Råttboom i Stockholm

Stockholm Antalet saneringar av råttor har ökat dramatiskt i år i Stockholm. Anticimex har ryckt ut 1500 gånger fler jämfört med samma period förra året.

Anticimex har genomfört 8741 saneringar under perioden januari till oktober i år. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2014.

Om råttorna verkligen blivit fler är svårt att säga säkert. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljöförvaltningen säger att det bara går att spekulera i men säkert är i alla fall att de blivit synligare och att det kan bero på förtätningen av staden med de många byggnationer som pågår.

Läs ocksåElin om kravet på stängsel runt de rikskända ödehusen: "Rädd för att barnen ska skada sig"Tvådelad bild. Ena delen visar en väg och ett gult, slitet flerfamiljshus. Andra delen närbild på en kvinna i keps.

– Ställen där råttorna bott är tagna i anspråk och någonstans måste de ju bo, säger Jerzy Slazak.

Hem & Hyra följde med Sven Jeppsson från Anticimex under en inspektion av giftstationer runt tunnelbanestationen Gärdet i Stockholm. Han är säker på att råttorna blivit fler och håller med om att renoveringar tvingar upp gnagarna i dagen.

– Så fort man ruckar i saker så kommer de upp till ytan, säger han, men att få bort dem helt med gift eller slagfällor, det fungerar inte.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

– Gift är inte lösningen, man måste ta bort råttornas mat och husrum. Det vi gör är kosmetika, det kommer komma nya råttor.

Vid Gärdets t-banestation syns spåren tydligt efter råttornas framfart. Små autostrador har trampats upp i busksnåren. Slukhål där de grävt sig in ibland annat sopstationer har gjort att stensättningar satt sig och skapat förrädiska snubbelgropar.

– De underminerar mark, vägar går sönder, de biter där det är el och det kan starta bränder. Och kommer de in i hemmen är det inte bra med smittan, säger Sven Jeppsson.

Läs ocksåRåttorna försöker ta sig in i Felicias och Hampus lägenhet – värden svarar inteEn ung kvinna som håller upp en lucka till ett golv och en ung man i arbetskläder som lyser med en ficklampa på en slamsa som hänger ut från en råttfälla.

Enligt en föreskrift som trädde i kraft 1 november ska alla saneringar med gift på offentlig plats hädanefter rapporteras till Miljöförvaltningen. En plan för bekämpningen där fällor först har övervägts ska då ha formulerats. Det förväntas i första hand leda till att mängden av kemikalier minskar. På sikt ger det också en bättre översikt där insatser görs och var problemen är återkommande.

Fram till i går hade ett 80-tal rapporter lämnats in av Anticimex och Nomor i Stockholm.

Fakta: Antal råttsaneringar i Stockholm
År Antal
2015 8741
2014 7153
2013 7486
2012 7872
2011 5720

Saneringarna är utförda mellan januari och oktober. Källa: Anticimex.

Läs också Trots sex felanmälningar – familj tvingas leva med råttor i lägenheten Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.