HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tomtpriser hinder för billiga hyror

Göteborg Bostadsbolagen kan få statliga bidrag för att bygga billigt. Men när kommunerna tar saftigt betalt för marken är det svårt att få ekvationen att gå ihop. I Göteborg och Kungsbacka har två markaffärer givit helt olika resultat.
Foto: Gustaf Görfelt
Robert Dicksons stiftelse är det enda bolaget som hittills byggt med statligt investeringsstöd i Göteborg. Bilden är från invigningen av stiftelsens prispressade höghus i Gårdsten. (Vd Mikael Jansson tvåa från höger). Nu bygger stiftelsen fler hyresrätter i Flatås. Där kunde man dock inte få statligt stöd eftersom kommunen inte ville omförhandla tomtpriset.

I Flatås park i Göteborg hade de framtida hyresgästerna kunnat få en betydligt billigare hyra. Det menar Mikael Jansson, vd för Robert Dicksons stiftelse.

– Vi blev beviljade 35 miljoner kronor i statligt investeringsstöd för att sänka hyrorna, men nu har vi varit tvungna att avstå från de pengarna. För en trea på 75 kvadratmeter betyder det att hyran blir ungefär 2 500 kronor dyrare i månaden, säger Mikael Jansson.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Bakgrunden är att stiftelsen köpte marken av kommunen innan de statliga investeringsstöden fanns. Eftersom stödet kräver att byggaren håller sig under en viss hyresnivå märkte stiftelsen att kalkylen inte gick ihop. Då gick man tillbaka till kommunen och försökte omförhandla tomtpriset. Något som inte gick.

– Statliga stödpengar är ju inget som kostar göteborgarna något. Men intresset för att bygga billiga hyresrätter verkar väldigt svalt i Göteborg. Det är viktigare för kommunen att maximera vad de kan få betalt för marken, säger Mikael Jansson.

Martin Öbo är kommunens fastighetsdirektör. Han säger att det är lagar och regler som styr.

Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

– Vi måste sälja till marknadspris, vi får inte subventionera eller rabattera. Det är EU-regler. Dessutom har vi kommunallagen som säger att alla ska behandlas lika, säger Martin Öbo.

Visserligen ser marknaden olika ut för hyres- och bostadsrätter, vilket påverkar priserna kommunen tar ut. Dessutom ska Göteborgs stad numera kräva en låg hyresnivå för 10 procent av markanvisningarna man ger till hyresrätter. Där får hyran vara max 1 100 kronor per kvadratmeter och år.

Annons

– Då påverkar det så klart också prisbilden. Byggarna måste kunna få ihop det, säger Martin Öbo.

Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

Men när det gäller Robert Dickson-affären spelar det ingen roll, enligt Öbo.

– Det var en fullgången affär där Robert Dickson ville backa bandet. Efter mycket om och men kom vi fram till att det kan vi inte, säger han.

Men hur regelverken tolkas är olika. I grannkommunen Kungsbacka har politiker och tjänstemän en annan attityd.

Här har kommunledningen flera gånger valt att ge det kommunala bostadsbolaget Eksta mer förmånliga tomtpriser. Anledningen är just att nya hyresrätter ska kunna byggas snabbt och med så låg hyra som möjligt.

Fredrik Hansson (C) är vice ordförande i Kungsbackas kommunstyrelse.

– Vi vill ha blandade upplåtelseformer och behöver hyresrätter för att klara bostadsförsörjningen. Eksta är vårt eget bolag. Vi vet de är duktiga på det de gör och vi kan lita på att de bygger hyresrätter, säger Hansson.

Annons

Samtidigt betonar han att de priser som Eksta fått köpa mark för inte är tagna ur luften. I båda stadsdelen Tölö ängar och i den framväxande Kolla parkstad handlar det om att det funnits två olika värderingar av samma markbit.

– I Kolla möttes vi på mitten, när det gäller Tölö ängar gick vi på den lägre värderingen, säger Fredrik Hansson.

Kompromissvilligheten har gjort skillnad för Eksta. I Kolla parkstad handlade det om att tomtpriset sänktes från 15,3 miljoner kronor till 13,1 miljoner.

Christer Kilersjö är vd för Eksta. Han säger att det lägre priset var det som möjliggjorde för bolaget att sätta spaden i marken.

– Vi har valt att ansöka om statligt investeringsstöd, och då förbinder man sig att bara ta ut en viss maximal hyra. Nu får vi ihop den kalkylen. Vi har färdiga koncepthus så vi behöver inte rita dem en gång till, vi ville komma igång bums. Och vi är redan igång med byggandet, det blir inflytt våren 2019.

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.