Annons

Regeringen medger fortsatta problem med bostadsbidraget

Nyheter Ännu en gång medger regeringen att bostadsbidraget inte fungerar som det ska och att det ska ses över. Men den förändring som hittills aviserats är bara en mindre justering.
Foto: Aron Andersson / Kristian Pohl / Regeringskansliet / Montage

I mars i år presenterade Riksrevisionen sin senaste granskning av bostadsbidraget. Myndigheten konstaterade då att det riskerar att bli en skuldfälla och att de förslag till förändringar som hittills presenterats inte är tillräckliga.

Bland annat Försäkringskassan har lämnat ett förslag om att löpande bevaka mottagarens inkomster. På så sätt skulle korrekt bostadsbidrag betalas ut, och ingen drabbas av onödiga återkrav. Men i rapporten skriver Riksrevisionen att detta inte räcker.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom är myndigheten kritisk mot de upprepade återkrav som flera hushåll drabbas av. Trots att hushållet har tidigare återkrav är det möjligt att söka bostadsbidrag på nytt – vilket i många fall leder till ytterligare återkrav.

Nu svarar regeringen på myndighetens rapport och instämmer i att något behöver göras.

Annons

“Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att det finns anledning att se över bostadsbidraget och har aviserat sin avsikt att göra en översyn av regelverket. En viktig fråga i denna översyn är att utreda hur regelverket ska utformas för att minska risken för återkrav och skuldsättning. Det finns även behov av att modernisera regelverket och att förbättra den fördelningsmässiga träffsäkerheten av bostadsbidraget”, står det i regeringens skrivelse.

Läs ocksåRegeringens besked: Nu ska bostadsbidraget förnyas

Nuvarande regering och socialminister Annika Strandhäll (S) har vid flera tillfällen uttryckt ambitionen att förnya bostadsbidraget. Före sommaren kom beskedet att det förändras från och med januari 2019.

Det handlar däremot om en mindre förändring. Försäkringskassan ska kunna göra en avstämning, och fatta beslut om återkrav, tidigare än i dag. Den kontrollen kommer att kunna göras sex månader tidigare, men i övrigt ska bostadsbidraget fungera likadant.

Annons

Antalet återbetalningsskyldiga hushåll har ökat varje år sedan 2009.

Läs ocksåÖver 90 000 hushåll tvingas betala tillbaka bostadsbidragMånga måste betala tillbaka bostadsbidrag
Läs också Utredning: Bostadsbidraget kan bli en skuldfälla Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.