HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Råttboom i Stockholm

Stockholm Antalet saneringar av råttor har ökat dramatiskt i år i Stockholm. Anticimex har ryckt ut 1500 gånger fler jämfört med samma period förra året.

Anticimex har genomfört 8741 saneringar under perioden januari till oktober i år. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2014.

Om råttorna verkligen blivit fler är svårt att säga säkert. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljöförvaltningen säger att det bara går att spekulera i men säkert är i alla fall att de blivit synligare och att det kan bero på förtätningen av staden med de många byggnationer som pågår.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

– Ställen där råttorna bott är tagna i anspråk och någonstans måste de ju bo, säger Jerzy Slazak.

Hem & Hyra följde med Sven Jeppsson från Anticimex under en inspektion av giftstationer runt tunnelbanestationen Gärdet i Stockholm. Han är säker på att råttorna blivit fler och håller med om att renoveringar tvingar upp gnagarna i dagen.

– Så fort man ruckar i saker så kommer de upp till ytan, säger han, men att få bort dem helt med gift eller slagfällor, det fungerar inte.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

– Gift är inte lösningen, man måste ta bort råttornas mat och husrum. Det vi gör är kosmetika, det kommer komma nya råttor.

Vid Gärdets t-banestation syns spåren tydligt efter råttornas framfart. Små autostrador har trampats upp i busksnåren. Slukhål där de grävt sig in ibland annat sopstationer har gjort att stensättningar satt sig och skapat förrädiska snubbelgropar.

– De underminerar mark, vägar går sönder, de biter där det är el och det kan starta bränder. Och kommer de in i hemmen är det inte bra med smittan, säger Sven Jeppsson.

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Enligt en föreskrift som trädde i kraft 1 november ska alla saneringar med gift på offentlig plats hädanefter rapporteras till Miljöförvaltningen. En plan för bekämpningen där fällor först har övervägts ska då ha formulerats. Det förväntas i första hand leda till att mängden av kemikalier minskar. På sikt ger det också en bättre översikt där insatser görs och var problemen är återkommande.

Fram till i går hade ett 80-tal rapporter lämnats in av Anticimex och Nomor i Stockholm.

Fakta: Antal råttsaneringar i Stockholm
År Antal
2015 8741
2014 7153
2013 7486
2012 7872
2011 5720

Saneringarna är utförda mellan januari och oktober. Källa: Anticimex.

Läs också Råttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotell Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.