Annons

Så får värdarna övervaka dig – det här gäller för kamerabevakning

Nyheter Många hyresvärdar ökar sin kamerabevakning, visar Hem & Hyras kartläggning. Vi reder ut vad som gäller för värdar som sätter upp kameror – och vilka rättigheter de övervakade har.
Foto: Getty Images
Kamerabevakningslagen från 2018 skulle stärka de övervakades rätt. Samtidigt har det blivit lättare för hyresvärdar att sätta upp kameror. Hem & Hyra reder ut vad som gäller för kameraövervakning.

Hem & Hyra har berättat om Susanne al-Baidhani i skånska Nyvång som känner sig övervakad av sin hyresvärds kameror. Hon ifrågasätter om bevakningen är laglig.

– Det är så sjukt. Vi kan inte vara någonstans utan att bli filmade, säger hon.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Mycket tyder på att hyresvärdars kamerabevakning har ökat de senaste åren. Redan 2021 kunde Hem & Hyra visa att kamerorna fördubblats bland hyresvärdarna i Stockholm på sex år, från 427 till 851 stycken.

I Hem & Hyras nya enkät – som har gått ut till 50 större privata och allmännyttiga bostadsbolag – uppger 49 procent av de svarande att de har fler kameror än 2018. Endast 18 procent uppger att kamerorna blivit färre, och 33 procent att de är lika många.

Men vad är det egentligen som gäller när det handlar om kamerabevakning i flerfamiljshus? Hem & Hyra reder ut hur reglerna ser ut.

Läs ocksåMissbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev
Hyresvärdar behöver oftast inte söka tillstånd för att sätta upp en kamera. Värden ska själv se till att kameran är laglig.

Vad krävs för att en hyresvärd ska få sätta upp en kamera?

Hyresvärden måste följa dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen som båda kom 2018. Lagstiftningen är tänkt att stärka de övervakades rätt. Samtidigt har det blivit lättare för hyresvärdarna att sätta upp kameror.

Innan hyresvärden sätter upp en kamera vid ett flerfamiljshus måste värden ha bestämt ett eller flera syften med bevakningen.

Värden måste även noga ha undersökt och vidtagit andra åtgärder – som att till exempel sätta in bättre lås eller förbättra belysningen – innan värden börjar bevaka. Som ett tredje steg måste bevakningsintresset väga tyngre än integritetsintresset för att bevakningen ska vara tillåten.

Läs ocksåHär är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"
Kamerabevakning. skylt på IMY
IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, som tidigare hette Datainspektionen.

Vad betyder det att bevakningen måste ha ett syfte?

Syftet med kamerorna ska vara att lösa specifika problem. Vanliga syften är att utreda, förhindra eller beivra brott.

Materialet får sedan inte användas i andra syften än dem man uttryckligen bestämt att man ska bevaka för. Om man till exempel bevakar för att förhindra och utreda brott från man alltså inte använda materialet för att se vem som glömde släcka lyset eller skräpade ner i trapphuset.

Annons

Får man sätta upp kameror i förebyggande syfte?

Nej, om man till exempel vill bevaka för att förhindra inbrott i källarförråd måste man kunna visa att det funnits problem med brott på just den platsen tidigare.

Kamerabevakning. Övervakningskamera på vägg
Övervakningskamera bevakar i en tvättstuga.

Vad betyder det att bevakningsintresset måste väga tyngre än integritetsintresset?

Att bli kamerabevakad nära sin bostad ses som ett omfattande intrång i den personliga integriteten. Därför måste intresset från värdens sida att kameraövervaka väga tyngre än den enskildes rätt att inte bli bevakad.

Värdens intresse att bevaka en plats ses som tyngre ju allvarligare och oftare brott sker på platsen.

Vad gäller för olika platser?

Vissa platser ses som mer integritetskänsliga än andra, och problematiken måste då vara allvarligare för att man ska få sätta upp en kamera där.

