Regeringen medger fortsatta problem med bostadsbidraget
I mars i år presenterade Riksrevisionen sin senaste granskning av bostadsbidraget. Myndigheten konstaterade då att det riskerar att bli en skuldfälla och att de förslag till förändringar som hittills presenterats inte är tillräckliga.
Bland annat Försäkringskassan har lämnat ett förslag om att löpande bevaka mottagarens inkomster. På så sätt skulle korrekt bostadsbidrag betalas ut, och ingen drabbas av onödiga återkrav. Men i rapporten skriver Riksrevisionen att detta inte räcker.
Dessutom är myndigheten kritisk mot de upprepade återkrav som flera hushåll drabbas av. Trots att hushållet har tidigare återkrav är det möjligt att söka bostadsbidrag på nytt – vilket i många fall leder till ytterligare återkrav.
Nu svarar regeringen på myndighetens rapport och instämmer i att något behöver göras.
“Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det finns anledning att se över bostadsbidraget och har aviserat sin avsikt att göra en översyn av regelverket. En viktig fråga i denna översyn är att utreda hur regelverket ska utformas för att minska risken för återkrav och skuldsättning. Det finns även behov av att modernisera regelverket och att förbättra den fördelningsmässiga träffsäkerheten av bostadsbidraget”, står det i regeringens skrivelse.
Nuvarande regering och socialminister Annika Strandhäll (S) har vid flera tillfällen uttryckt ambitionen att förnya bostadsbidraget. Före sommaren kom beskedet att det förändras från och med januari 2019.
Det handlar däremot om en mindre förändring. Försäkringskassan ska kunna göra en avstämning, och fatta beslut om återkrav, tidigare än i dag. Den kontrollen kommer att kunna göras sex månader tidigare, men i övrigt ska bostadsbidraget fungera likadant.
Antalet återbetalningsskyldiga hushåll har ökat varje år sedan 2009.