Annons

Torgmöte mot marknadshyror i Sundsvall

Sundsvall Budskapet är tydligt: "Nej till marknadshyra!" I helgen samlades aktivister under den gemensamma parollen på över 30 orter i hela landet. Sundsvalls torg var en av platserna.
Foto: Stefan Lundqvist
Budskapet "Nej till marknadshyror" skallade mellan stenstadsfasaderna vid lunchtid i går på Stortorget.

Stefan Lundqvist håller i megafonen.
– Om politikerna inför marknadshyror skjuter hyrorna i höjden. Våra bostäder blir handelsvara och många kommer inte ha råd att bo kvar. Så kan vi inte ha det! Alla ska ha lika rätt till en bra bostad!

Stefan Lundqvist är en av aktivisterna i proteströrelsen.

Hans budskap applåderas av åskådarna på Stortorget i Sundsvall.
Men publiken var liten och plakathållarna få denna aprildag i coronatider.
Aktivisterna har fått jobba i motvind för att nå fram med sitt budskap.

Högst åtta personer får samlas i grupp enligt gällande restriktioner.
Så istället för att mobilisera till stora demonstrationer har man satsat på många små möten över hela landet.

I helgen, mellan fredag och söndag, ska 154 mindre demonstrationer i 35 kommuner ha genomförts. Alla med samma mål.

– Vi vill göra folk medvetna om vad ett eventuellt införande av marknadshyror skulle innebära. En opinionsundersökning har visat att 70 procent av befolkningen säger nej till marknadshyror, säger Stefan Lundqvist, en av de lokala ledarna av kampanjen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han vill att politikerna helt enkelt tänker om och kastar förslaget i papperskorgen.
– Om vi kan få fler att reagera och agera kan vi sätta press på politikerna så att de förstår att marknadshyror är en dålig idé. Blir vi tillräckligt många kan hoten om marknadshyror stoppas.

Annons

Vad vill ni ha istället?
– Vi vill ha en social och rättvis bostadspolitik som ger bostäder åt alla som bidrar till ett tryggare samhälle!

Läs ocksåTältaktion och protester mot marknadshyror

I Sundsvall hölls även ett möte redan på fredagen, i bostadsområdet Nacksta strax utanför stan.

Nacksta är ett område som av polisen klassas som mer eller mindre socialt utsatt och segregerat. Förra året sattes kameror upp i området i syfte att förebygga och upptäcka brottslig aktivitet.
– Med marknadshyror skulle vi få ökade samhällsklyftor och större bostadssegregation. Det råder bostadsbrist på många håll i landet och hyresrätterna skulle bli handelsvara, säger Stefan Lundqvist.

Konsultföretaget Ramboll har på uppdrag av Hyresgästföreningen utrett konsekvenserna av införande av marknadshyra och kommit fram till att det skulle leda till hyreshöjningar på 30-50 procent.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Det här är bara början på kampanjen, försäkrar Stefan Lundqvist.

– Nya protester planeras i maj inför presentationen av utredningsförslaget om marknadshyror. Hur och när kommer att spikas efter helgens protester.

Fakta: Rörelsen "Nej till marknadshyra"
  • En bred rörelse av 72 organisationer och nätverk och enskilda människor som gått samman och förenat sina krafter för att stoppa januariavtalets planer på att införa marknadshyror av nyproduktion i Sverige.
  •  Kampanjen stöds av bland annat nätverket Rädda hyresrätten, 18 aprilkommittén, lokala hyresgästföreningar, Rättvisepartiet Socialisterna, Kommunistiska partiet, Ung vänster, Vänsterpartiet i bland annat Göteborg och Stockholm, SSU Skåne och Storstockholms studentkårer.
  • Protesten är en reaktion på Januariöverenskommelsen mellan regeringen, centerpartiet och liberalerna som beslutat att införande av marknadshyror i nyproduktionen av hyresrätter ska utredas. Utredningen lägger sitt förslag 31 maj. Ytterligare en utredning läggs fram 30 juni om införande av marknadshyror där lägesfaktor ska beaktas.
Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.