Rodrigo betalade 6 000 mer än grannen – fick råd att skaffa bil när han slapp ockerhyran

Våren 2022 flyttar en barnfamilj in i en trea på Kobbarnas väg i Göteborg. De står inför en stor livsförändring. Pappan i familjen, Rodrigo Franco, har fått jobb på Volvo som ingenjör. Nu har de lämnat hemlandet Brasilien för Sverige, på obestämd tid.
Arbetsgivaren hjälper till att fixa lägenhet. Rodrigo skriver kontrakt med Sweden Svea Apartment, ett så kallat mellanhandsföretag som inte själva äger några lägenheter. Deras affärsidé är i stället att hyra bostäder av olika fastighetsägare. Sedan tjänar Svea sina pengar på att hyra ut dem i andra hand, till högre hyror och med sämre villkor.
Rodrigo Franco vet först inte att han betalar mycket mer än grannarna i hyreshuset, som egentligen ägs av Sigillet. Men skillnaden blir snabbt tydlig när han ställer familjen i kö på andra bostadssajter, som Boplats och HomeQ.

– HomeQ hade några erbjudanden i samma hus, och även på samma gata som jag bor på. Ett förstahandskontrakt kostade 11 000, för samma lägenhetsstorlek. Jag betalade 18 000.
Samtidigt är han obekant med de svenska hyresreglerna, och van vid marknadshyran i Brasilien.
– Där kan du sätta vilket pris du vill. Det finns ingen kö. Om du har råd att betala kan du enkelt hitta bostad eller byta. Det är inte som här.
Värden på väg mot konkurs
Därför reagerar han inte särskilt starkt på Sveas ockerhyra. Läget är bra, det är nära till dotterns skola och till centrum. Tills vidare får det duga.
– Jag förstår att företaget ska ha sin vinst. Det är normalt för mig. Så vi tänkte att vi fortsätter att betala medan vi letar annan lägenhet samtidigt.
Men vinsten har börjat bli ett problem för Sweden Svea Apartment. I maj 2024 är mellanhandsvärdens ekonomi katastrofal. Svea ansöker om rekonstruktion, en process med syftet att försöka undvika konkurs. Ett av skälen är att bolagets hyresgäster har börjat kräva tillbaka ockerhyra och depositioner. Sveas affärsmodell håller inte för det.
Ungefär samtidigt läser Rodrigo Franco en artikel i den engelskspråkiga tidningen The Local. Den handlar om två ombud som mot provision hjälper hyresgäster att få tillbaka överhyra. Rodrigo får kontakt med ett av dem.
Kräver tillbaka ockerhyra
Ombudet förklarar hur det svenska konsumentskyddet för hyresgäster fungerar – och att det kraftigt begränsar möjligheten för en mellanhand att tjäna pengar.
– Jag tyckte att det var ganska märkligt att företaget bara får ta så mycket som de själva betalar om de inte hyr ut möblerat. Men okej, om det funkar så här så är det ju tursamt.

Rodrigo Franco skickar in en ansökan till hyresnämnden om återbetalning och sänkt hyra. Fallet prövas i en av salarna vid Göteborgs tingsrätt i november. Sveas vd Wissam Chaabi argumenterar emot. Ett av skälen är just den dåliga ekonomin: att bolaget riskerar haveri till följd av kraven från Rodrigo och andra hyresgäster.
Dagen efter sammanträdet i hyresnämnden går Sweden Svea Apartment i konkurs.
Ockerhyra till värdet av en bil
Hyresnämnden slår fast att Svea har tagit ut en ordentlig ockerhyra. Rodrigo Franco ska få tillbaka drygt 127 000 kronor. Dessutom kapar hyresnämnden barnfamiljens hyra med en tredjedel. För Rodrigo betyder det 6 000 kronor mindre, varje månad.
Själv räknar han inte med att någonsin få återse de hyrespengar han redan har betalat in. Allt talar också för att de försvunnit i konkursens svarta hål. Men mitt i turbulensen har familjen dragit ytterligare en rejäl vinstlott, utöver den kraftiga hyressänkningen.
– Som tur är ordnade Sigillet ett förstahandskontrakt till mig baserat på hyresnivån som hyresnämnden slog fast.
Övergången har gått smidigt, tycker Rodrigo Franco. Svea bollade över barnfamiljen direkt till fastighetsägaren i samband med konkursen. Därefter tecknade Sigillet ett riktigt kontrakt till rätt hyra, utan mellanhänder.
Hyressänkningen har gett familjen råd med en splitter ny bil. En tjänstebil via leasingavtal som en nöjd Rodrigo hämtade ut i januari.
– Sänkningen motsvarade i stort sett att ha en bil. Så nu betalar jag samma kostnad, men jag har en bil också. Det är mycket bättre.