Annons

Göteborg nav för protester mot marknadshyra

Göteborg Manifestationer mot marknadshyra ägde rum på 155 platser i landet under söndagen. Kampanjens ursprung finns i Göteborg, där ett 40-tal coronasäkra minimanfestationer genomfördes.
Foto: Gustaf Görfelt
Medlemmar från Hyresgästföreningen Norra Göteborg och Bostadspolitiska gruppen Norra Göteborg delade ut flygblad till besökare på väg till Kvibergs marknad.

Protesterna riktar sig mot regeringens utredning om att införa fri hyressättning i nyproduktion. Planerna är en del av januariöverenskommelsen, och demonstranterna befarar att det är ett första steg mot marknadshyra i hela beståndet.

Axel Lyckberg.

– Om vi är många som engagerar oss tror jag att vi har goda möjligheter att få utredningen slängd i papperskorgen. För snart är det val och det finns inte något riksdagsparti där en majoritet av väljarna stödjer idén om marknadshyror, sade Axel Lyckberg.

Han var en av talarna på manifestationen vid Kvibergs marknad i Göteborg under söndagsförmiddagen.

Den landsomfattande protesten ägde rum för andra året i rad, denna gång på 154 platser från Kiruna till Malmö.

Initiativet kommer från Göteborg och har sin upprinnelse i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Under förra årets turbulens inom den västsvenska hyresgäströrelsen knoppades kampanjen av till en självständig organisation, men en rad hyresgästföreningar och lokala hyresgästföreningar deltog som medarrangörer på söndagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även Hyresgästföreningen som riksorganisation driver kampanj mot regeringens utredning. En rapport som Hyresgästföreningen presenterade i mars pekade på att hyrorna skulle kunna höjas med 50 procent i städer som Göteborg och Stockholm. Rapporten har fått hård kritik från fastighetsägarnas organisationer.

Annons
Emma Meharabi och Aghavni Vartoomian skrev på protestlistorna.

Emma Meharabi  var en av de förbipasserande i Kviberg som stannade till för att skriva på protestlistorna.

– Jag är sjukpensionär och min man är pensionär. Hur ska vi klara oss om hyrorna höjs med 50 procent?

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Hon fick medhåll av sin väninna Aghavni Vartoomian.

– Det är synd om ungdomar som inte kan flytta hemifrån för att det är så dyrt och svårt att få tag på något, sade hon.

Alfhild Thörner.

Alfhild Thörner bor på Beväringsgatan i Kviberg och var en av hyresgästerna som delade ut flygblad.

– Jag tycker det är jätteviktigt att protestera mot de här planerna. Marknadshyror innebär att politikerna tar ifrån hyresgästerna möjlighet till val, sade Alfhild Thörner.

Annons

Hon ser både fördelar och nackdelar med att coronapandemin omöjliggör stora demonstrationer, men i stället skapat möjlighet till en stor mängd mikromanifestationer.

– Bättre många små än ingen alls. Jag hoppas de här protesterna får lika bred uppmärksamhet som en stor demonstration hade fått, sade Alfhild Thörner.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Hon gjorde även en koppling mellan marknadshyror och läget i världen.

–  Om hyrorna höjs kommer trångboddheten att öka, det skulle innebära att nästa pandemi kan härja ännu kraftigare.

Protester genomfördes på drygt 40 platser i Göteborg. Här vid Gamlestads torg senare på söndagen.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.