Annons

Tappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen”

Örebro Efter ett samtal till låssmeden förstod mannen att det skulle bli dyrt att komma in i sin lägenhet utan nycklar. Då bröt han sig in hos sig själv, via fönstret. Det gjorde saken ännu värre. Experten tipsar om hur du slipper problem vid utelåsning.
Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.
Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.

Den 36-årige mannen kom hem till sin hyreslägenhet en söndag i juli i somras. Mannen hade varit på en fiskeresa och tappat bort sina hemnycklar. 36-åringen ringde till hyresvärden Öbo och olika låssmeder för att få hjälp att ta sig in genom dörren. Han fick beskedet att det skulle kosta honom 7 500 kronor att bli insläppt.

När 36-åringen fick reda på priset för låssmedens tjänster bytte han taktik och försökte lösa problemet på egen hand: Han lånade en hammare och en stege av en kompis och klättrade upp till sitt fönster på bottenplan. Sedan krossade han fönsterrutan för att ta sig in i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hade inte pengar till låssmed

Då dök en polispatrull upp.

– Det var sista utvägen att slå in fönstret, sa mannen till poliserna.

36-åringen förklarade att han inte hade pengar att betala för en låssmed.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Fönstret hade inte krossats helt och hållet, så mannen kunde inte komma in i sin bostad. Han lovade poliserna att sova över hos en kompis för att dagen efter få hjälp av hyresvärden att ta sig in.

Men när patrullen åkt slog mannen sönder fönstret ännu mer och lyckades ta sig in.

Även om man gör inbrott hos sig själv anses det vara ett brott. Mannen har nu dömts för skadegörelse i Örebro tingsrätt. Förutom att han hamnar i brottsregistret ska 36-åringen betala sammanlagt 2 500 kronor, vilket är dagsböter och en summa till brottsofferjouren.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

”Kommer ut och allt är förstört”

Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på företaget Finlarm i Stockholm, säger att det är relativt ovanligt att kunder har försökt bryta sig in i sina egna bostäder.

Annons

– Men det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört.

Vad kan kunderna ha gjort?

– Till exempel kan de ha försökt borra upp låset själva. Eller så har de använt diverse koben för att bryta upp dörren. Men det går inte alltid så bra, eftersom de flesta säkerhetsdörrar faktiskt är ganska bra idag. Så då ringer de oss.

Kan kosta upp till 10 000 kronor

Mannen som bröt sig in hos sig själv motiverade det med att det var för dyrt att ringa låssmed. Är ni låssmeder för dyra?

– Jag håller inte med om att det kostar för mycket, med visst är det mycket pengar för en privatperson. Det handlar om en akut utryckning och det är därför det är dyrt, för att vi har beredskap och jour.

Så hur mycket kostar en utryckning?

– Vi försöker ha lite billigare till privatpersoner än till företag. Priserna varierar, men jag skulle nog säga att tjänsten kostar mellan 7 000 och 10 000 kronor med nytt lås. Vi behöver i regel byta låset.

Varför det?

Annons

– Generellt sett är det faktiskt inte helt lätt att dyrka upp lås som det kanske är i filmer, utan man måste borra upp låsen med olika specialverktyg.

Tips: Extranyckel hos kompis

Vad har du för tips när det gäller borttappade nycklar och lås?

– Om man har någon bekant eller nära anhörig som man litar på och som bor nära, är en bra idé att ha en extra nyckel liggande där. Och om man inte har någon nyckel alls och behöver komma in, så rekommenderar jag så klart att ringa någon form av professionell person som kan komma och hjälpa till så att det blir så lite förstörelse som möjligt.

När får ni flest samtal?

– Det sker oftast när folk kommer hem från jobbet och märker att de inte har några nycklar.

Caroline Umpala förklarar att seriösa låssmeder kräver bevis på att kunderna bor i de bostäder som de vill ha upplåsta.

– Vi måste ha legitimation och sen kontrollerar vi att adressen tillhör det namnet som är på legitimationen, säger hon.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.