Renoverar efter egen smak
För drygt ett år sedan flyttade Peter Netskar och Michelle Bödtker-Lund ihop i en tvåa i Majorna i Göteborg. Sedan dess har lägenheten helt bytt skepnad. Alla väggar är numera vita, kök och hall har fått fondtapeter, laminatgolv har lagts in och handfatet i badrummet är utbytt – bland annat.
– Färgen fick vi av Familjebostäder. Resten har vi betalat själva. Allt gick på 11 000–12 000 kronor, uppskattar Peter.
Peter och Michelle räknar med att byta till större om några år. Peter utesluter inte en liknande arbetsinsats då, men tänker först välja nytt hem med omsorg.
– Man blir lite kräsen och byter inte till vad som helst, säger han.
Distriktschef Karin Gunnarsson på Familjebostäder i Göteborg har i dagsläget svårt att säga om renovering på eget initiativ har blivit vanligare.
– Däremot märker vi en markant ökning av att man vill ha tidigarelagt sitt underhåll. Så har det varit i alla fall de sista fem åren. Jag tror att det är en trend i tiden. Många är inredningsintresserade och det påverkas även av media, säger hon.
Framför allt är det yngre hyresgäster som ifrågasätter tidsgränserna för omtapetsering och andra åtgärder. Det är inte ovanligt att hemmafixare tvingas återställa vid flytt eller betala för jobbet, säger Karin Gunnarsson.
– Men utför man det på fackmässigt sätt har vi inget att invända. Många gör jättefint.
Hos kommunala Vänersborgsbostäder märker man av samma trend. Förvaltningschef Urban Jonsson berättar att vissa hyresgäster gör väldigt mycket. Det finns de som på egen hand gör omfattande renoveringar: byter innerdörrar, lägger golv och sätter nytt kakel.
– Men det vanligaste är nog att man målar eller tapetserar om. Folk vill sätta en personlig prägel. Ett tag var det väldigt populärt med fondväggar, då var det många som själva fixade det.
Även han tror att unga, trendkänsliga människor oftare renoverar själva.
– Det är en aktiv period i livet och unga bryr sig mycket om hur de har det hemma. Äldre hyresgäster kan nog tycka att det mest är jobbigt att renovera.
Måla eller tapetsera väggar? Ja, och du behöver inte be om lov eller ens meddela värden. Ett krav är dock att det ska vara fackmanna-mässigt utfört – annars kan du bli ersättningsskyldig.
Lägga klickgolv? Ja, så länge du inte skadar underliggande golv.
Installera diskmaskin eller tvättmaskin? Installationen kräver ofta att man först måste ha röranslutningar till vatten och avlopp vilket kräver arbete på hyresvärdens fasta inredning. Därför måste du be hyresvärden om tillstånd.
Byta blandare i badrum eller kök? Blandare räknas också som fast inredning, så även i det här fallet måste du be om lov.
Riva eller sätta upp en vägg? Nej, du får inte lov att ändra planlösningen på det sättet.
Måla på våtrumstapeten? Nja. Våtrumstapet utgör tätskiktet i badrummet och du måste få tillstånd från värden eftersom det kan finnas risk för att tätskiktet skadas.
Byta skåpsluckor? Ja, men du måste spara de gamla luckorna. De är hyresvärdens egendom.
Måla om köksluckor, trälister eller liknande? Ja, här gäller samma regler som när du vill måla om eller tapetsera en vägg.