  • Entré och trapphus: Särskilt integritetskänsliga eftersom boende blir filmade när de går till och från lägenheterna. Kamerabevakning får normalt ske vid mycket omfattande eller allvarlig brottslighet, men inte vid tex. nedskräpning eller ordningsstörningar.
  • Innergård: Innergården är en integritetskänslig plats som kräver starka skäl för att bevakning ska vara tillåten. Man får kamerabevaka vid omfattande eller allvarlig brottslighet, men inte vid nedskräpning eller ordningsstörningar.
  • Förråd, soprum, tvättstuga och cykelrum: Inte lika integritetskänsliga platser, som ändå kräver tungt vägande behov för att bevakning ska vara tillåtet. Bevakning får normalt ske vid upprepade stölder, återkommande skadegörelse eller omfattande felsortering som leder till stora kostnader. Man får inte kamerabevaka vid mindre ordningsförseelser, nedskräpning och för att någon inte följer trivselregler.
Det ses som mindre integritetskänsligt att ha en kamera i en tvättstugan än i ett trapphus.
Det ses som mindre integritetskänsligt att ha en kamera i en tvättstugan än i ett trapphus.

Vilka tider får man kamerabevaka?

Om brottslighet sker på nätterna är det inte tillåtet att spela in dygnet runt, utan då ska bevakningen vara begränsad till de tider när brotten brukar ske.

Hur länge får materialet lagras?

Som huvudregel i 72 timmar, även om längre tid kan vara godtagbart om man kan motivera det särskilt. Hyresvärden ska se till att så få som möjligt har tillgång till det inspelade materialet.

Får kameran spela in med ljud i trapphus?

Nej, det är normalt sett aldrig tillåtet.

Hur länge får kamerorna sitta uppe?

Hyresvärden måste ompröva sitt behov av kamerabevakning regelbundet, till exempel var sjätte månad. Om det inte längre finns behov av att kamerabevaka måste värden ta ner kameran.

En övervakningkamera av klotformad typ sitter högt uppe på hörnet av ett bostadshus med laxrosa putsfasad, vita detaljer, svart plåttak och svart stuprör. Fotot är taget snett nedifrån och man ser blå himmel. Hur mycket får värden snoka för att hitta bevis för svartuthyrning?
Hyresvärdar behöver oftast inte tillstånd för att sätta upp kameror. Men ett undantag finns för allmännyttiga värdar på platser där allmänheten har tillträde.

Måste värden sätta upp en skylt om kamerabevakning?

Ja. På skylten ska syftet med kamerabevakningen framgå, vem som bedriver bevakningen med kontaktuppgifter och att den registrerade har vissa rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Annan information som ska framgå är hur länge värden sparar materialet, om ljud blir inspelat och var den bevakade kan vända sig för övrig information om bevakningen.

Annons

Krävs det tillstånd för att sätta upp en kamera?

Oftast behöver hyresvärden inget tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, för att sätta upp en kamera.

Privata hyresvärdar behöver aldrig söka tillstånd, men måste själva se till att bevakningen är laglig. Allmännyttiga värdar behöver söka tillstånd för platser där allmänheten har tillträde, i praktiken kan det handla om vissa plaster utomhus. Det tillståndskravet kan dock vara på väg bort, enligt ett förslag som kom under våren.

Hur klagar man på en hyresvärds kamerabevakning?

Börja med att kontakta din värd, berätta vad du tycker är fel och fråga på vilken rättslig grund värden kamerabevakar.

Du kan skicka klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, som har tillsynsansvar. I klagomålet beskriver du platsen som värden bevakar, vilka aktiviteter som pågår där och vilka som brukar vara där. Du kan även skicka med bilder och en karta om du vill.

Om IMY skickar ut ett informationsbrev till värden efter klagomålet och värden inte bättrar sig skickar du in ett nytt klagomål.

En liten film så här på slutet

Hoppas ni har fått lite bättre koll på vad som gäller för kamerabevakning i hyreshus. Som avslutning kommer en liten film om ett par beslutsamma grannar som tog saken i egna händer efter att inbrottstjuvarna snodde övervakningskameran – och klantigt nog råkade filma sig själva:

Fakta: Dina rättigheter som övervakad
  • Om du upplever att hyresvärden kameraövervakar på ett olagligt sätt så kan du lämna in ett klagomål till IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, som har tillsynsansvar över hela Sveriges kamerabevakning. Det görs via IMY:s hemsida.
  • Men försök alltid att lösa problemen själv genom att kontakta din hyresvärd innan du anmäler.
  • Enligt dataskyddsförordningen har du som enskild rätt att vända dig till den som kamerabevakar och invända mot bevakningen. Du har även rätt att begära tillgång till bevakningsmaterialet samt begära radering av bevakningsmaterialet.

Källa: IMY

Läs också Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu" Övervakar studenter med elva kameror: "Har skapat ett storebrorssamhälle" Outhärdligt ljud i trapphuset – nya tekniken kan ersätta kamerabevakning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.