HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringens besked: Nu ska bostadsbidraget förnyas

Nyheter För många tvingas betala tillbaka sitt bostadsbidrag vilket leder till att många blir skuldsatta. Nu lovar regeringen bättring. Från och med nästa år föreslås förändringar.
Foto: Aron Andersson / Kristian Pohl / Regeringskansliet / Montage

Rekordmånga tvingas i år betala tillbaka bostadsbidrag, kunde Hem & Hyra rapportera häromveckan – över 90 000 hushåll. Sammanlagt handlar det om över 700 miljoner kronor. Att fler och fler får återbetalningskrav är en trend som nu pågått i flera år.

Dessutom riskerar många av dessa hushåll att hamna i skuld till Försäkringskassan. Nu ska trenden vändas genom nya regler som föreslås börja gälla från och med den 1 januari 2019.

Läs ocksåÖver 90 000 hushåll tvingas betala tillbaka bostadsbidragMånga måste betala tillbaka bostadsbidrag

– I dag kan det dröja över två år från det att en familj söker bostadsbidrag till dess att de får veta om någon del av det utbetalade bidraget ska betalas tillbaka. Det innebär att barnfamiljer med låg inkomst blir återbetalningsskyldiga och hamnar i skuld. Så kan vi inte ha det, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett uttalande.

Redan 2016 meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) att det var “hög tid” att se över bidraget till Hem & Hyra. Sedan dess har även Riksrevisionen framfört kritik mot bostadsbidragets nuvarande utformning, inte bara en utan två gånger.

Inte ens Försäkringskassan, som har hand om bidragen, är nöjda med det nuvarande systemet. Tidigare i år föreslog myndigheten en ny typ av bostadsbidrag som helt skulle utesluta risken för återbetalning.

Läs ocksåNytt bostadsbidrag ska minska antalet skuldsatta hushåll

Myndighetens förslag gick nämligen ut på att betala ut ett slutligt bostadsbidrag och inte göra någon avstämning i efterhand. Det skulle vara möjligt genom att basera beslutet på den sökandes historiska inkomst.

Regeringen har dock valt en annan modell. I pressmeddelandet står att “avstämningen av bidragsgrundande inkomster ska ske tidigare”. Men det handlar alltså fortfarande om en avstämning som görs i efterhand.

Enligt uppgifter till Hem & Hyra går förslaget ut på att Försäkringskassan ska kunna göra sin avstämning upp till sex månader tidigare än idag. Det beror på att Skatteverket har slutliga skattebesked för en stor del av befolkningen redan då.

Läs ocksåUtredning: Bostadsbidraget kan bli en skuldfälla

Och om återbetalningskravet kommer tidigare är det större sannolikhet att ett hushåll har råd att betala, enligt förslaget.

Men denna förändring skulle däremot inte per automatik innebära att färre individer blir återbetalningsskyldiga. I stort fungerar systemet fortfarande på samma sätt som i dag. Den sökande uppger sin inkomst som ligger till grund för det preliminära beskedet, och Försäkringskassan gör i efterhand en kontroll baserat på slutgiltiga siffror från Skatteverket.

I Försäkringskassans senaste avstämning, som gällde bostadsbidrag utbetalade under 2016, fick ungefär en tredjedel återbetalningskrav på grund av att de fått för högt bostadsbidrag, och ytterligare 14 procent hade fått för lågt bostadsbidrag. Nästan hälften fick alltså fel bostadsbidrag.

Figur. Återbetalningsskyldiga hushåll 2006–2016

Tabell. Återbetalningsskyldiga hushåll – län för län

Läs också Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.