Annons

Så blir din bostad säkrare

Nyheter Felaktigt utformade bostäder och bristande underhåll ökar risken för skador och ohälsa i vår hemmiljö. Men det mesta kan förebyggas med enkla åtgärder.

Att laga mat, duscha, städa eller gå till tvättstugan brukar vanligtvis inte förknippas med hälsofara. Men dåligt utformade bostäder och bristande underhåll kan göra vardagliga hemmasysslor till riskmoment. Det visar en studie som forskare i Göteborg gjort tillsammans med funktionshinderorganisationer och patientföreningar.

Några av de riskfaktorer som pekas ut är trånga utrymmen med vassa hörn och kanter, trappor utan kontrastmarkeringar, hala golv och dålig belysning. Annat som kan ställa till problem är heta rör i badrummet, tunga dörrar och ojämn beläggning vid entréer och på gångstråk.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I rapporten konstateras att de flesta riskmoment enkelt kan åtgärdas, dels genom förbättrad skötsel och underhåll i bostadsområdet, dels genom att se över materialval och utformning av själva bostaden. Och att det är arkitekter och fastighetsägare som har ansvaret för de förebyggande åtgärderna.

Annons

Det framhålls också att det behövs bättre kunskap om rättigheter och ansvar, både hos den enskilda individen och övriga inblandade aktörer som kommuner och fastighetsägare.

Den aktuella studien, ”Minirapport från en forskningscirkel”, är en del i ett större forskningsprojekt kallat ArcSafe, om skadehändelser i hemmiljön, som pågår 2014-2018 och drivs av institutionen för arkitektur, Chalmers Tekniska Högskola, institutionen för socialt arbete samt institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Forskningsprojektet finansieras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons
Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.
Läs också Tappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen” Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.