HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Relining bedöms ännu vara riskabelt

Nyheter I vardagslivet innebär bisfenol A ingen hälsorisk, fastslår europeiska myndigheter. Ändå står Kemikalieinspektionen fast vid rekommendationen att förbjuda relining av tappvatten.

Många och långa har diskussionerna varit om farorna med det hormonstörande ämnet bisfenol A.

I förra veckan föreslog regeringens särskilde utredare att bisfenol A som en säkerhetsåtgärd ska tas bort i kvitton och biljetter. Nästan samtidigt som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, kom fram till att de små mängder vi får i oss inte skadar hälsan och därför är försumbara.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Nu instämmer Livsmedelsverket i Efsas besked; oavsett vilken åldersgrupp man tillhör är mängderna bisfenol A i vår vardag så små att de inte rimligen kan påverka välbefinnandet. 

För att kroppen ska påverkas krävs betydligt högre doser, säger Kettil Svensson, toxilog på Livsmedelsverket.

– Det är god marginal till hur mycket bisfenol A vi faktiskt får i oss.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Beskedet innebär dock inte att den så omtalade metoden att renovera gamla rör med ett skikt av epoxiplast – så kallad relining – per automatik är oriskabel, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen. 

– Nej, jag tycker inte att man kan dra den slutsatsen, och det är heller inte vad Livsmedelsverket menar. Relining är någonting vi tittar på separat.

Efter flera larm om att bisfenol A läckt ut i tappvattnet presenterade Kemikalieinspektionen för två år sedan en rapport som föreslår ett förbud mot användandet av epoxyplast vid relining.

Läs ocksåKallduschen: Vattnet stängs av i en månad – fick veta två veckor i förvägTvååriga Luna älskar att hjälpa till när pappa Cristian Muños jobbar i köket. Om mindre än två veckor stängs deras vatten av i en hel månad. Då är de hänvisade till toa och dusch i bodar på gården. Familjen fick veta det för en vecka sedan och har inte hunnit planera för hur de ska ordna vardagen.

Det är en åsikt man står fast vid.

– Vi har utgått från ett worst case-scenario. Om en särskilt känslig person, som till exempel ett spädbarn, utsätts för bisfenol A genom tappvattnet kan det rent teoretiskt få i sig skadliga mängder.  

I sammanhanget finns det dock skäl att inte få panik. Relining av tappvatten uppskattas bara ha utförts i mindre än ett av tusen hyreshus, och endast mycket få av dessa bedöms ha utförts felaktigt.

Fakta: Bisfenol A

Bisfenol A finns framför allt i plastprodukter, till exempel epoxyplast, men även i matförpackningar.
Det är en östrogenliknande kemikalie och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och hjärnans utveckling, bland annat.
Små barn löper särskilt stor risk. Därför är Bisfenol A förbjuden i nappflaskor. Den 1 juli införs även förbud mot Bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år.
Ett förbud mot Bisfenol A i kvitton har lämnats till regeringen.

Läs också Forskaren: "Lågfrekventa ljud kan påverka sömn och hälsa" Pensionärer blev sjuka i lägenheten – tvingades bo i husvagn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.