningar. Men för hyresgäster ser det inte lika ljust ut. Hyresvärdarna kräver större höjningar av hyran än tidigare, och så kan det fortsätta i flera år.
Foto: Getty Images

Landets hyresvärdar fortsätter att ta i när nu nästa års hyror ska förhandlas. Trots att det talades om rekordkrav redan förra året så är merparten av årets yrkanden ännu högre denna gång, visar Hem & Hyras genomgång (se lista längst ner). Hittills är det drygt 180 000 hyresgäster som berörs.

Ett exempel är branschorganisationen Fastighetsägarna som företräder privatvärdar över hela landet. Hittills kräver de 11-12 procent högre hyror i nästan alla förhandlingar. Förra året fanns det bara något enstaka krav på den nivån, resterande låg lägre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

12 procent – högre höjning än förra året

Så varför är kraven ännu högre i år? Enligt Fastighetsägarnas chefekonom beror det på att kostnaderna ökat och att modellen för hyresförhandlingarna bygger på just dessa kostnader.

– Det har varit ytterligare ett år med kraftig utveckling av kostnaderna. Räntekostnader är rätt dominerande nu och har stigit så mycket att de är drivande. Om du tittar på innevarande år och två föregående år så har snittet för räntekostnader ökat med 57 procent, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.

I den modell som ligger till grund för förhandlingarna ingår att de tre parterna ska titta på kostnadsutvecklingen de senaste tre åren. Alltså kommer den höga inflationen just nu att smitta av sig på hyresförhandlingarna i tre år framöver.

Snitthöjningen landade förra året på 4,1 procent enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Trots att höjningen var historiskt hög så kommer samma höjning inte att räcka i år, enligt Tomas Ernhagen.

– Jag hoppas att det ska bli väsentligt högre nivåer. Med fyra procent så landade kanske en normaltrea på 350-400 kronor i månaden. För en bostadsrättsinnehavare som kanske lånar 60 procent av värdet så handlar det istället om tiotusentals kronor i högre kostnader i månaden.

Hyresgästföreningen: Kraven är orealistiska

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström är kritisk till de höga yrkanden som Fastighetsägarna presenterat och kallar dem “orealistiska”.

Annons

– Det är olyckligt att de går ut med den här typen av höga siffror. Det är skrämmande för hyresgäster och skapar osäkerhet, och det är orealistiskt. Det finns inget som talar för att detta är rimligt, säger han.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna hoppas på “väsentligt högre” hyror än de fyra procent det blev sist, vad tänker du om det?

– Det var den högsta höjningen på 30 år och vår bild är att hyresgästerna tog den största smällen. Det stämmer att räntekostnaderna ökar men de flesta hyresvärdar sitter på bundna räntor och man ska komma ihåg vilken nivå räntorna kommer ifrån. Detta är vinstdrivande företag som går in med risk och räntor är en del av den risken, säger Carl-Johan Bergström.

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Så har hyrorna förändrats de senaste tio åren

Ändå kan alltså högre hyreshöjningar bita sig fast när inflationen nu börjar sjunka. Sedan ett år tillbaka används en ny förhandlingsmodell där parterna ska ta hänsyn till utvecklingen de senaste tre åren. Det innebär att hyreshöjningarna kan fortsätta även när andra priser i samhället slutar stiga.

– Det fina med modellen är att den jämnar ut höjningarna istället för att allt händer på ett år. Det blir inte lika kraftiga svängningar. Visst kommer kostnaderna att hänga med men det blir en del av förhandlingen, säger Carl-Johan Bergström.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Det är Fastighetsägarna, som företräder privatvärdar, Sveriges allmännytta, som företräder de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen, som företräder landets hyresgäster, som enats om den så kallade Trepartsöverenskommelsen. Modellen är ny, och användes för första gången förra året. 

Högsta budet på Gotland

Från de kommunala bostadsbolagen har det än så länge inte kommit in särskilt många yrkanden. 

Annons

I Göteborg har Framtidskoncernen, där värdarna Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder ingår, lagt ett yrkande på 6,95 procent. Det är mer än vad de yrkade på förra året. Men kommunala Gotlandshem sticker ut ännu mer. Deras yrkande är det högsta hittills, på 17,53 procent. 

Enligt Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen är det ett bud som ligger mer i linje med vad höjningarna behöver vara, medan Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen säger att det är en avvikelse och att han skulle bli förvånad om fler följer i samma stil.

Anders Nordstrand är vd för Sveriges Allmännytta, som företräder de kommunala bolagen och han säger att det är naturligt att yrkandena blir högre i år.

– Det är inte överraskande på något sätt att kraven på vissa håll är högre i år eftersom modellen är sådan i sin uppbyggnad, säger han.

Anders Nordstrand vd för Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand vd för Sveriges allmännytta.

Hyresgästföreningen säger att de höga yrkandena riskerar skrämma hyresgäster, vad tycker du om nivåerna som framkommit hittills?

– Jag recenserar inte nivån, däremot tror jag det är väldigt viktigt att vi har lokala förhandlingar utifrån lokala förutsättningar och det är klart man då kan studsa till på att Fastighetsägarna presenterar 12 procent över hela landet. Då har man inte tagit hänsyn till lokala förutsättningar. Nu har vi så få bud i allmännyttan men det är klart skillnad på 6,9 och 17,5 och det beror ju på att Gotlandshem har helt andra förutsättningar som en ö.

Fakta: Så mycket vill värdarna höja hyrorna
Här är de yrkanden som hittills kommit in för 2024 års hyresförhandling.

Listan uppdateras.

Läs också Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.