Annons

Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Jeannette René de Vreede köade i tio år till sin drömlägenhet intill Trollhätte kanal. Hem & Hyra har undersökt kötiderna till de mest populära adresserna i fyra västsvenska städer.
Jeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.
Foto: Karin Gistedt
Jeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Jeannette René de Vreede var förutseende. För elva år sedan, när hon just fyllt 63, ställde hon sig i Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidars kö. I dag är hon snart 75 år och bor i sin drömlägenhet – En tvåa med utsikt mot Trollhätte kanal.

– Jag kunde inte bo bättre! Lagom stort, okej hyra och med gångavstånd till allt, säger Jeannette och går före ut på den rymliga balkongen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Här brukar jag sitta i kvällssolen. Se fartygen passera och ta ett glas vin med någon av grannarna. Livet här är som att bo i en studentkorridor, skrattar Jeannette.

Strömkarlen och är Eidars mest centrala seniorboende. För att bo här måste man ha fyllt 65 år. Men det krävs också att man har köat länge. Den genomsnittliga kötiden till de 95 lägenheterna är drygt nio år.
Strömkarlen och är Eidars mest centrala seniorboende. För att bo här måste man ha fyllt 65 år. Men det krävs också att man har köat länge. Den genomsnittliga kötiden till de 95 lägenheterna är drygt nio år.

Huset heter Strömkarlen och är Trollhättans kommunala bostadsbolag, Eidars, mest centrala seniorboende. För att bo här måste man ha fyllt 65 år. Men det krävs också att man har köat länge. Den genomsnittliga kötiden till de 95 lägenheterna är drygt nio år.

– Jag förstår varför det är populärt. Här får man ett eget hem samtidigt som det är väl anpassat för oss som är lite äldre. Och det finns både restaurang och en träffpunkt med café och aktiviteter i bottenplan, säger Jeannette.

Läs ocksåLång väntan på lägenhet - inte bara i storstan: Här är orten där halva befolkningen bostads-köarHusfasad på Oriongatan, Alingsåshems skylt, Sten-Åke Gustafsson (L), styrelseordförande för Alingsåshem
Mest poppis i Trollhättan, Borås, Skövde och Uddevalla

Hem & Hyra har tagit reda på vilka områden som är mest populära hos de kommunala bostadsbolagen i Trollhättan, Borås, Skövde och Uddevalla.

I Trollhättan ligger alltså Strömkarlen i topp. Men hela centrum är eftertraktat. De som får en lägenhet där har i medeltal köat i över åtta år. Och detsamma gäller för områdena Björndalen och Källstorp.

Det här året borde du ställt dig i kö för att få bo på den mest populära adressen.
Det här året borde du ställt dig i kö för att få bo på den mest populära adressen.

Bland de fyra undersökta allmännyttorna har Skövdebostäders hyresrätter i området Folkets park längst kötid av alla. Här omges husen av samma gamla lummiga lövträd som en gång ramade in stans populära folkpark.

Annons

Såväl Lill-Babs som Jerry Williams och tungviktsboxaren Ingemar ”Ingo” Johansson har stått på scen här. För att få någon av Skövdebostäders hyresrätter här måste man i snitt köa i drygt 13 år.

Byttorp och Hestra sticker ut

I Borås är det två stadsdelar som sticker ut: Byttorp och Hestra. Snittiden för att få en av kommunala Bostäders lägenheter där är elva år. Något som förvånar Byttorpsbon Petra Kaxe.

– Enda orsaken till lägenheterna här är så poppis är att det ont om dem. Byttorp är lugnt och trevligt, men här finns nästan bara villor och bostadsrätter och då blir det lång kö till de få hyreslägenheterna som finns, säger hon.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Petra Kaxe bor i Borås mest populära område, Byttorp, men vill flytta därifrån.
Petra Kaxe bor i Borås mest populära område, Byttorp, men vill flytta därifrån.

Själv flyttade Petra med familj in i ett av det kommunala bolaget Bostäders hyreshus på Vindelgatan för 22 år sedan. Men nu funderar de på att flytta.

– Lägenhet vi har nu är visserligen ganska billig. Knappt 9 000 i månaden för en fyra. Men den är rejält sliten. Ventilationen är dålig så det bildas fukt och mögel.

Petra upplever att hennes värd, Bostäder i Borås, inte gjort något större underhåll sedan hon flyttade in.

– De vet väl att lägenheterna blir uthyrda ändå, säger Petra.

Annons
”Sällan något ledigt på Kurveröd”

I Uddevalla är medelkötiden till samtliga Uddevallahems lägenheter drygt tre år. Men om man vill bo i det mest populära området, Kurveröd, blir väntan betydligt längre. Drygt nio år i snitt. Lisa van Brée är Uddevallahems kundservicechef. Hon förklarar hon den långa kötiden till vissa av stiftelsens områden så här:

– Oftast beror det på att vi har få lägenheter där och att det sällan blir något ledigt. Om vi det exempelvis bara blir en enda ledig lägenhet på Kurveröd under ett år och den som får den har stått i kö i tolv år. Då blir snittet högt.

Jeannette René de Vreede och Florence Kjörnsberg trivs gott i Eidars mest eftertraktade hus, Strömkarlen.
Jeannette René de Vreede och Florence Kjörnsberg trivs gott i Eidars mest eftertraktade hus, Strömkarlen.

Vi återvänder till Trollhättan och Jeannette René de Vreede på Strömkarlen för att fråga hur man ska tänka för att, liksom hon, få sitt drömboende:

– Ställ dig i bostadskön och börja samla poäng. Det kostar inget. Du behöver bara logga in en gång om året. Sen löser det sig, säger hon.

LÄS MER: I Alingsås står halva befolkningen i bostadskön och den genomsnittliga väntetiden är över tio år

Fakta: Så gjorde vi

Vi bad de kommunala hyres-värdarna i Borås, Trollhättan, Skövde och Uddevalla om siffror på vilka områden som kräver mest köpoäng.

Vi efterfrågade de senaste siffrorna men tittade även tre år tillbaka för att säkerställa att området varit populärt över tid.

Samtliga värdar ger ett poäng per dag i kötid.

 

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.