Roland och Carina tröttnade på bostadsjakten – flyttade in i en husbil

Stockholm Efter pensionen ville paret komma närmare barnen i Stockholm. Men bostadsbristen satte stopp. Efter månader av letande fick Roland, 73, och hans fru Carina, 70, nog – och köpte en husbil. "Nu tar vi hemmet med oss överallt där vi åker", säger Roland.
Roland, 73, och hans fru Carina, 70, flyttar runt mellan sina barns adresser, parkeringar och naturreservat.
Foto: Ida Karlsson
Roland, 73, och hans fru Carina, 70, flyttar runt mellan sina barns adresser, parkeringar och naturreservat.

– Vi får ingen hyresbostad i Stockholm och vi får inte låna pengar till boende för vi är så gamla. Så vi köpte en husbil och väntar på att vi ska komma framåt i bostadskön, säger Carina.

Det var efter många månader av letande som paret bestämde sig för att köpa en husbil. Bostadssökandet hade tagit på krafterna.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Blocket går jag in på var och varannan dag, och Facebook-sidor. Man blir trött till slut. Jag var less på att leta och hade tröttnat på alla oseriösa annonser där man ombeds sätta in pengar utan att ha sett lägenheten, säger Carina.

Bor på 18 kvadrat

Sedan förra året bor paret i en husbil på 18 kvadratmeter. Här finns kök, dusch, toalett, ugn och tv. Elen kommer från solceller på taket. För uppvärmning och matlagning använder de gasol.

Husbilen är väl utrustad med kök, toalett och dusch. Ett bord kan sänkas och bli en extra säng när barnbarnen bor över. Förarsätet kan vändas bakåt och bli sittplats vid en soffa.
Husbilen är väl utrustad med kök, toalett och dusch. Ett bord kan sänkas och bli en extra säng när barnbarnen bor över.

Kläder tvättar de hemma hos sina barn. Att tömma avlopp kräver planering för att hitta en camping där det är möjligt. Stockholms stad har ingen sådan service, till skillnad från andra städer i Europa, berättar Carina.

Vattnet i husbilen räcker bara till det allra nödvändigaste. Roland berättar att de gör av med 140 liter per vecka, lika mycket som den dagliga normalförbrukningen för en person.

– Det blir fler och fler som lever så här. Nyligen träffade jag en student i Stockholm som hade bott i husbil i flera år, säger Carina.

Flyttar runt

Roland och Carina flyttar runt mellan sina barns adresser, parkeringar och naturreservat. Just nu åker de mellan Ekerö, Stockholm, Vallentuna, Rosersberg och Arninge station. De är folkbokförda på kommunen Sigtuna, eftersom de inte har en fast adress. Det var där de senast hyrde en bostad.

Vid Arninge station, nordost om Stockholm, har Roland och Carina parkerat utanför varuhuset Costco. Här står de när de ska handla, eller ta sig vidare med tåg in mot Stockholm.
Vid Arninge station, nordost om Stockholm, har Roland och Carina parkerat utanför varuhuset Costco. Här står de när de ska handla, eller ta sig vidare med tåg in mot Stockholm.

– Nu tar vi hemmet med oss överallt där vi åker. När grannen är tråkig flyttar man, säger Roland.

Efter att de sålt sin villa har de hyrt i andra hand. På ett ställe hann de bo i tre månader. Helt plötsligt ville kvinnan de hyrde av ha tillbaka lägenheten så då fick de flytta.

Med husbilen behöver de inte leva med stressen att kastas ut.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Mindre prylar

Samtidigt har de skalat ner livet och har bara några få saker.

– Vi har lämnat prylsamhället. Man blir väldigt minimalistisk. Det går fort att städa, säger Carina.

Husbilen har gott om förvaring.
Husbilen har gott om förvaring.

Några möbler och lådor med personliga saker står magasinerade i ett förråd på elva kvadratmeter. Resten har de gjort sig av med.

– Det känns skönt och fritt. Vi har döstädat, säger Carina.

Men de kan sakna att kunna bjuda hem folk. Nu blir de hembjudna till andra i stället.

”Fruktansvärda hyror”

På sommaren kostar boendet i husbil runt 8 000 kronor i månaden för dem.

Carina visar exempel på annonser där små ettor hyrs ut för mycket mer – mellan 9 000 och 12 000 kronor i andra hand.

– Det är fruktansvärda hyror de tar ut.

Höga inkomstkrav

Ett annat hinder är hyresvärdars inkomstkrav.

– Värdarna kräver en hög årsinkomst, ibland på 500 000 kronor, men vi lever på pensionen. Då blir man begränsad, säger Carina.

Som pensionärer får de inget bostadslån – men hade inga problem att låna till husbilen.

Ger frihet att resa

Trots utmaningarna ger livet i husbil mycket frihet. I sommar tillbringar de några månader på Gotland där de fått jobb på ett crêperi. De träffade ägarna när de körde runt med husbilen i Spanien.

”Vi har bott ett år i husbil. Nu blir det en säsong till. I höst åker vi till Italien. Det blir billigare och är varmt och skönt,” säger Roland.
”Vi har bott ett år i husbil. Nu blir det en säsong till. I höst åker vi till Italien. Det blir billigare och är varmt och skönt,” säger Roland.

Carina är utbildad kock, och paret har tidigare drivit både restaurang och hotell.

Men framtiden är oviss.

– Vi måste in i en lägenhet så småningom, innan vi blir för gamla och sjuka, säger Carina.

Läs ocksåLättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"
Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.