Annons

Nytt bostadsbidrag ska minska antalet skuldsatta hushåll

Nyheter Nu föreslås ett helt nytt bostadsbidrag. Stora återbetalningskrav och skuldsatta hushåll ska undvikas med den nya modellen. Så ska bidraget förändras enligt Försäkringskassan.
Foto: Aron Andersson /Kristina Wahlgren Montage

En tredjedel av alla som får bostadsbidrag tvingas i ett senare skede att betala tillbaka pengar. Många av de som drabbas blir även skuldsatta och värst drabbas barnfamiljer. Under 2015 fick 89 000 hushåll återkrav.

Hem & Hyra har flera gånger skrivit om bristerna med det nuvarande bostadsbidraget. Men när regeringen i höstas införde ett särskilt bidrag för barn som bor växelvis gjordes ingen uppdatering av bostadsbidraget.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Trots att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) redan tidigare utlovat en större förändring var beskedet i höst att få återkomma senare.

– Det finns en rädsla för återbetalningsskyldighet, det gör att färre än vad som har rätt till bostadsbidraget söker det, sa hon då till Hem & Hyra.

Antalet återbetalningsskyldiga hushåll ökar

Diagram. Under de senaste åren har antalet hushåll som tvingas betala tillbaka bostadsbidrag ökat. Men det har inte blivit fler hushåll som ansöker om bostadsbidrag.

Annons

Nu har Försäkringskassan lämnat en skrivelse till regeringen där ett helt nytt bostadsbidrag föreslås. Syftet är just att åtgärda de brister som finns i nuvarande konstruktion.

“Bidragsmottagare ska kunna förvänta sig att få ett korrekt bostadsbidrag utan att risk för återbetalningskrav eller hamna i en långvarig skuld”, står det i förslaget.

Läs ocksåSå förändras bostadsbidraget i regeringens nya budget

– Vi såg ett behov av att försöka göra något i den här frågan och då tog vi fram det här förslaget, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.

I framtiden ska bostadsbidraget betalas ut i slutlig form direkt, vilket innebär att ingen avstämning sker i efterhand. Det ska bli möjligt genom att beslutet om bidrag baseras på den sökandes inkomstuppgifter för de tre föregående månaderna.

Från och med juli 2019 måste alla arbetsgivare rapportera till Skatteverket en gång i månaden, vilket är en förutsättning för att det nya bostadsbidraget ska fungera.

Läs ocksåRegeringen: Bristerna i bostadsbidraget ska ses över

Det nya bidraget föreslås börja gälla från och med 1 januari 2020.

Annons

– Det krävs it-utveckling för att kunna genomföra förslaget. Dessutom finns kopplingen till månadsuppgifterna. Det systemet behöver finnas på plats först, säger Alexandra Wallin.

Kommer detta förslag från Försäkringskassan för att regeringen varit för långsamma med att agera?

– Vi ser att det är ett problematiskt område och tänker att vi kan hjälpa till på det här sättet, genom att göra en egen utredning.

LÄS MER: Hyresgästernas skulder

Antal hushåll med bostadsbidrag december 2017

Fakta: Så ser det nya bostadsbidraget ut enligt förslaget

Det nya bostadsbidraget är slutligt, inte preliminärt.

Tidigare har sökande fått uppskatta sin inkomst, som senare kontrolleras. Nu ska bidraget baseras på historisk inkomst.

Den som söker bostadsbidrag kommer att beviljas eller nekas utbetalning baserat på de tre föregående månadernas snittinkomst.

Hushåll med en bidragsgrundande inkomst på över 500 000 kronor under ett år har inte rätt till bostadsbidrag för det året.

Läs också Fler får betala tillbaka bostadsbidrag Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.