HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Över 90 000 hushåll tvingas betala tillbaka bostadsbidrag

Nyheter De senaste fem åren har antalet återbetalningsskyldiga hushåll ökat med 35 procent. Det finns en fortsatt skevhet i systemet, som Försäkringskassan själva vill åtgärda.
Många måste betala tillbaka bostadsbidrag

Över 90 000 hushåll kan tvingas betala tillbaka delar av sitt bostadsbidrag. Det visar Försäkringskassans senaste avstämning som Hem & Hyra tagit del av. Det är det högsta antalet hushåll under de senaste tio åren.

Totalt handlar det om 90 817 hushåll och det totala beloppet det rör sig om är 701 miljoner kronor. Då det finns en eftersläpning i kontrollen gäller siffrorna bostadsbidrag utbetalda under 2016. Hem & Hyra har tittat på siffror från och med 2006 och inte något år har det varit fler hushåll som blivit återbetalningsskyldiga.

Läs ocksåNytt bostadsbidrag ska minska antalet skuldsatta hushåll

De senaste sju åren har siffran ökat stadigt och i år blir det alltså rekordmånga som tvingas betala tillbaka.

– Vi har inte gjort någon analys av siffrorna men kan se att det är en svag ökning av antalet från förra året. Det understödjer vår tidigare analys att det behövs en lagändring för bostadsbidraget. Vi ser ju att den huvudsakliga förklaringen till att så många blir återbetalningsskyldiga är bostadsbidragets konstruktion med uppskattade inkomster och preliminära beslut, säger Alexandra Wallin, chef avdelningen Barn och Familj på Försäkringskassan.

Figur. Återbetalningskrav år för år

Tidigare i år presenterade Försäkringskassan ett förslag på ett nytt bostadsbidrag som skulle börja gälla från och med den 1 januari 2020. I det nya förslaget skulle återbetalning helt försvinna då utbetalning av bostadsbidrag istället skulle baseras på den sökandes faktiska inkomst, och inte på en uppskattning.

– Vi såg ett behov av att försöka göra något i den här frågan och då tog vi fram det här förslaget, sa Alexandra Wallin till Hem & Hyra då.

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har pratat om vikten att förändra bostadsbidraget, men något konkret förslag från regeringens sida har inte presenterats.

Tabell. Återbetalningsskyldiga hushåll – län för län

Läs också Polisen lovar krafttag mot fusk med bostadsbidrag Liten risk att dömas för fusk med bostadsbidrag Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.