Annons

Risken för höjda hyror oroar

Luleå Risken för kraftigt höja hyror skapar stor oro. Under helgen genomfördes flera manifestationer runt om i norra Sverige mot tankarna på marknadshyra.
Foto: Göran Lindh
Birgit Kajava i Luleå är aktiv i kampen mot marknadshyror. I just Luleå kan kan hyrorna stiga med 43 procent.

På flera platser i Norr- och Västerbotten genomfördes under helgen manifestationer mot att hyresvärdar ska få sätta vilken hyra de vill, marknadshyra. Förslaget på att införa marknadshyror gäller nybyggen, men skapar oro överallt. Många är rädda att inte kunna ha råd att bo kvar i sina bostäder.

– Det sägs att det bara ska gälla nybyggnationer. Men vi tror att det bara är ett steg mot marknadshyra i alla fastigheter. Då blir det inte bara dyrt, utan skapar också segregation mellan hyresgäster som har bra inkomster och de med lite pengar, säger Birgit Kajava en av arrangörerna av manifestationen i Luleå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Helgens manifestationer genomföres på ett 30-tal orter i Sverige. I de två nordligaste länen samlades aktivister i Kiruna, Boden, Piteå, Luleå och Umeå. Det blev inte någon stor uppslutning, kanske beroende på pandemi och fint vårväder.

Annons

– Men det kom ganska många och ville ha information. Det är tydligt att det finns en majoritet svenskar mot förslaget och politikerna måste ta till sig det, säger Birgit Kajava.
Konsultföretaget Ramboll i uppdrag av Hyresgästföreningen att räkna ut vad marknadshyror skulle betyda. Det visade sig att hyrorna i Luleå riskerar att höjas med 43 procent. Det i sin tur betyder att hyresgäster kan få lägga tolv procent mer av sin inkomst till boendet.

– Det är inte rimligt med så mycket mer i utgifter. Vi har ett system i dag som fungerar och ger en rimlig hyra, säger Birgit Kajava.
– Vi måste se till att det fortsätter så. Vi hoppas att politikerna lyssnar.

Annons
Läs ocksåTorgmöte mot marknadshyror i Sundsvall
Fakta: Rörelsen "Nej till marknadshyra"
  • En bred rörelse av 72 organisationer och nätverk och enskilda människor som gått samman och förenat sina krafter för att stoppa januariavtalets planer på att införa marknadshyror av nyproduktion i Sverige.
  •  Kampanjen stöds av bland annat nätverket Rädda hyresrätten, 18 aprilkommittén, lokala hyresgästföreningar, Rättvisepartiet Socialisterna, Kommunistiska partiet, Ung vänster, Vänsterpartiet i bland annat Göteborg och Stockholm, SSU Skåne och Storstockholms studentkårer.
  • Protesten är en reaktion på Januariöverenskommelsen mellan regeringen, centerpartiet och liberalerna som beslutat att införande av marknadshyror i nyproduktionen av hyresrätter ska utredas. Utredningen lägger sitt förslag 31 maj. Ytterligare en utredning läggs fram 30 juni om införande av marknadshyror där lägesfaktor ska beaktas.
Läs också Göteborg nav för protester mot marknadshyra Tältaktion och protester mot marknadshyror Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.