Annons

Råttboom i Stockholm

Stockholm Antalet saneringar av råttor har ökat dramatiskt i år i Stockholm. Anticimex har ryckt ut 1500 gånger fler jämfört med samma period förra året.

Anticimex har genomfört 8741 saneringar under perioden januari till oktober i år. Det är en ökning med 22 procent jämfört med samma period 2014.

Om råttorna verkligen blivit fler är svårt att säga säkert. Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljöförvaltningen säger att det bara går att spekulera i men säkert är i alla fall att de blivit synligare och att det kan bero på förtätningen av staden med de många byggnationer som pågår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ställen där råttorna bott är tagna i anspråk och någonstans måste de ju bo, säger Jerzy Slazak.

Hem & Hyra följde med Sven Jeppsson från Anticimex under en inspektion av giftstationer runt tunnelbanestationen Gärdet i Stockholm. Han är säker på att råttorna blivit fler och håller med om att renoveringar tvingar upp gnagarna i dagen.

Annons

– Så fort man ruckar i saker så kommer de upp till ytan, säger han, men att få bort dem helt med gift eller slagfällor, det fungerar inte.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Gift är inte lösningen, man måste ta bort råttornas mat och husrum. Det vi gör är kosmetika, det kommer komma nya råttor.

Vid Gärdets t-banestation syns spåren tydligt efter råttornas framfart. Små autostrador har trampats upp i busksnåren. Slukhål där de grävt sig in ibland annat sopstationer har gjort att stensättningar satt sig och skapat förrädiska snubbelgropar.

– De underminerar mark, vägar går sönder, de biter där det är el och det kan starta bränder. Och kommer de in i hemmen är det inte bra med smittan, säger Sven Jeppsson.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Enligt en föreskrift som trädde i kraft 1 november ska alla saneringar med gift på offentlig plats hädanefter rapporteras till Miljöförvaltningen. En plan för bekämpningen där fällor först har övervägts ska då ha formulerats. Det förväntas i första hand leda till att mängden av kemikalier minskar. På sikt ger det också en bättre översikt där insatser görs och var problemen är återkommande.

Fram till i går hade ett 80-tal rapporter lämnats in av Anticimex och Nomor i Stockholm.

Fakta: Antal råttsaneringar i Stockholm
År Antal
2015 8741
2014 7153
2013 7486
2012 7872
2011 5720

Saneringarna är utförda mellan januari och oktober. Källa: Anticimex.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.